۲۶ تیر ۱۳۹۱، ۹:۲۳

عباس زاده در گفتگو با مهر:

احزاب ایران ناقص الخلقه هستند/ شرط باز پس گیری کلید خانه احزاب

احزاب ایران ناقص الخلقه هستند/ شرط باز پس گیری کلید خانه احزاب

دبیر کمیسیون ماده 10 احزاب با بیان اینکه احزاب ایران ناقص الخلقه متولد و بیمار بزرگ می شوند، گفت: احزاب ایران ماشین هایی بدون ترمز با یک راننده و یک بوق هستند که این بوق هم فقط در زمان انتخابات به صدا در می آید.

محمود عباس زاده مشکینی در گفتگو با خبرنگار مهر، با آسیب شناسی عملکرد احزاب ایران، گفت: متاسفانه احزاب در ایران به صورت بیمار ناقص الخلقه متولد و بیمار بزرگ می شوند. بنابراین شاهدیم که احزاب در عرصه سیاسی کشور ما کارکرد مورد انتظار را ندارند.

احزاب ما ژله ای، فصلی و بیمار هستند

وی با بیان اینکه احزاب در ایران فصلی ، ژله‌ای و بیمارهستند، گفت: می بینیم که بیشتر احزاب ایران به شیوه پدرسالارانه اداره می شوند اما به دنبال برقراری دموکراسی در کشور هستند.

عباس زاده مشکینی با اشاره به دلایل مختلف عدم شکل گیری یک حزب قوی در کشور گفت: این موضوع به دلایل مختلف تاریخی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و حقوقی بستگی دارد.

دبیر کمیسیون ماده 10 احزاب افزود: اولین دلیل پا گرفتن احزاب در کشور دلایل تاریخی است؛ چراکه مردم دید مثبت به احزاب ندارند.

وی افزود: در گذشته احزاب بیشتر به دنبال تامین منافع دولت های خارجی بوده و دستورات آنان را در کشور پیاده می کردند بنابراین مردم حافظه تارخی مثبتی نسبت به عملکرد احزاب ندارند.

نقش اقتصاد در نبود احزاب قوی در ایران

وی ساختار اقتصادی را دومین دلیل عدم موفقیت احزاب در کشور دانست و گفت: با توجه به اینکه اقتصاد در کشور ما تک محصولی و وابسته به نفت است، امکانات و ظرفیت های کشور در داخل قدرت متمرکز شده و به تعبیری دیگر بخش خصوصی قدرت و ظرفیت قابل توجهی ندارد.

عباس زاده مشکینی افزود: احزاب تا زمانی که رأی نیاورده باشند و مسئولیت نهادی را برعهده نگرفته باشند، در خارج از قدرت هستند.

دبیر کمیسیون ماده 10 احزاب با بیان اینکه دایره فعالیت احزاب در خارج از قدرت برای مردم جذابیتی ندارد، گفت: بخش خصوصی از امکانات و ظرفیت محدودی برخوردار است بنابراین نمی تواند زیاد در قدرت و تصمیمات تاثیرگذار باشد.

وی تصریح کرد: شخصیت حزبی وقتی داخل قدرت است به امکانات، اطلاعات و ظرفیت ها دسترسی دارد همین شخصیت وقتی خارج از قدرت باشد، توانایی های لازم را نخواهد داشت. بنابراین شاهدیم که کارکرد احزاب در کشور ما را نهادهای دیگری بازی می کنند.

پدیده تحزب باید بومی شود

عباس زاده مشکینی دلیل دیگر پا نگرفتن احزاب در کشور را وارد کردن این تجربه مفید بشری بدون هیچ دخل و تصرفی به ایران دانست و گفت: پدیده تحزب با ویژگی های اعتقادی، فرهنگی و مذهبی کشور ادغام نشده است و این پدیده بدون هیچ دخل و تصرفی وارد کشور شده است.

دبیر کمیسیون ماده 10 احزاب با اشاره به تعریف حزب براساس ارزش ها و فرهنگ های جامعه ما گفت: تحزب باید در کشور ما براساس فرهنگ و ارزش های جامعه بوده یک شبکه  انسان سازی براساس ارزش ها و معیارهای انقلاب و نظام باشد تا بتواند مطالبات مردم و نظام را محقق سازد.

وی افزود: در حالیکه تعریفی که برای یک حزب ارائه می شود، بدست آوردن ، حفظ  و توسعه قدرت است که این تعریف با  ارزش ها و فرهنگ دینی جامعه ما مغایرت دارد.

عباس زاده مشکینی با بیان اینکه تحزب در ایران باید بومی شود، گفت: تا زمانیکه این اتفاق نیفتد، احزاب معلول و بیمار خواهند شد.

نمایندگان مجلس در اصلاح قانون احزاب همت به خرج دهند

دبیر کمیسیون ماده 10 احزاب فقدان یک قانون جامع، کامل و منطقی برای احزاب را دلیل دیگر نداشتن حزب احزاب قدرتمند در کشور دانست و گفت: یک قانون جامعی که از سوءاستفاده از تحزب و کار حزبی جلوگیری کند و از اصول و شروط تحزب مانند استقلال ضمانت کند، نداریم.

وی افزود: قانون تحزب در کشور ما در اوایل انقلاب تصویب شده، بنابراین نقطه ضعف هایی دارد.

عباس زاده مشکینی با بیان اینکه پیش نویس اصلاح قانون احزاب سال گذشته به مجلس شورای اسلامی ارجاع داده شده است، گفت: پیش نویس خوبی برای اصلاح قانون احزاب تدوین شد و در اختیار مجلس هشتم  قرار گرفت که متاسفانه آن مجلس در تصویب این قانون اهمال کاری کرد و حالا پیش نویس در اختیار مجلس فعلی است و امیدواریم که هر چه زودتر نمایندگان آن همت به خرج داده و این قانون را اصلاح کنند.

احزاب ایران ماشینی بدون توقف با یک راننده و یک بوق است

دبیر کمیسیون ماده 10 احزاب همچنین ضمن انتقاد از احزاب بخاطر برگزار نکردن کنگره داخلی گفت: حزب یک ماشین دموکراسی است که باید در ایستگاه های مهم توقف کند تا یک عده ای سوار شوند و یک عده دیگر پیاده.

بوق ماشین های احزاب فقط زمان انتخابات به صدا در می آید

وی با بیان اینکه متاسفانه احزاب ما اجازه نمی دهند افراد جدید و جوان عضو حزب شوند و نظرات خود را ارائه دهند، افزود: این چه ماشین دموکراسی است که توقفگاه ندارد تنها یک راننده و یک بوق دارد و بوق آن هم فقط در زمان انتخابات به صدا درمی آید.

با قانون فعلی نمی توان با احزابی که انتخابات برگزار نکرده اند برخورد کرد

عباس زاده مشکینی در پاسخ به این سوال که چرا کمیسیون ماده 10 احزاب از فعالیت احزابی که کنگره برگزار نکردند، جلوگیری نمی کند، گفت: متاسفانه قانون احزاب ابهامات و خلاء بسیاری دارد و در این قانون برخورد با احزابی که کنگره و انتخابات برگزار نمی کنند پیش بینی نشده است ؛ به همین خاطر کمیسیون ماده 10 احزاب نمی تواند با احزابی که کنگره برگزار نکردند، برخورد کند.

قانون جدید احزاب موجب پویایی و تحرک احزاب می شود

دبیر کمیسیون ماده 10 احزاب با بیان اینکه اگر قانون جدید احزاب به تصویب برسد موجب پویایی و کارآمدی تحزب در کشور می شود، گفت: اگر به جای اینکه 250 حزب خانوادگی، ژله ای و بیمار داشته باشیم، می توانیم با یک قانون خوب، ساز و کار شکل‌گیری 20 حزب قوی را تدوین کنیم که بتوانند سلیقه های متفاوت را نمایندگی کنند و رابطی میان حاکمیت و مردم باشند تا رقابت ها، از رقابت رضیلت ها به رقابت فضیلت ها تبدیل شود.

احزاب کنگره برگزار کنند کلید خانه احزاب را بگیرند

وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا برای جایگزینی خانه احزاب در کمیسیون ماده 10 احزاب تدابیری اندیشیده شده است، گفت: خانه احزاب هیچ مشکلی ندارد و در سال 84 پروانه اش منتفی شده، بنابراین مدیران، متخصصین و دبیرکل های جدید احزاب باید بیایند کلیدش را تحویل بگیرند.

وی تاکید کرد: نهادهای مدنی خود باید به فکر خود باشند و حاکمیت نمی تواند برای آنان تصمیم گیری کند که این امر با اصل قانون مدنی و دموکراسی منافات دارد؛ بنابراین احزاب باید خود به فکر راه اندازی مجدد خانه احزاب باشند و با برگزاری انتخابات و انتخاب دبیرکل جدید بیاند خانه احزاب را در دست بگیرند.

عباس زاده مشکینی تاکید کرد: اما احزاب وقتی نمی توانند خودشان را آباد کنند چگونه می توانند یک باشگاهی که تمام احزاب در آن عضویت دارند را سرپا نگه دارند. وقتی که نمی توانند یک حزب را با کار جمعی اداره کنند، چگونه می توانند خانه احزاب را از حالت رکود خارج سازند؟

اسامی احزاب قانونی

وی با بیان اینکه از 220 حزب موجود در کشور که دارای مجوز فعالیت هستند گفت: تنها حدود 30 حزب شورای مرکزی قانونی دارند که این احزاب به شرح زیر است:

انجمن اسلامی مسلمانان ایران، انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه، انجمن فارغ التحصیلان دانشگاههای ژاپن، جامعه اسلامی مهندسین، جامعه زینب، جامعه اسلامی فرهیختگان، جامعه اسلامی کارگران،  جامعه اسلامی دندانپزشکان، جمعیت مستقل ایران اسلامی، حزب توسعه و عدالت، حزب موتلفه اسلامی، حزب اعتدال و توسعه، حزب مردم سالاری، حزب جوانان ایران اسلامی، حزب اسلامی ایران زمین، جمعیت تولید گر ایران ، جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی، جمعیت وفاداران انقلاب اسلامی، جمعیت زنان اسلامی نواندیش، جمعیت اسلامی وحدت مازندران، حزب همبستگی، حزب کار، کانون دانشگاهیان ایران اسلامی، مجمع نمایندگان مسلمان مجلس، کانون تربیت اسلامی، کانون جمعی از زندانیان سیاسی دوران پیروزی انقلاب، خانه کارگر و خانه کشاورزی.

کد خبر 1650196

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha