۷ مرداد ۱۳۹۱، ۱۰:۱۵

بزرگداشت سهروردی/

سهروردی در مطالعات فیلسوفان غربی/ حکیم اشراق در اروپا

سهروردی در مطالعات فیلسوفان غربی/ حکیم اشراق در اروپا

خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه: قدیمی‏‌ترین منابع مربوط به سهروردی در جهان غرب، در کتاب‏های مختلف در زمینه تاریخ فلسفه جهان و دائرة‌المعارف‏هایی نظیر دائرة‌المعارف جهانی فلسفه فراهم آمده است. در این آثار از وی به‌عنوان منتقد فلسفه مشاء یاد کرده‏اند.

آلمان

در کنار منابع پراکنده مربوط به سهروردی، از اشخاصی چون «ا.ون کریمر» و «کارل بروکلمان» به پژوهش بزرگی در مورد سهروردی به‌وسیله محقق آلمانی، «ماکس هُرتِن» در فلسفه اشراق بر می‌‏خوریم. هرتن در اثر دیگری با عنوان الهیات تجربی و فراتجربی اسلام از نظر رازی یک فرهنگ اصطلاحات فلسفی بر پایه آثار شماری از فیلسوفان نظیر ملاصدرا و رازی تصنیف کرده بود که شامل اصطلاحات اشراقی سهروردی می‌‏شد.

دیگر پژوهشگر آلمانی که در اوائل این قرن توجهش به سهروردی معطوف شد، «اتو اسپایز» در کتاب تحقیقی خود، سه رساله در عرفان از شهاب‌الدین سهروردی است که سه نوشته صوفیانه رسالة‌الطیر، لغت موران و سفیر سیمرغ را معرفی می‌‏کند. مورد دیگری که باید از آن یاد کرد، دو مقاله مفصل از «هلموت ری‌تر» درباره سهروردی با عنوان چهار سهروردی است که در آن، بحثی کلی درباره سهروردی ارائه و درون‏مایه و هسته مرکزی فلسفه سهروردی را آشکار می‌‏سازد.

برای محققان آلمانی که در سده‏های اخیر به مطالعه درباره سهروردی مشغول بوده‏اند، موضوع تناسخ تا اندازه‏‏ای جلب نظر کرده است. نخست با اثر بزرگ «راینر فریتگ» با عنوان تناسخ در اندیشه فرقه‏های منحرف اسلامی روبرو هستیم که در آن، دیدگاه سهروردی را درباره تناسخ مورد بحث قرار می‌‏دهد. پس از آن، مقاله «سابلین اشمیت» از دانشگاه بن با عنوان نظریه تناسخ روح(نفس) براساس آرای سهروردی و پیروانش قرار دارد.

فرانسه

قدیم‏‌ترین اثر درباره سهروردی، به زبان فرانسه توسط «کارا دو وو» در سال ۱۹۰۲ تحت عنوان فلسفه اشراق نوشته شد و در آن ساختار نظریه اشراق سهروردی مورد بحث قرار گرفت. «میرچا ایلیاده»، نگارنده مشهور تاریخ ادیان و محقق دائرة‌المعارف دین نیز در فصل سی‌و‌پنجم از اثر عظیمش، تاریخ عقاید و اندیشه‏های مذهبی، به اهمیت اندیشه کلامی و عرفانی سهروردی اشاره کرده است. وی سهروردی را در میان شخصیت‏هایی نظیر فارابی، ابن‌سینا و غزالی، از برجسته‏‌ترین فیلسوفان مسلمان برمی‏شمارد.

در میان نسل بعدی محققان فرانسوی، شخصیت برجسته‏ای چون هانری کربن را می‌‏یابیم که نقش او در احیای آثار سهروردی غیرقابل انکار است. در میان دیگر آثار به زبان فرانسه به نقش سهروردی پرداخته‏اند، از کتاب «جورج اناواتی» با نام «ابن سینا: مابعدالطبیعه شفا» نام برد که در آن، از میزان تأثیر ساختار‌شناسی ابن سینا بر سهروردی بحث می‌‏کند و وی را اساساً پیرو ابن سینا نشان می‌‏دهد. اناواتی همچنین در کتاب مفهوم وجود در کتاب المشارع و المطارحات درباره نظریه وجود سهروردی قلم‏فرسایی نموده و شباهت آن با نظریه وجود ابن سینا را ترسیم می‌‏کند.
 
در مطالعه متفاوتی درباره هستی‏‌شناسی سهروردی، «عبدالرحمن بدوی» در نقاط برخورد تصوف اسلامی و اگزیستانسیالیسم میان ساختار هستی‏‌شناسانه سهروردی و ساختار اگزیستانسیالیسم مقایسه برقرار می‌‏کند و شباهت‏‌ها و تفاوت‏های میان دو پارادایم فلسفی را آشکار می‌‏سازد. در بین دیگر مطالعات مقایسه‏ای، باید از اثر «شاهین عثمان» یعنی هستی‏‌شناسی و الهیات از نظر ابن سینا یاد کرد که در آن، همانندی‏های هستی‏‌شناسانه سهروردی و ابن سینا به طرز فلسفی مورد تحلیل قرار گرفته است. «محمدرضا فشاهی» در کتاب «ارسطوی بغداد» قسمتی را به سهروردی اختصاص می‌‏دهد و در شرح حال مفصلی، از وی به عنوان فیلسوف، سیاستمدار و شهید یاد می‌‏کند.

«لویس گاردت» نیز مقالات گوناگونی در معرفی سهروردی به مخاطبان اروپایی نگاشته است. در میان آثار قابل توجه او می‌‏توان از مقاله وی درباره وجوه اشراقی اندیشه سهروردی که بر جنبه‏های معنوی پارادایم فکری او تأکید دارد، یاد کرد. اثر دیگر او، بررسی درون‏مایه افکار سهروردی و ماهیت تجربه عرفانی اوست. نیز جا دارد از مقاله وی، شیخ‌الاشراق سهروردی و فرهنگ مسلمانان یاد کنیم که در آن، فلسفه مشائی فارابی با فلسفه سهروردی مورد مقایسه قرار گرفته است.
 
مرتبه سهروردی در تاریخ فلسفه اسلامی توسط «گومز نوگالِس» در اثری با عنوان سهروردی و سهم وی در حوزه فلسفه مورد توجه واقع شده است. ساختار فلسفی سهروردی به وسیله «حسن حنفی» در گفتمانی با مباحث فلسفی معاصر رو در رو قرار گرفته است. حنفی در جالب‏‌ترین و بدیع‏‌ترین مقاله خود با عنوان فلسفه اشراق و پدیدار‌شناسی به مقایسه فلسفه اشراق با پدیدار‌شناسی هوسرل در اصطلاحات روش‏‌شناسی و در اندیشه «خودِ اشراقی» (خودِ بر‌تر) بر می‌‏خیزد.
 

 
انگلیس

«ریچارد نِتون» نه تنها در شماری از آثار خود، به سهروردی اشاره دارد، بلکه ساختار نوافلاطونی نظام هستی‏‌شناسانه سهروردی را مورد مطالعه و بررسی قرار داده، وی را یک فیلسوف صوفی به شمار آورده است.

اغلب رساله‏های فارسی صوفیانه سهروردی، نخستین بار توسط محقق دانشگاه هاروارد، «ویلیام م. ثاکستون» ترجمه و منتشر شد. در نتیجه این گونه ترجمه‏هاست که مفاهیم و اصطلاحات اشراقی توسط برخی شاعران امریکایی نظیر «ویلیام بلیک» و «ویلیام ب. ییتس» نیز مورد توجه واقع شده است. «صلاح سالم علی» نیز در مقاله خود با عنوان مضامین اشراقی در اندیشه و شعر ویلیام بلیک و ویلیام ب. یتس، شباهت‏‌ها و تأثیرات سهروردی را بر این دو شاعر امریکایی مورد مطالعه قرار داده است.

در میان آثار ناشناخته‏‌تر درباره سهروردی به زبان انگلیسی، می‌‏توان از مقاله «ادوارد جورجی» یاد کرد که در آن، از تجدید حیات مکتب اشراق در دوران جدید سخن می‌‏گوید. «بلال کاسپینار» درباره ملاصدرا، ابن سینا و سهروردی، قلم‏فرسایی کرده، به مقایسه دیدگاه آنان درباره علم الهی پرداخته است. «آنتونی توفی» بهره‏گیری سهروردی از نمادگرایی را مورد بررسی قرار می‌‏دهد و شیوه او را در استفاده از نماد نور با شیوه غزالی مقایسه می‌‏کند.
 
او تحلیل مقایسه‏ای خود را در مقاله‏اش، زیر عنوان نمادگرایی و تخیل در آواز پر جبرئیل اثر سهروردی ارائه داده است. در مقاله ضیاء صدیقی نیز با عنوان فلسفه ابن طفیل، از استفاده سهروردی از اشارات و تمثیلات در حی بن یقظان و نمادگرایی عرفانی و فلسفی موجود در این قصه بحث شده است. شیخ «تسون بایراک الجراحی الحلاوتی» در شکل نور تفسیری صوفیانه از هیاکل النور سهروردی به دست می‌‏دهد.

«میشل بایلِبلی» رساله‏اش را در خصوص وجه ادبی و سخن‏‌شناسانه داستان‏های سهروردی نگاشت. در میان رساله‏های دکترا به‌جاست از اثر «گسیلا وب» در زمینه فرشته‏‌شناسی سهروردی یاد کنیم. آثار نگارنده در زمینه مطالعات مربوط به سهروردی، شامل رساله دکتری درباره معرفت‏‌شناسی سهروردی است که مفهوم حقیقت و علم حضوری در آن بررسی شده است. من در چندین مقاله درباره سهروردی، وجوه گوناگون اندیشه او را مورد بررسی قرار داده‏ام که موارد زیر از آن میان قابل ذکر است.

در میان دیگر نویسندگانی که در زمینه مطالعات سهروردی‏‌شناسی قلم زده‏اند، باید از «جان والبریج» یاد کرد. نوشته او قطب‌الدین شیرازی با عنوان علم انوار الهی، دیگر مفسران حکمةالاشراق سهروردی را مورد بحث قرار می‌‏دهد. نیز مقاله والبریج درباره سهروردی که وی را به عنوان یک نورواقی مورد مطالعه قرار داده است و کتاب اخیرش درباره سهروردی با نام خمیرمایه قدما را باید خاطرنشان کرد. اثر بعدی او، خرد مشرق غیبی: سهروردی و مطالعه فرهنگ افلاطونی شرق به یک معنا ادامه اثر پیش‏گفته اوست و والبریج در آن، تحقیق بیش‏تری روی خاست‏گاه‏های مکتب اشراق به عمل می‌‏آورد.
 
اسپانیا و ایتالیا

«آراگوس جان مانوئل» فیلسوف اسپانیایی، در نوشته‏ای با نام اندیشه غیرعقلی اسلام: تصوف سهروردی، وجوه صوفیانه اندیشه سهروردی یا به قول خودش «اندیشه خردگریز(غیرعقلانی) در اسلام» را مورد توجه قرار می‌‏دهد. «می‌گوئل هرناندز» محقق نامدار در عرصه تفکر اسلامی نماد‌گرایی معنوی در اندیشه سهروردی را در کتابش نمادگرایی و رمز‌پردازی در فلسفه اسلامی: ابن سینا و سهروردی مورد اشاره قرار می‌‏دهد و آنرا با نمادگرایی ابن سینا مقایسه می‌‏کند.
 
به این سیاهه، کار «آندریا دو ویتا» محقق جوان آرژانتینی را باید افزود که رساله دکتری‏اش درباره سهروردی است و در خلال آن می‌‏کوشد تا شماری از آثار او را به اسپانیایی ترجمه کند. فیلسوف ایتالیایی، «پیو فیلیپان رونکنی» اثر مهمی درباره حکمت سهروردی نگاشته که در آن ساختار اندیشه سهروردی را با ارجاع به وجه صوفیانه نظریه اشراقِ او مورد بحث قرار داده است.*
.............
 
*نویسنده: مهدی امین‌رضوی، استاد دانشگاه مری واشنگتن، مترجم: محمدعلی جعفری
کد خبر 1659547

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha