به گزارش خبرنگار مهر، شهرک های صنعتی قلب اقتصادی هر منطقه ای محسوب می شوند که تپش یا سکون آن مستقیماً اقتصاد آن منطقه را مدیریت و جهت دهی می کند.
واحدهای تولیدی که در گستره شهرک های صنعتی برپا شده و چرخ تولید را به گردش در می آورند، متشکل از مجموعه گسترده ای ابزارها، نیروی انسانی، منابع مالی و... هستند که موفقیت یا شکست این مجموعه مستقیماً بر اقتصاد و زندگی روزمره مردم تأثیرگذار است.
کرمانشاه به عنوان یک استان مرزی که در یک قدمی بازار کشورهای همسایه ایران قرار دارد، باید قادر باشد با تولید پویا و شناسایی بازار هدف و برنامه ریزی برای ثبات اقتصادی، نقش کلیدی خود را که همواره توسط مسئولین به آن اشاره شده است در غرب کشور ایفا کند. نقشی که به نظر می رسد با آن فاصله زیادی وجود دارد.
وقتی که از تعطیلی 80 درصدی واحدهای صنعتی کرمانشاه صحبت می شود، یعنی یک مشکل اساسی در مدیریت اقتصادی استان وجود دارد که باید برای آن فکری کرد.
باید دید دوای حال بد صنعت کرمانشاه کجاست؟ آیا همه چیز تحریم و فشار اقتصادی است؟ و چون تحریم های مختلف وجود دارد باید به تعطیلی و شکستن استخوان های تولید تن داد؟
مشخص است که اینگونه نیست و می شود با وجود همه مشکلات و فشارهای بیرونی در جهت تحقق شعار تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی حرکت کرد.
خدمات زیربنایی (که نسبتاً در این زمینه مشکلات کمتر است) باید با حمایت های جانبی از تولید، به صورت توأم و هدفمند، توسط نهاد های ذیربط به سرمایه گذاران و واحد های تولیدی ارائه شده تا مشکلات موجود کمی کم رنگ تر شود.
در راستای حمایت های جانبی از تولید، ارائه خدمات فنی و مشاوره ای در زمینه بازاریابی و بهبود کیفیت مدیریت، اعطای کمک های مالی و فراهم کردن تجهیزات مشترک و آموزش نیروی کار باید مورد توجه قرار گیرد.
مواردی که تحقق آن به کاهش هزینه های تولید منجر شده و حمایت مهمی از صنایع کوچک محسوب می شود.
در واقع دلیل مهمی که شهرک های صنعتی بعضی از کشورهای خاورمیانه موفق عمل کرده و مورد توجه سرمایه گذاران قرار می گیرند، همین حمایت های جانبی از تولیدکنندگان و رفع نیازهای آنهاست.
حال به این حمایت ها اگر انواع مشوق ها نظیر معافیت های مالیاتی و گمرکی را نیز اضافه کنید با اثربخشی بیشتری مواجه خواهیم شد.
شاید با تأمل بر این موارد، دلیل محدودیت های شهرک های صنعتی ما و عدم اشتیاق به سرمایه گداری در آنها کمی روشن شود.
112 واحد صنعتی در کرمانشاه تعطیل شده اند
در حالی که صحبت از تعطیلی 80 درصد از واحدهای صنعتی استان در روزهای اخیر به میان آمده است، مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان کرمانشاه لااقل درصد بالایی از آمار گفته شده در خصوص تعطیلی واحد های تولیدی شهرک های صنعتی استان را تأیید کرد.
مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان کرمانشاه درگفتگو با خبرنگارمهر اظهار کرد: از 332 واحد صنعتی که در شهرک های صنعتی، تحت پوشش این شرکت قرار دارند 112 واحد صنعتی تعطیل شده اند.
جهانگیر شاهمرادی تصریح کرد: نبود بازار مناسب محصولات تولیدی، نقدینگی و سرمایه در گردش، کارمزد بالای سود بانکی، به روز نبودن دانش تولید و تکنولوژی مناسب، افزایش هزینه های تولید مواد اولیه و قیمت تمام شده از عمده ترین مشکلات واحدهای صنعتی در استان هستند.
وی تحریم و وابسته بودن تکنولوژی تولید واحدهای صنعتی به خارج از کشور را نیز یکی دیگر از مشکلات واحد های صنعتی برای ادامه حیاتشان عنوان کرد.
مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان کرمانشاه گفت: براساس تحقیقات انجام شده در رابطه با مشکلات واحد های صنعتی، بازاریابی و فروش محصولات تولیدی بنگاه های اقتصادی به عنوان اولین و نقدینگی در مرتبه دوم مشکلات آنان قرار دارد.
وی فراهم نمودن بستر فیزیکی و نرم افزاری لازم برای ایجاد شرکت های تخصصی بازاریابی که به فروش محصولات مراکز تولیدی و کارخانه ها بپردازند را یکی دیگر از نارسایی های بخش تولیدی دانست.
برای جلوگیری از تعطیلی واحدهای صنعتی چه باید کرد؟
مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان کرمانشاه در بخش دیگری از این گفتگو بیان داشت: ایجاد شورای هماهنگی آموزش برای آشنایی و اطلاع تولید کنندگان با نیازها، دانش و تکنولوژی تولید و ایجاد مجتمع کسب و کار در شهرک صنعتی فرامان، از جمله اقداماتی است که در راستای حل مشکل تعطیلی واحد های صنعتی در کرمانشاه صورت گرفته است.
وی در ادامه تصریح کرد: تولید کنندگان بنگاه های اقتصادی باید متناسب با دنیای روز آموزش دیده و با انواع شیوه های بازاریابی آشنا شوند.
شاهمرادی گفت: مجتمع کسب و کار ایجاد شده در شهرک صنعتی در واقع مانند یک کلینیک صنعتی برای مشاوره واحد ها در نظر گرفته شده است.
وی اظهار داشت: با مراکز علمی سطح استان مثل دانشگاه رازی، آزاد، صنعتی و جهاد دانشگاهی تفاهم نامه همکاری جهت بررسی و ارائه راهکار در خصوص حل مشکلات واحد های صنعتی امضاء کرده ایم.
وی فعالیت در عرصه صنعت را پیچیده و مشکل دانست به طوری که در این میدان رقیبان متعدد و مشتریانی با سلایق مختلف وجود دارد.
وی در پایان تأکید کرد: با اصلاح قوانین کسب و کار در بخش صنعت، ارائه تسهیلات بانکی با سود تک رقمی، کوتاه شدن زمان اخذ مجوز برای فعالیت واحد های تولیدی و... می توان از تعطیل شدن مراکز تولید جلوگیری کرد.
به هر حال از همه حرف ها و شنیده ها و دیده ها، آنچه که استنباط می شود این است که حال تولید و صنعت در استان کرمانشاه چندان خوب نیست و باید به سرعت برای آن فکری کرد.
نظر شما