دكتر بهروز نيك بين، عضو كميته علمي كنگره بين المللي اخلاق زيستي و متخصص ايمونولوژي، در گفت و گو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" موضوع اخلاق پزشكي را از مباحث مهم جهان دانست كه سالهاست مباحث مختلفي را در پي داشته است.
وي افزود : بحث اخلاق پزشكي با مشكلات عديده بيمار، پزشك و جامعه روبرو بوده است. لذا ما نيازمند يك سري اصول و مقررات در اين زمينه هستيم تا اين مشكلات را بر اساس رعايت اصول اخلاق و علم، مورد بررسي قرار دهيم.
دكتر نيك بين تحقق بحث اخلاق پزشكي را در راستاي فعاليت هاي علمي جديد دانست و گفت : بحث اخلاق پزشكي مي بايست كاملا روزآمد عمل كند چرا كه علم دائما در حال دگرگوني و تغيير است. لذا ضوابطي بايد تدوين شود كه هيچ كس متضرر نشود و جامعه نيز به رعايت حقوق پزشك و بيمار ملزم شود.
عضو كميته علمي كنگره بين المللي اخلاق زيستي ، پزشك را مانند غريق نجاتي دانست كه كار علمي مي كند و در اين راستا امكان ضرر به بيمار نيز وجود دارد اما قصد و غرض پزشك در تمام مراحل نجات جان بيمار است ، بنابراين نبايد در هر موقعي كه بيماري صدمه ديد پزشك را محكوم كنيم ما نيازمند قوانين اخلاقي و حقوقي هستيم.
استاد دانشگاه تهران تصميم بيمار را از اصول مهم اخلاق پزشكي دانست و گفت : در اعمال و تحقيقات پزشكي ايجاب مي كند كه پزشك بيمار و جامعه را آگاه گرداند تا خود نسبت به وضعيت خود تصميم گيرد و پزشك نيز با او همراهي خواهد كرد.
دكتر نيك بين سمت و سوي جهاني را در رعايت اخلاق پزشكي و زيستي دانست و خاطر نشان كرد : اكنون جهان به سمتي مي رود كه هيچ كس از اين قضيه صدمه نبيند اما در عين حال مقابل پيشرفت علم نيز گرفته نشود.
وي تدوين قوانين اخلاقي را در فرهنگ ها و سنت ها متفاوت ارزيابي كرد و گفت : اخلاق در جوامع، مذاهب و فرهنگ ها متفاوت است و هر جامعه شرايط خاص خود را دارد. ما هم نيازمنديم با توجه به قوانين بين المللي ، قوانين هم سنخ با فرهنگ و مذهب خودمان را تدوين كنيم. به همين دليل در "كنگره اخلاق زيستي" از روحانيون و پزشكان و حقوقدانان دعوت شده تا با هم انديشي به يك نظر جامعي برسند.
عضو كميته علمي كنگره بين المللي اخلاق زيستي در پايان ايجاد يك دپارتمان آموزشي براي دانشگاه هاي كشور را ضروري دانست كه بتواند اخلاق پزشكي و زيستي را به صورت آكادميك در جامعه ترويج كند.
نظر شما