به گزارش خبرنگار مهر، بخش شهداد در 90 کیلومتری شهر کرمان به یکی از مهمترین مناطق گردشگری جهان تبدیل شده است و به گفته محمد علی اینانلو این منطقه مجموعه ای از شگفتیهای باور نکردنی طبیعت کویر است.
در حاشیه کویر شهداد منطقه ای وجود دارد به نام گندم بریان، در گذشته کاروانهای بار گندم که از این منطقه گذر می کردند پس از گذر از کلوتهای کویر شهداد که به شهر پریان شهرت دارد به دشتی مملو از سنگهای سیاه آتش فشانی می رسیدند که خالی از هر گونه حیات و بسیار گرم بود، دمای هوا در این دشت به حدی بود که گندم ها برشته می شدند و رنگ آنها رو به سیاهی می گذاشت به همین دلیل مردم محلی از این دشت با عنوان گندم بریان یاد می کنند.
گردش شبانه در گندم بریان/ هشدار نسبت به عدم حضور روزانه در گندم بریان
شدت گرما در این منطقه به حدی زیاد است که توصیه می شود به هیچ وجه گردشگران به خصوص در فصل تابستان وارد منطقه نشوند و معمولا بازدید از این منطقه در طول زمستان و یا در نیمه های شب انجام می شود.
پیش از این مناطقی در کویر آمریکا و کویر لیبی به عنوان گرمترین نقطه زمین شناخته شده بود اما طی سالهای اخیر فعالیتهای علمی توسط محققان نشان داد که دمای به مراتب بالاتر در گندم بریان ثبت می شود.
محمد مومنی، بخشدار شهداد در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: متاسفانه علیرغم پیگیریهای مکرر تاکنون اقدامی در راستای ثبت ملی گندم بریان انجام نشده است در صورتیکه این منطقه جز مناطق ناب و بکر گردشگری ایران و جهان محسوب می شود و دارای خصوصیات منحصر به فردی است.
حضور اکیپهای علمی در کویر/ لزوم ثبت علمی دمای هوا
وی افزود: تا کنون گرمترین دمایی که در گندم بریان و توسط سامانه های هواشناسی که در این منطقه نصب شده است به ثبت رسیده 70.7 درجه سانتیگراد بوده است که با توجه به گرمای بیش از حد هوا مسلما این دما بیشتر نیز می شود اما به دلیل مجهز نبودن سامانه و همچنین گرمای بیش از حد هوا امکان تحقیق در ساعات گرم روز مهیا نیست.
وی ادامه داد: گروههای مختلف علمی طی فصول مختلف سال در این منطقه در حال تحقیق هستند و در حال حاضر نیز کیپی علمی از دانشگاه شیراز در منطقه حضور دارند و همکاری لازم با این افراد به خوبی انجام می شود.
کشف حیات در گندم بریان/ آگامی سر وزغی در چاله مرکزی کویر لوت
اما خبر اعجاب آور در گندم بریان این است که گروهی از محققان طی روزهای اخیر با همکاری کانون سبز فارس موفق به کشف اعلائم حیات در بخشهایی از منطقه گندم بریان شده اند و شگفتی دانشمندان را همراه داشته است.
پیش از این دانشمندان گمان می کردند کویر لوت در قسمت چاله مرکزی فاقد هر گونه حیات است.
محمد ایزدی، کارشناس و فعال محیط زیست در خصوص تحقیقات اخیر صورت گرفته در منطقه می گوید که با بررسیهای مداوم در چاله مرکزی کویر لوت موفق به کشف گونه ای منحصر به فرد حیات جانوری در شش کیلومتری بخش دشت گندم بریان شده ایم.
وی افزود: در این منطقه جانوری نادر به نام "آگامی سر وزغی" زندگی می کند.
وی ادامه داد: قبل از انجام این تحقیقات گمان می رفت در بخش "چاله مرکزی" کویر لوت و به خصوص منطقه گندم بریان حیات جانوری وجود ندارد اما تحقیقات اخیر از فعال بون چرخه حیات در منطقه خبر می دهد.
ایزدی از زندگی گونه هایی خاص از پروانه، عنکبوت و بید در این منطقه خبر داد و افزود: چاله مرکزی کویر و به خصوص گندم بریان نیاز به تحقیقات خاص علمی دارد که باید با حمایت از کارشناسان محیط زیست و توجه ویژه به منطقه انجام شود.
وی از دانشمندان رشته های مختلف علمی خواست برنامه ای مشخص علمی برای بررسی دقیق تر این منطقه تبیین کنند تا پرده از رازهای چاله مرکزی کویر برداشته شود.
ایزدی همچنین از ادامه تحقیقات علمی بر روی گونه های جانوری یافت شده در چاله مرکزی کویر لوت خبر داد.
کویر لوت منطقه ای ناشناخته
محمد جهانشاهی، فعال گردشگری استان کرمان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: منطقه گندم بریان در استان کرمان واقع شده است و با توجه به بکر بودن و ناشناخته بودن منطقه نیاز به تحقیقات علمی در این منطقه احساس می شود که خوشبختانه کانون سبز فارس در این زمینه گامهای تاثیر گذاری برداشته است.
وی افزود: گندم بریان از مناطق ویژه گردشگری جهان محسوب می شود که باید برای حفظ و حراست از آن هر چه سرعتر نسبت به ثبت و نگهداری از این منطقه و همچنین کلوتهای شهداد اقدام شود.
جهانشاهی ادامه داد: خوشبختانه طی سالهای اخیر محققان و گردشگران برجسته کشور نسبت به این منطقه حساسیت خوبی نشان داده اند که نشان دهنده جایگاه ویژه گندم بریان دارد.
وی ادامه داد: دلیل گرمای بیش از حد هوا در گندم بریان وجود سنگهای تیره آتش فشانی در منطقه است که با حفظ گرمای هوا موجب افزایش دمای منطقه می شوند.
وی به وجود کلوتهای شهداد و رودخانه شور و کویر شهداد اشاره کرد و گفت: این عوارض طبیعی بدون شک از دست نخورده ترین مناطق گردشگری ایران محسوب می شوند که باید برای حفاظت از این مناطق چاره اندیشی شود.
طی ماههای اخیر فعالیتهای عمرانی در منطقه کلوتهای شهداد در چند کیلومتری گندم بریان برای نصب دکلهای مخابراتی انجام شد که با اطلاع رسانی به موقع خبرگزاری مهر و همکاری میراث فرهنگی جلوی تخریب کلوتها در این منطقه گرفته شد با این وجود بخش قابل توجهی از یکی از کلوتهای عظیم منطقه تخریب شد.
بجای کویر نوردی در امارات در شهداد کویر نوردی کنید
علی معصومی کارشناس اکوتوریسم در گفتگو با مهر اظهارداشت: گندم بریان از مناطق خاص گردشگری کشور محسوب می شود و در رده این منطقه کمتر مکانی در کشور وجود دارد اما متاسفانه هیچ گونه اقدامی در راستای معرفی مناسب و
جذب گردشگر به این منطقه انجام نمی شود.
وی افزود: به سادگی از این منطقه در تابستان برای گردشگری در طول شب می توان استفاده کرد و در زمستانها به بهترین منطقه برای گردشگری تابستانه تبدیل می شود این طبیعت منحصر به فرد در کنار دمای بسیار بالایی که در منطقه وجود دارد و امکان ایجاد تورهای کویر نوردی می تواند پدیده ای گردشگری در منطقه ایجاد کند.
وی با اشاره به وعده های عمل نشده ای که در خصوص ایجاد کولر طبیعی و از این دست که توسط برخی افراد مطرح می شود گفت: باید عملا برای توسعه منطقه گام برداشت و از مرحله حرف و وعده گذر کرد.
وی با اشاره به وجود کلوتهای شهداد به عنوان بزرگترین عارضه های طبیعی در منطقه و همچنین رودخانه شور با خصوصیات منحصر به فرد گفت: تنها برخی محققان و گردشگران و گروههای ساخت مستند تا کنون فعالیتهایی در منطقه انجام داده اند اما تا کنون حتی یک گام برای ثبت ملی و جهانی گندم بریان انجام نشده است.
معصومی گفت: باید مسئولان میراث فرهنگی با طی کردن مراحل علمی حداقل میزان دمای گندم بریان را ثبت علمی کنند که تاکنون این اتفاق نیافتاده است.
وی با ابراز تاسف نسبت به بی تفاوتی به داشته های گردشگری استان کرمان گفت: میلیونها دلار در کویر کشورهای عربی برای کویر نوردی هر سال هزینه می شود این درحالی است که کویر شهداد بهشتی برای کویر نوردی است اما اینجا خبری از هیچ گونه امکانات گردشگری نیست به جز یک کمپ گردشگری که تمام بار جذب گردشگر منطقه را تحمل می کند و متشکل از چند کپر است.
وی ادامه داد: اگر قرار باشد که به سمت صنعت گردشگری برویم اما هزینه ای نکنیم و یا حداقل یک گام عملی برنداریم گندم بریان هم در نهایت مورد هجمه لودرها قرار می گیرد چون قانونا این منطقه در حال حاضر زیر نظر منابع طبیعی است و میراث فرهنگی و متولیان گردشگری هیچ اعمال قانونی در این منطقه نمی توانند انجام دهند.
وی گفت: ثبت ملی این منطقه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و باید هر چه زودتر در این زمینه اقدام شود.
..............................
گزارش: اسما محمودی
عکس: حمید صادقی
نظر شما