۲۱ تیر ۱۳۹۱، ۵:۵۶

به بهانه روز حجاب و عفاف؛

اقدامات نامتوازن نهادها، چالش بزرگ ترویج حجاب

اقدامات نامتوازن نهادها، چالش بزرگ ترویج حجاب

قم - خبرگزاری مهر: ترویج حجاب در جامعه نیازمند عزم همه جانبه نهادهاست اما اقدامات نامتوازن دستگاه‌های مختلف موجب شد روند مقابله با بدحجابی در جامعه تقریبا به یک چالش فرهنگی و سیاسی تبدیل شود.

به گزارش خبرنگار مهر، گفته می شود آرمان، رگ جوشان جوامع است که بدون آن جوامع نمی‌توانند ادعای زنده و پویا بودن داشته باشند. اسلام نیز به عنوان یک دین الهی و کامل‌ترین مکتب الهی که توانایی مدیریت جوامع بشری را در تمام شئون آن دارد، آرمان‌شهری را برای پیروان خود تصویر کرده است که در آن سعادت همه‌جانبه بشر با نگاه به تمام نیازهای جسمانی و روحانی او دیده شده است.

شاید کلیدی‌ترین واژه‌ای که برای این آرمانشهر می‌توان در نظر گرفت، سعادت باشد و سعادت تنها هنگامی محقق می‌شود که زمینه برای رسیدن انسان‌ها به کمال فراهم شود.

عفت پایه اساسی تحقق آرمانشهر بشر

با این مقدمه می‌توان گفت بسیاری خصوصیت‌ها از جمله فضائلی مانند عفت، از پایه‌های اساسی تحقق آرمان شهر بشر در مکتب اسلام هستند چرا که تا این خصوصیات در جامعه نباشند، نمی‌توان حرکت جامعه را حرکتی رو به کمال دانست.

بر این اساس نمی‌توان گفت حجاب و عفاف تنها یک فضیلت و ارزش است بلکه شاید بهتر باشد بگوییم حفظ و ترویج حجاب و عفاف از ملزومات یک جامعه‌ای است که تلاش می‌کند، راه خود را به سوی سعادت هموار کرده و از نیستی و ظلمت نجات پیدا کند.

همینطور در نقشه انسانی عالم که قرار است راهگشای سعادت باشد، مسئله «زن» از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است. بسیاری از بحران‌های امروزی که جوامع مختلف به آن دچار شده‌اند ناشی از نگاه دنیای مادی به زن، کرامت و جایگاه او است.

نقش زن در سعادت بشر

شاید نخستین گام برای ترویج حجاب این باشد که برای جامعه و خصوصا زنان تبیین شود که در این نقشه کلی سعادت بشر چه جایگاهی دارند و چه نقشی را باید ایفا کنند تا پازل خلقت به طور صحیح در کنار هم چیده شده و سعادت بشری را رقم بزند.

بر این اساس هنگامی که می‌خواهیم وضعیت حجاب و عفاف در کشور را بررسی کنیم باید به این موضوع توجه کنیم که مسئله عفاف، یک موضوع بسیار پیچیده‌ در ارتباط تناتنگ با نوع نگاه به سعادت انسان و جامعه است. این پدیده از دیدگاه‌های مختلف دینی، سیاسی و هویتی قابل بررسی است.

آنچه امروز در جامعه ما دیده می‌شود این است که نهادهای مختلف فرهنگی، سیاسی و انتظامی در زمینه حجاب و عفاف دچار اختلاف نظر هستند و اقداماتی را انجام می‌دهند، اما به راستی متولی مسئله حجاب در کشور ما کدام نهاد است؟

ترویج حجاب نیازمند عزم همگانی

شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان عالی‌ترین رده‌ای که در زمینه مسائل فرهنگی تصمیم‌گیری می‌کند و تصمیم‌هایش برای کلیه نهادها و ارگان‌ها قابل اجراست، در 13 دی 1384 راهکارهای اجرایی گسترش فرهنگ عفاف و حجاب به تصویب رساند که در این مصوبه مسئولیت‌هایی برای ارگان‌های مختلف از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، صدا و سیما، نیروی انتظامی، وزارت آموزش و پرورش، سازمان ملی جوانان، سازمان تبلیغات اسلامی و وزارت بازرگانی را مشخص کرده است.

این موضوع خود نشان‌دهنده این است که ترویج این موضوع مهم در جامعه به عزم همه جانبه تمام دستگاه‌ها نیاز دارد اما آنچه در عمل شاهد آن بودیم، اقدامات نامتوازن دستگاه‌های مختلف بود که موجب شد این روند مقابله با بدحجابی در جامعه ما تقریبا به یک چالش فرهنگی و سیاسی تبدیل شود.

در حال حاضر 26 نهاد فرهنگی در زمینه حجاب و عفاف فعالیت دارند اما آنچه به عنوان بازخورد از این 26 نهاد در جامعه دیده می‌شود، عملا در حدی نیست که بتواند مانع نقش‌آفرینی پررنگ نیروی انتظامی شده و یا این نقش‌آفرینی را برای جامعه رقیق کند.

باید به خاطر داشت که موضوع بدحجابی معلول بسیاری از عوامل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بوده و جایی که بسیاری از نهادها به وظیفه خود در این رابطه به درستی عمل نکنند، این عملکرد نامتقارن موجب گسترش بازخوردهای منفی در سطح اجتماع خواهد شد.

 

کد خبر 1647219

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha