به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز یکشنبه بررسی دو فوریت طرح الحاق یک بند به ماده واحده قانون بودجه 91 کل کشور را در دستور کار داشتند.
در بررسی این طرح مهدی کوچک زاده یکی از طراحان اصلی این طرح از بین 108 امضا کننده طرح مذکور طی سخنانی درخواست ضرورت ارائه این طرح با قید دو فوریت گفت: در بودجه سال 91 کل کشور جدولی تحت عنوان جدول شماره 12 وجود دارد که اعتباراتی را تحت عنوان کمک دولت به اشخاص حقیقی و حقوقی می دهد. حدود 157 ردیف عناوین و موسسات بنیادها و تشکیلات در این جدول قرار دارد که تجربه نشان داده کمک هایی به آنها می شود هیچ رسیدگی به آنها نمی شود و معلوم نمی شود در کجا هزینه می شوند.
این نماینده تهران با نام بردن از برخی از این نهادها از جمله بنیاد مولانا، بنیاد شمس و مولانا، بنیاد فرهنگی مولانا، موسسه فرهنگی ایراس، دانشگاه عدالت، بنیاد سعدی، دانشگاه چشم انداز پارس، موسسه فرهنگی هنری ماندگار، کانون فرهنگی شهید حاجی بابایی، بیمارستان سپید و بنیاد عمرانی پول گستر خاطر نشان کرد: مجموع رقمی که به این 157 عنوان و موسسه تعلق می گیرد حدود 750 میلیارد تومان است.
وی گفت: چیزی حدود 10 تا 13 میلیون تن گندم تولیدی کشور را دولت با قیمت 420 تومان می خرد و می گویند پول ندارند که این گندم را با قیمت 450 تا 480 تومان بخرند. به همین دلیل گندم ما در عراق فروخته می شود. اگر کیلویی 50 تومان حساب کنیم مبلغ مورد نیاز برای گندم تولیدی که 13 میلیون تن است 650 میلیارد تومان می شود. در حالیکه به این بنیادها 750 میلیارد تومان کمک می شود.
نماینده تهران ادامه داد: ما مخالفتی برای کمک به موسسات غیر دولتی نداریم اما در شرایطی که باید در بودجه 91 تجدید نظر شود چنین کمک هایی درست نیست.
وی گفت: پیشنهادی در این طرح ارائه داده ایم این است که به جای 10 تا 70 میلیارد تومان کمک به هر موسسه که ممکن است از آن برای خرید ماشین برای منشی موسسه استفاده شود و یا صرف سفر به خارج از کشور و یا عتبات شود مجلس برای این کمک سازوکار نظارتی در نظر بگیرد بطوریکه این کمک ها در قالب خرید خدمت از شخصیت های حقیقی و حقوقی باشد نه اینکه به عنوان مثال به بنیاد ایراس پول بدهیم که هر کاری دلش خواست بکند. به عنوان مثال بنیاد مولانا قسمتی از مقبره مولانا را تعمیر کند و کمک دریافت کند.
نماینده تهران گفت: بحث دیگر این است که چگونه است که این 157 موسسه انتخاب شده اند. چرا دانشگاه عدالت این کمک را دریافت کند اما دانشگاه دیگر نگیرد. چرا فلان مسجد در فلان حوزه انتخابیه کمک شود آن هم نه به عنوان کار عمرانی.
وی گفت: این پول هم اکنون در حال هزینه شدن است بهتر است یک بند به بودجه اضافه شود و قید شود کمک های ارائه شده در قالب خرید خدمت باشد و این ضابطه هم در بودجه سالهای دیگر آورده شود.
کوچک زاده تصریح کرد: ممکن است برخی نگران شوند و بگویند که این بنیادها فرهنگی است در حالیکه بسیاری از این بنیادها فرهنگی نیستند حتی اگر فرهنگی هم باشند در شرایطی که نیاز به تجدید نظر در بودجه است چنین تخصیص اعتباری درست نیست.
عبدی نماینده خرم آباد در مخالفت با دو فوریت این طرح گفت: نهادهایی که قرار است از دولت کمک دریافت کنند مشخص است شاید برخی از این نهادها روی این کمک ها حساب کنند و برنامه ریزی کنند. ایجاد سازوکار جدید درست نیست.
وی گفت: نظارت پذیر بودن این مراکز درست است و موافق آن هستم اگر چنین کمک هایی ضروری نیست تقاضای من این است که گزارشی تهیه شود تا بعدا تصمیم گیری کنیم.
عثمانی نماینده بوکان در موافقت با دو فوریت این طرح گفت: حدود 5 هزار موسسه غیر دولتی داریم و سئوال این است که چرا این تعداد از بین 5 هزار موسسه انتخاب شده اند. آیا قدرت لابی گری بیشتری دارند و جلوی در کمیسیون تلفیق با لابی گری و خواهش این کمک ها را دریافت می کنند. اساسا این پرداخت ها و کمک ها بر چه ضابطه ای است؟
وی ادامه داد: انقباض بودجه ای هم اکنون مطرح است و اجرای اقتصاد مقاومتی نیازمند این است که جلوی این مبالغ بی حساب و کتاب گرفته شود. اگر این رقم حذف شود باعث می شود 5 درصد کار عمرانی بیشتر در سال 91 انجام شود. اگر به این دو فوریت رای دهیم موجب می شود پایه این کار غلط که در سالهای آتی گذاشته شده است برای همیشه ریشه کن شود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه خاطر نشان کرد: طبق قانون محاسبات عمومی این مبالغ قابل رسیدگی نیست و دیوان محاسبات نیز حق رسیدگی به این مبالغ را ندارد و مشخص نیست که آیا درجای خود خرج می شود یا نه.
قوامی نماینده اسفراین در مخالفت با این دو فوریت گفت: بحث هایی که در این باره می شود درست است اما مجلس نمی تواند بودجه را اصلاح کند در صورت نیاز دولت باید لایحه بدهد. بهتر است که این مباحث در زمانی که بودجه در کمیسیون تلفیق رسیدگی می شود مطرح شود.
سلیمی نماینده محلات نیز در موافقت با این دو فوریت صحبت کرد و گفت: شفافیت لازم در اختصاص این کمک ها به موسسات ذکر شده وجود ندارد از طرفی دیوان محاسبات هم امکان نظارت ندارد. چگونگی انتخاب این موسسات از بین 5 هزار موسسه غیر دولتی جای سئوال است و اینکه آقای قوامی فرمودند چنین طرحی به هم ریختگی بودجه را موجب می شود درست نیست.
به گزارش مهر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی پس از استماع سخنان موافق و مخالف با 171 رای موافق، 33 رای مخالف، 20 رای ممتنع از 259 نماینده حاضر با دو فوریت این طرح موافقت نکردند.
به گزارش مهر، تصویب دو فوریت نیازمند تصویب دو سوم رای نمایندگان حاضر است.
سپس مجلس برای یک فوریت رای گیری کرد و نمایندگان با 188 رای موافق، 19 رای مخالف و 11 رای ممتنع از 258 نماینده حاضر با یک فوریت این طرح موافقت کردند.
نظر شما