۲۰ اسفند ۱۳۸۳، ۱۸:۲۹

گاهشمار وقايع لبنان

چندي است كه لبنان يكي از كشورهاي حساس و بحران خيز منطقه در ظاهر به خاطر ترور رفيق حريري نخست وزير سابق آن كشور دچار چالش شده است كه اين مساله از بيرون و درون جامعه فرقه اي لبنان تقويت مي شود ليكن اظهارات اخير سيد حسن نصرالله دبيركل جنبش حزب الله تا اندازه قابل ملاحظه اي اين مساله را كاهش داد و جو را به سمت گروههاي داخلي بازگرداند.

به گزارش خبر گزاري "مهر"، حال براي روشن شدن بهتر روند از آغاز، گاهشماري از وقايع اين كشور را در يكي دو هفته گذشته برمي شماريم.
 امروز رئيس جمهور لبنان از عمر كرامي از نخست وزير سابق آن كشور كه بر اثر فشارهاي ناشي از ترور حريري استعفا كرده بود خواست تا كابينه را تشكيل دهد و اين مساله نشان از اين امر دارد كه كابينه كرامي بعد از ترور حريري بر اثر اقدامات و توطئه اي سازمان يافته، دچار بحران شد.

حريري در 14 فوريه در بيروت در اثر انفجار بمبي  كشته شد و در اثر اين انفجار مهيب علاوه بر وي، 17 نفر ديگر نيز كشته شدند.

 بلافاصله پس از اين انفجار، در يك حركت هماهنگ در رسانه هاي غربي تمام انگشتان اتهام بسوي سوريه نشانه رفت ليكن بشار اسد رييس جمهور سوريه در واكنش به كشته شدن نخست وزير سابق لبنان، ‌آن را اقدامي جنايتكارانه و وحشتناك توصيف كرد.
پس از اين ماجرا تمام كشورها با ارسال پيامي اين اقدام را عملي وحشيانه و تروريستي توصيف كردند.

يك گروه ناشناس  كه خود را "نصر و جهاد" معرفي كرد  طي تماس تلفني با دفتر شبكه الجزيره در بيروت ترور حريري را برعهده گرفت. گرچه اين مساله كمي اذهان را دچار سرگرداني كرد ليكن عمق فاجعه و دقت بكار رفته در آن نشان داد كه اين ادعا كذب محض است و اين مساله ترديدها را براي دست داشتن اسرائيل در اين ماجرا تقويت كرد.

ترور حريري باعث فعال شدن بيشتر معارضين گرديد بطوريكه وليد جنبلاط يكي از معارضين در لبنان،  سوريه و لبنان را به دخالت در اين ترور متهم كرد و پس از آن خواستار دخالت نيروهاي بين الملل در لبنان گرديد و ميشل عون سردسته فالانژها نيز سال 2005 را سال آزاد سازي لبنان توصيف كرد.

در روز 27 بهمن آمريكا سفير خود را از دمشق فرا خواند و اين كشور سعي بر آن داشت تا اين ترور را با خروج نيروهاي سوريه از لبنان و تقابل حريري با اين مساله مرتبط كند و در پي اين ماجرا بود كه گروهي از لبناني ها شعارهاي ضد سوري سر دادند.

ويليام برنز معاون وزير امور خارجه آمريكا در امور خاورميانه نيز سوريه را به خروج سريع و كامل نيروهايش از خاك لبنان فرا خواند. 
برنز پس از ديدار و گفتگوي مفصل با محمود حمود وزير امور خارجه لبنان درجمع خبرنگاران دربيروت گفت: مرگ رفيق حريري نخست وزير سابق لبنان انگيزه براي ايجاد لبناني آزاد ومستقل را تقويت مي كند .

دونالد رامسفلد وزيردفاع آمريكا نيز با نامطلوب توصيف كردن موضعگيري سوريه در منطقه گفت: با اينكه واشنگتن تمام تلاش خود را براي ثبات و امنيت و تشكيل دولت دمكراتيك در عراق بكار گرفته است اما موضع دمشق درمنطقه نامطلوب مي باشد.
وي با اشاره به اقدام سوريه در بلوكه كردن اموال وداراييهاي عراقي ها ياد آور شد: سوريها معمولا از بازگردان اين اموال به عراقيها خودداري مي كنند وبه بعثيهايي كه لبنان را به اشغال خود در آوردند، پناه مي دهد.

پس از تهديدهاي مقامات تراز اول آمريكا عليه سوريه اين بار نوبت به مرد شماره سه پنتاگون رسيد تا او هم سوريه را تهديد كند. داگلاس فيث مرد شماره سه وزارت دفاع " پنتاگون " و يكي از يهوديان بسيار قدرتمند و معمار جنگ عراق گفت:  سوريه بايد سياست خود را تغيير دهد كه اگر اين كار را انجام دهد براي اين كشور بهتر است .سوريه نبايد تهديدي براي صلح و ثبات خاورميانه باشد.
معاون پيشين وزير دفاع  آمريكا در امور سياسي در سخنراني در شوراي روابط خارجي در واشنگتن گفت : براي سوري ها بهتر است در بسياري از زمينه ها سياست خود را تغيير دهند و تهديدي عليه صلح و ثبات خاورميانه نباشند.
 اين مساله باعث بهره برداري رژيم صهيونيستي از اوضاع آشفته لبنان گرديد درحالي كه مردم لبنان درغم و ماتم ازدست دادن رفيق حريري نخست وزير سابق كشورشان بسر مي برند، رژيم صهيونيستي از اين فرصت به سود خود بهره گرفته و به خاك لبنان حمله كرد.
 پليس لبنان اعلام كرد: نيروهاي اسراييل مستقر در مزارع اشغالي شبعا ساعت 45/6 دقيقه به وقت محلي عمداً دستكم 5 گلوله خمپاره به سوي اراضي لبنان شليك كرد اما اين حمله تلفات جاني نداشت.
سيلوان شالوم وزير امورخارجه رژيم صهيونيستي درلندن در جمع خبرنگاران مدعي شد: تل آويو فرضيه دست داشتن حزب الله لبنان در تروررفيق حريري نخست وزير اين كشور را بعيد نمي داند. 
سيد حسن نصرالله اعلام كرد كه حريري تعهد داده بود كه حزب الله را خلع سلاح نكند و"علي عقله عرسان" رئيس اتحاديه نويسندگان عرب نيز گفت، هدف از ترور رفيق حريري نخست وزير سابق لبنان ضربه زدن به مقاومت ، صلح داخلي، استقلال اين كشور و حقوق مشروع ملت فلسطين است.
 روزنامه الخليج امارات نوشت : دبير كل حزب الله در ديداري در منطقه عين التينه لبنان تشكيل كميته ويژه براي انجام تماس ها و رايزني ها با نيروهاي معارض و ديگر گروههاي سياسي را پيشنهاد كرد.
در روز 30 بهمن نمايندگان معارض لبناني اعلام كرده اند در اعتراض به ترور رفيق حريري و حضور سوريه در كشورشان به صورت دسته جمعي استعفا خواهند كرد.
 الجزيره همچنين گزارش داد فريد الخازن وزير گردشگري لبنان نيز از كابينه لبنان استعفا داده است.
سيد حسن نصرالله نيز تشكيل كميته ويژه گفتگو براي انجام تماس با معارضان وديگران را در لبنان پيشنهاد كرد.
 روزنامه الخليج امارات نوشت : دبير كل حزب الله در ديداري در منطقه عين التينه لبنان تشكيل كميته ويژه براي انجام تماس ها و رايزني ها با نيروهاي معارض و ديگر گروههاي سياسي را پيشنهاد كرد.
معارضين، گروهها ، بويژه سوريه را متهم كردند كه در صدد تقلب در انتخابات آتي پارلمان لبنان هستند به همين منظور آنها با كمك عوامل و نيروهاي خارجي سعي در فشار به سوريه برآمدند.
در اين راستا فرانسه و آمريكا خود را در مسيري مشترك ديدند و با رايزني نزديك كه از زمان شروع جنگ عراق سابقه نداشته است سعي كردند سوريه را به تخليه كامل لبنان وادار كنند.
محمود حمود وزير امور خارجه لبنان روز چهار اسفند  تصريح كرد: ما در مطالبات آمريكا و فرانسه از سوريه براي خارج ساختن فوري نيروهايش از لبنان هيچ چيز جديدي نمي بينيم. 
 فشار آمريكا و فرانسه با بعضي از رايزني ها در منطقه از سوي اردن، مصر و عربستان نيز توام شد.اين سه كشور كه از متحدين آمريكا در منطقه مي باشند خواهان خروج نيروهاي سوريه و در بعضي از سطوح آنها خواهان آغاز گفتگوهاي صلح بين سوريه و اسرائيل شدند كه مصر بيشتر بر اين موضع تاكيد داشت.
عبدالله دوم پادشاه اردن نيز بدون اشاره به توافق طائف ، ابراز اميدواري كرد كه سوريه به قطعنامه 1559 شوراي امنيت و خروج نيروهايش از لبنان احترام بگذارد.
در اين بحبوحه عبدالرحيم مراد وزير دفاع لبنان تاكيد كرد : حضور نيروهاي سوريه در لبنان بر اساس توافقنامه طائف است و خروج اين نيروها نيز به حل كامل مناقشه اعراب واسرائيل بستگي دارد.
معارضين براي همراهي با نيروهاي بيروني در پارلمان اعلام كردند كه به كابينه عمر كرامي راي اعتماد نخواهند داد. عمر كرامي نخست وزير لبنان با اشاره به درخواست هاي آمريكا و فرانسه، تاكيد كرد: عقب نشيني فوري نيروهاي سوريه از لبنان منجر به بي ثباتي و ناامني اين كشور خواهد شد.
پس از اين كشمكش عمر كرامي نخست وزير لبنان بر اثر افزايش فشارهاي مخالفان كابينه، استعفاي خود را اعلام كرد ليكن  ‌ميشل بارنيه وزير امورخارجه فرانسه درگفتگو با روزنامه فرانسوي" لوموند "خواستار بيداري و هوشياري همگان شد و گفت : استعفاي كابينه عمركرامي نخست وزير لبنان آغاز روندي ملموس براي ايجاد دمكراسي در لبنان  است وهمچنان اين كشوردراول راه قرار دارد.
  در اين بين عبد الرحيم مراد وزيردفاع لبنان 6 اسفند خبر داد: عمليات جابجايي كامل نيروهاي سوريه به دره بقاع لبنان تا ساعاتي ديگر آغاز خواهد شد.
جناح نئو محافظه كارو جنگ طلبان پنتاگون نيز در راستاي فشار مضاعف بر سوريه خواهان گنجاندن نام سوريه در "محور شرارت" شدند.
با اوج گيري نزاع ها اوضاع لبنان رو به وخامت نهاد و اظهار نظرات غربي ها در مورد ترور حريري نيز بر دامنه اين بحران مي افزود.
" بنيتا فررو والدنر" كميسر روابط خارجي كميسيون اروپا در بيانيه اي اظهاركرد : اميدوارم اوضاع در لبنان آرام باقي بماند و كانالهاي گفتگو ميان گروههاي سياسي مختلف برروي همه باز باقي بماند.
به دنبال كشته شدن يكي از طرفداران عمر كرامي نخست وزير لبنان و برگزاري تظاهرات اعتراض آميز، امنيت شهر طرابلس محل تولد كرامي در شمال بيروت از كنترل خارج شده است .
با اوج گيري اعتراضات معارضين تلاشهاي آمريكا براي تكرار سناريوي گرجستان و اوكراين افزايش يافت و بهانه خوبي به دست آمريكا و غرب و حتي رژيم صهيونيستي داد تا وارد خط مداخله درامور داخلي لبنان شوند و به تعبير خود انقلاب " الاروز" (درخت روي پرچم لبنان) را پياده كنند.
 در اين ميان  سخنگوي دفتر اطلاع رساني رئيس جمهوري لبنان از تداوم رايزني ها و تماس ها ميان اميل لحود و بشار اسد رئيس جمهوران لبنان وسوريه براي بررسي راه هاي مقابله با فشارها و دخالت هاي خارجي در امور دو كشور خبر داد.
روز 18 اسفند عكاظ يك روزنامه سعودي از تلاش هاي ايران براي حل بحران كنوني در لبنان و بازگرداندن آرامش به اين كشور خبر داد و اين در حالي بود كه تري رود لارسن فرستاده دبير كل سازمان ملل متحد براي برنامه ريزي درباره نحوه عقب نشيني نيروهاي سوري از لبنان جمعه اين هفته به بيروت و در ادامه به دمشق سفر مي كند.
در اين اوضاع، نياز به اقدامي وسيع تر براي آرام كردن اوضاع در لبنان بود و هيچ اقدامي جزء يك فراخوان ملي و آن هم از سوي محبوبترين فرد لبنان يعني سيد حسن نصرالله رهبر جنبش حزب الله نمي توانست اوضاع را آرام كند.
اجتماع ميليوني تمام طيف ها در لبنان و حمايت از سخنان اين مبارز لبناني آب سردي بود بر تمام مخالفين در داخل و خارج و اين اقدام باعث تغيير در جو عمومي لبنان گرديد.

کد خبر 164741

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha