به گزارش خبرنگار مهر، مراسم رونمایی از کتاب نیمه دیگر اثر آیدین آغداشلو شب گذشته با نمایشگاه جدیدی این هنرمند و مراسم گرامیداشتش در موزه رضا عباسی همزمان شد.
در ابتدای این مراسم شهرام حیدرآبادیان؛ سرپرست موزه رضا عباسی با اشاره به طراح اولیه این موزه که خود آغداشلو بوده است گفت که این مراسم و بزرگداشت در منزل خود آغداشلو برگزار میشود.
وی افزود: وقتی صحبت از آغداشلو میشود همه میدانیم که باید از یک نقاش حرفهای و گرافیست بزرگ یاد خواهیم کرد که در فرهنگ و هنر ایران، جایگاه ویژهای دارد و برای میراث فرهنگی این کشور ارزش قائل است.
وی افزود: شهریور ماه سال گذشته بود که من مطلع شدم، آغداشلو پس از 10 سال دوری از موزه رضا عباسی برای دیدن آثار چلیپا وارد موزه شده و آنجا بود که با ایشان دیدار کردم. وقتی گپ و گفتی با او داشتم در همان لحظه فهمیدم که ایشان حق زیادی بر میراث فرهنگی کشور و موزه رضا عباسی دارد. همان موقع احساس کردم که وظیفهای بر گردنم است و باید در این موزه برای آیدین آغداشلو بزرگداشت بگیریم، نکته دیگر اینکه مجموعه آثار آیدین آغداشلو، مجموعه خوبی برای موزه رضا عباسی بود که ارزش آثار این موزه را نیز چندین برابر میکند.
در ادامه این مراسم، آیدین آغداشلو همراه با تشویق حضار پشت تریبون رفت و گفت: این نمایشگاه دومین نمایشگاه انفرادی من است که در طول عمرم در ایران برگزار کردم. اولین نمایشگاه به سال 1352 باز میگردد و بعد از حدود 40 سال دومین نمایشگاه آثارم را برپا کردهام. در نتیجه امروز حس و حالم بیشتر شبیه یک جوان 18 ساله است که حس بدی هم نیست.
وی افزود: موزه رضا عباسی سال 1356 افتتاح شد و پیش از آن یک ساختمان مبلفروشی مربوط به آقایی به نام صادقی بود که از او خریداری شده و ظرف چهار ماه تغییر کاربری داد. پس از چهل روز نیز اشیا انتخاب شدند و اینجا تبدیل به یک موزه شد.
وی همچنین از چگونگی نصب ویترینها و انتشار کاتالوگهای موزه گفت و توضیح داد: افتتاح اینجا برای من لحظات خوشی را به همراه داشت زیرا تنها 15 نفر بودیم و تا صبح در کارگاه موزه میماندیم. کارها را قاب و آثار را تنظیم میکردیم.
این هنرمند نقاش ادامه داد: موزه رضا عباسی منتخبی از بهترین نمونههای هنری است و یکی از موزههای طراز اولی است که بهترین اشیاء را در خود جای داده است، در واقع موزه رضا عباسی میتواند یک تصور کلی درباره تاریخ و فرهنگ و تمدن ایران به مخاطبش بدهد، اما این مختصر بودن چیزی از جامع و کامل بودنش کم نمیکند.
وی همچنین با اشاره به آثاری که در موزه رضا عباسی به نمایش گذاشته، عنوان کرد: این نمایشگاه بیشتر مربوط به مرمت آثار هنری و نه خلق آنها میشود. من از 18 سالگی قطعات خطی را میخریدم، اما چون فرد ثروتمندی نبودم بودجه محدودی را برای این کار خرج میکردم.
وی ادامه داد: آن زمان در چاپ گوتنبرگ کار میکردم و به خاطر حقوق پایین مواقع ناهار به خیابان مخبرالدوله میرفتم که محل فروش نسخ خطی بود. نسخههای خطی که بیشتر قسمت آنها از بین رفته بود را میخریدم. و بیشتر اوقات فروشندگان آثار چون فکر میکردند این آثار از بین رفته، آنها را ارزانتر به من میفروختند.
آغداشلو در مورد اثری که برای اولین بار و به قیمت 100 تومان خریده بود توضیح داد: اولین اثر هنری که خریدم، بهایش 100 تومان بود و خیلی برایم گران تمام شده بود، چرا که آن زمان بنده فقط 1500 تومان حقوق میگرفتم اما این برایم آغاز خیری شد که چون پول خرید آثار گرانبها را نداشتم به کمتر قناعت کنم.
وی بیان کرد: این کمتر همان قطعات پاره شدهای بود که یا موش آنها را جویده بود یا بر اثر گذر زمان از بین رفته بود. من قطعات را مرتب میکردم، قسمتهای ریخته را مرمت کرده و تذهیبها را کامل میکردم. بنابراین تبدیل به یک خوشنویس، تذهیبگر و مرمتکار شدم. اگر این کارها را عاشقانه دوست نداشتم هیچ گاه هنر را نمیشناختم و مانند خیلیهای دیگر تبدیل به یک هنرمند مدرنیست میشدم.
وی به موارد مالی بحث مرمتگری اشاره کرد و گفت: هیچ وقت برای مسائل اقتصادی کار مرمت آثار انجام ندادم. هدف من فقط و فقط احیای زیبایی در حال انهدام است. این نمایشگاه نیز در حقیقت، باید تقدیم شود به تمام استادان مرمتکار و تراز اولی که هیچ کس اسمشان را نمیداند و در گمنامی محض به سر میبرند. امروز جلسه بزرگداشت من نیست بلکه بزرگداشت همه همکارانم است که من به نیابت از آنها امروز اینجا هستم.
این هنرمند نقاش با تاکید بر دقت و وسواس در مرمت آثار عنوان کرد:من ذرهای بیش نیستم در قبال کسانی که آثار هنری خلق میکنند، اما هر کس معنای خودش را شکل میدهد و مقایسه کردن کار درستی نیست. من خودم را خادم فرهنگ عظیم این مملکت میدانم. خادمی که سعی کرده آثار هنری منهدم نشوند و سعی کردم نگهبان لالهها باشم.
آغداشلو درباره مجموعه آثارش که در موزه رضا عباسی در حال نمایش است، توضیح داد: این نمایشگاه نیمه دیگر نام دارد و از نظر بنده نام خوبی است. این آثار شامل مرمتهای شخصی میشود که البته این مرمتها خیلی راحت هم قابل تشخیص نیستند. گاهی آثار را طوری مرمت کردم که کسی متوجه ترمیم آنها نشود. بخش دیگر از آثار نیز مربوط به کارهایی است که به آفرینش هنری من برمیگردد.
در این مراسم هنرمندانی چون ابراهیم حقیقی، حبیبالله صادقی، پری ملکی، حسین محجوبی، دکتر ناصری؛مدیر موسسه صبا، احسان آقایی؛ مدیر موزه هنرهای معاصر تهران و ... حضور داشتند.
علاقمندان برای حضور در این مراسم میتوانند به موزه رضا عباسی، در خیابان شریعتی تهران، نرسیده به پل سیدخندان شماره۹۷۲ مراجعه کنند.
نمایشگاه "نیمه دیگر" از امروز تا 12 مرداد همه روزه از ساعت 9 تا 17 میزبان علاقمندان خواهد بود.
نظر شما