به گزارش خبرنگار مهر، روزهای پایانی سال 1390 بود که مساله بدهی 6.5 میلیون یورویی نمایشگاه کتاب به ناشران خارجی شرکتکرده در بیست و چهارمین نمایشگاه کتاب تهران مطرح شد و کار تا آنجا پیش رفت که ناشران خارجی قصد حضور در نمایشگاه را نداشتند ولی با وساطتهای نمایندگان ایرانی آنها و همچنین قول مساعد وزارت ارشاد برای پرداخت هرچه زودتر بدهی، تعدادی از این ناشران در بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران که اردیبهشت امسال برگزار شد، حضور یافتند.
نمایشگاه کتاب تهران در حالی در 23 اردیبشهت ماه به کار خود پایان داد که هنوز بدهی سال گذشته خود را با ناشران خارجی به طور کامل تسویه نکرده بود و حال بدهی امسال نیز بدان اضافه شده بود.
با پایان نمایشگاه بحث تسویه حساب با ناشران خارجی باردیگر در دستور کار قرار گرفت و در فاصله چند ماه اخیر نیز بخشی از این بدهی به برخی ناشران پرداخت شد ولی این بخش سهم کمی از کل بدهی نمایشگاه کتاب به ناشران خارجی است که به طلبکاران دو ساله نمایشگاه تبدیل شدهاند.
برنامهریزی وزارت ارشاد اینگونه بوده است که به طور ماهانه بخشی از این پول را در اختیار این ناشران قرار دهد و تا آخر شهریور ماه امسال طلب نمایشگاه بیست و چهارم و بیست و پنجم به طور کامل تسویه شود ولی با توجه به اینکه تنها دو ماه دیگر تا پایان وقت وعده داده شده باقی مانده است آیا این اتفاق خواهد افتاد؟
رسم مرسوم نمایشگاه کتاب اینگونه بوده است که بخش عمدهای از پول ناشران خارجی حاضر در نمایشگاه را تا نمایشگاه فرانکفورت تسویه میکرد که سال گذشته این اتفاق نیفتاد و حال پرداختهای سال گذشته به امسال اضافه شده است.
مساله مهم این است که اگر نمایشگاه کتاب در پرداخت این پول تا تاریخ موعود بدقول شود، اعتماد ناشران خارجی نسبت به قولهای وزارت ارشاد به عنوان نهاد متولی فرهنگی و برگزارکننده نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از بین خواهد رفت و این احتمال تقویت میشود که سال آینده از حضور در نمایشگاه سر باز زنند و این موضوع قطعا در دسترسی قشر فرهنگی به ویژه دانشگاهی به کتابهای روز جهان خلل ایجاد میکند.
از سوی دیگر نمایندگان داخلی این ناشران هم در معاملات خود با طرف خارجی با مشکل رو به رو میشوند و بخشی از اعتمادی که در طول سالها کسب کردهاند، مخدوش خواهد شد؛ چراکه تعدادی از ناشران خارجی به پشتوانه قول مساعد نماینده داخلی خود در نمایشگاه کتاب امسال حاضر شدند.
حال باید دید وزارت ارشاد تا شهریور ماه تمام بدهی خود به این ناشران را پرداخت خواهد کرد و به این قائله پایان خواهد داد یا خیر؟ همچنین باید دید وزارت ارشاد در سیاستهای ارزی کشور و معادلات جدید آن چه جایگاهی برای خود و مواردی چون نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تعریف کرده است؟
نظر شما