۲۶ اسفند ۱۳۸۳، ۱۴:۲۵

اهداف و فعاليت هاي نهضت قرآن آموزي در گفت وگو ي "مهر" با رئيس سازمان دارالقرآن :

انتقاداتي كه به نهضت قرآن آموزي مي شود ناشي از اطلاعات غلط است // آئين نامه نهضت قرآن آموزي بر حمايت دستگاه هاي دولتي از اين نهضت تأكيد دارد

رئيس سازمان دارالقرآن الكريم در گفت وگو با گروه دين و انديشه "مهر" ضمن تشريح اهداف و برنامه هاي نهضت قرآن آموزي ، انتقاداتي كه به نهضت قرآن آموزي مي شود را ناشي از اطلاعات غلط اعلام كرد و يادآورشد : آئين نامه نهضت قرآن آموزي بر حمايت دستگاه هاي دولتي از اين نهضت تأكيد دارد .

بودجه كم و زمان كوتاه فعاليت دلايل عملكرد محدود نهضت قرآن آموزي است
محمد خواجوي در مورد اين كه فعاليت ها و عملكرد نهضت قرآن آموزي تاكنون نمود چشمگيري در سطح جامعه نداشته است با اشاره به اين كه نهضت قرآن آموزي فاقد هر گونه ضعف قانوني است ، يادآورشد : شك نيست كه اين نهضت به طور دقيق در همان چارچوب قانوني كه به موجب مصوبه  براي آن تعيين شده ، فعاليت مي كند .

وي با اشاره به اين كه نهضت قرآن آموزي گسترش و تعميق روخواني وروانخواني قرآن كريم را در اولويت هاي كاري خود دارد ، از فعاليت اين نهضت در راستاي تربيت معلم قرآن خبر داد و گفت : فعاليت در زمينه آموزش روخواني و روانخواني قرآن كريم به عنوان فاز اول كار انجام مي شود و پس از آن نيز تربيت معلم قرآن را خواهيم داشت و مسئله گسترش قرآن در سطح جامعه به تدريج ابعاد گسترده تري خواهد يافت .

رئيس سازمان دارالقرآن الكريم افزود : تدوين آئين نامه اجرايي نهضت قرآن آموزي مي بايست در برنامه سوم توسعه تدوين و به تصويب دولت مي رسيد ، براي رسيدن به وحدت نظر لازم در راستاي تشكيل شورا ، ستاد و همچنين وظايف آن ، زماني صرف شد و بالاخره طرح تشكيل و فعاليت نهضت قرآن آموزي در سال 82 به تصويب رسيد.

وي با اشاره به بودجه اندك اين نهضت و زمان كوتاهي كه از آغاز فعاليت آن مي گذرد ، گفت : اگر به اعتقاد برخي بنظر مي رسد كه اين نهضت تاكنون فعاليت مطلوبي نداشته است ، بايد عوامل عنوان شده يعني بودجه و زمان را در نظر گرفته و بر مبناي آن قضاوت كنند.

خواجوي با اعلام اين كه طي سال 83 ، نهضت قرآن آموزي با دستگاه هاي دولتي ، ادارات و سازمان ها ارتباط برقرار كرده و 400 هزار نفر از فعالان اين عرصه ها را تحت پوشش قرآن آموزي قرار داده است ، افزود : اين اقدام در راستاي تحقق اهداف نهضت و فراگير كردن آموزش قرآن در سطح كشور انجام شده است كه انتظار مي رود در سال هاي آتي فعاليت ها گسترده تر شده و شتاب بيشتري بگيرند .

رئيس سازمان دارالقرآن الكريم با تأكيد بر اين كه فعاليت هاي نهضت مي بايست فراگيرتر و وسيع تر از امروز شود ، گفت : نص صريح آئين نامه نهضت قرآن آموزي فعاليت وسيع در اين زمينه است و تلاش مي كنيم تا با تعامل هر چه بيشتر با دستگاه هاي دولتي و مردمي ، قشر بيتشري را تحت پوشش آموزشي قرآن كريم قرار دهيم.

انتقاداتي كه به نهضت قرآن آموزي مي شود ناشي از اطلاعات غلط است
خواجوي رئيس سازمان دارالقرآن الكريم در مورد انتقاداتي كه از سوي برخي رسانه هاي كشور به عملكرد اين سازمان در زمينه روند فعاليت نهضت قرآن آموزي مي شود ، گفت : هر دستگاهي كه بخواهد فعاليت مناسب و تأثيرگذاري داشته باشد مي بايست شنونده انتقادها بوده و آنها را مورد توجه قرار دهد .

وي با اشاره به اين كه متأسفانه برخي از ايراداتي كه به عملكرد نهضت قرآن آموزي وارد مي شود كارشناسي نيست ، گفت : بسياري از انتقادات نگاه خاصي داشته و از ارزش حرفه اي برخوردار نيستند .

خواجوي با تأكيد بر اين كه چنين انتقادهايي، تأثيري بر فعاليت و كيفيت كار ندارد ، يادآورشد : در بسياري موارد ايرادها و اشكالاتي كه به كار گرفته مي شود ، برپايه اطلاعات غلط شكل گرفته است كه جنبه حرفه اي نداشته و نقد سازنده محسوب نمي شود .

رئيس سازمان دارالقرآن الكريم افزود : چنانچه نقد علمي و كارشناسي باشد ، سازنده خواهد بود و بدون شك چنين نقدي مورد توجه دست اندركاران دستگاه ها و نهادهاي مختلف قرار خواهد گرفت ، اما نقدهاي بي پايه اي كه عنوان مي شود ، نمي تواند در روند فعاليت هاي مختلف تأثيري داشته باشد .

وي با اشاره به اين كه بسياري از منتقدان اعتقاد دارند ، تحت پوشش قرار دادن 400 هزار نفر نمي تواند جوابگوي مناسبي براي عملكرد نهضت قرآن آموزي باشد ، گفت : طبيعي است ، يك فعاليت زماني مي تواند به خوبي پيش رود كه زمان و بودجه كافي براي سازماندهي و نظام مند كردن اقدامات پيش بيني شده وجود داشته باشد كه اين نهضت زمان كوتاهي از آغاز فعاليت خود را پشت سر گذاشته است و  از بودجه لازم و كافي نيز برخوردار نيست .

رئيس سازمان دارالقرآن الكريم با يادآوري اين كه هدف مهم نهضت قرآن آموزي فراگير كردن روخواني و روانخواني قرآن در بين عموم مردم است ، افزود : براي نهادينه كردن اين آموزش ها در بين 70 ميليون نفر ايراني ، نهضت مي بايست به صورت مستمر و پيوسته در اين راستا فعاليت كرده و با برنامه ريزي هاي كارشناسي شده  پيش رود ، در حال حاضر نيز نهضت قرآن آموزي با در نظر گرفتن موارد فوق جدي و مستمر فعاليت مي كند .

خواجوي با تأكيد بر اين كه فراگير كردن روخواني و روانخواني قرآن كريم بين 70 ميليون نفر ايراني ، به ده ها سال زمان نياز دارد ، يادآورشد : براي سرعت بخشيدن به كار ، طي فراخوان عمومي در روزنامه هاي كشور از تمام كساني كه مي توانند به نوعي با اين نهضت همكاري داشته باشند ( آموزش و يا ارائه امكانات) دعوت شد ، اما متأسفانه تعداد كساني كه براي تدريس اعلام آمادگي كرده اند از 150 نفر تجاوز نمي كند و در زمينه امكانات هم تعداد كمي از هموطنان اعلام كرده اند كه بخشي از منزل و يا حسينه اي را كه در اختيار دارند به اين امر اختصاص خواهند داد .

وي تصريح كرد : شك نيست كه اين كمك ها نمي تواند جوابگوي نيازهاي نهضت قرآن آموزي باشد و با توجه به اعتبارات محدود ، نبايد انتظار داشت كه نهضت فوق در حداقل زمان ممكن به اهدف خود دست يابد ، با توجه به شرايط موجود نهضت قرآن آموزي براي تحقق اهداف از پيش تعيين شده مي بايست زمان لازم را طي كند .

رئيس سازمان دارالقرآن الكريم در ادامه به سوال برخي در مورد متولي نهضت قرآن آموزي اشاره كرد و گفت : بر اساس بند "و" ماده 159 برنامه سوم توسعه و آئين نامه اجرايي مصوب نهضت ، سازمان تبليغات اسلامي متولي نهضت قرآن آموزي بوده و تمام امور مربوط به سياستگذاري ، برنامه ريزي و ساماندهي اين نهضت را بر عهده دارد .

آئين نامه نهضت قرآن آموزي بر حمايت دستگاه هاي دولتي از اين نهضت تأكيد دارد
رئيس سازمان دارالقرآن الكريم  در مورد اين سوال كه نهضت قرآن آموزي مي بايست به صورت مردمي اداره شود و يا دولتي ، اظهار داشت : در آئين نامه نهضت قرآن آموزي و در چند بند آن به صراحت و خيلي روشن عنوان شده كه دستگاه هاي دولتي مي بايست از اين نهضت حمايت كنند .

وي آموزش و پرورش ، وزارت علوم تحقيقات و فناوري ، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي ، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي وسازمان صداوسيما را از جمله دستگاه هايي معرفي كرد كه نام آنها در آئين نامه نهضت قرآن آموزي آمده و خواسته شده كه حمايت هاي لازم را از نهضت داشته باشند .

رئيس سازمان دارالقرآن الكريم كمك به تأمين نيروي انساني ، ايجاد بستر و فضاي مناسب و تربيت نيرو را از جمله وظايف تعريف شده براي اين دستگاه ها اعلام كرد .

وي با تأكيد بر ضرورت حمايت دستگاه هاي دولتي از مراكز و نهادهاي مردمي ، گفت : بسياري از فعاليت ها را مردم به تنهايي نمي توانند انجام دهند ، به عنوان مثال ساخت برنامه هاي تبليغي و پخش آنها منحصر به صداوسيما است و مردم بدون حمايت و كمك اين دستگاه نمي توانند در اين زمينه فعاليت داشته باشند .

خواجوي افزود : دستگاه هاي دولتي مختلف همواره مي بايست با دستگاه هاي مردمي همكاري داشته و وارد ماجراهاي مربوط به آنها شوند ، در اين ميان نهضت قرآن آموزي با حمايت و همكاري دستگاه هاي دولتي و غير دولتي مي تواند فعالتر و موفق ترعمل كند .

وي با تأكيد بر اين كه فعاليت مطلوب دستگاه هاي غير دولتي با حمايت و پشتيباني دستگاه هاي دولتي ممكن است ، گفت : گذر زمان مناسب نيز در اين ميان بسيار تعيين كننده است ، در مورد نهضت قرآن آموزي بايد گفت تاكنون مدت زمان كمي از فعاليت آن گذشته و نمي توان ارزيابي درستي از فعاليت ها و عملكرد آن داشت ، بي شك برداشت و قضاوت صحيح در مورد عملكرد نهضت قرآن آموزي نياز به گذر زمان بيشتري دارد .

رئيس سازمان دارالقرآن الكريم در مورد سوال برخي در خصوص وجود نواقصي در آئين نامه نهضت و اصلاحاتي كه شوراي عالي انقلاب فرهنگي در مورد اين آئين نامه داشته كه به آن بي توجهي شده است ، گفت : ما اطلاع نداريم كه نواقص چه بوده ، نقص بوده و يا اختلاف سليقه و تفاوت نگاه بوده ، البته هر چه كه بوده ، كار به مرحله اي از تفاهم رسيد كه تصويب آئين نامه نهضت قرآن آموزي را درپي داشت  و ما نيز به طور دقيق بر اساس آنچه كه دولت موظف كرده و قانوني است ، عمل خواهيم كرد .

برنامه آينده نهضت قرآن آموزي بكارگيري ابزار روز آموزشي است
محمد خواجوي رئيس در مورد اظهار نظر برخي ، در خصوص اين كه تاريخ مصرف بعضي از روش هاي آموزشي گذشته است و به نظر مي رسد نهضت قرآن آموزي از اين روش ها بهره مي گيرد، گفت : با توجه به اين كه زمان به سرعت در گذر است  و هر روز  وسايل و ابزار كمك آموزشي جديرتر و بهتري ، به عرصه فعاليت هاي آموزشي وارد مي شود ، لازم است كه مطابق با تمام اين تغييرات ، سيستم آموزشي در زمينه هاي مختلف نيز تغيير كرده و به روز شود .

وي با تأكيد بر اين كه در مورد ضرورت تغيير در روش هاي آموزشي هيچ مناقشه اي نيست ، گفت : در روش هاي تدريس نهضت قرآن آموزي نيز با توجه به همين امر،  از روش هاي تاريخ مصرف گذشته استفاده نمي شود و همواره سعي بر اين است تا با بهره گيري از روش هاي روز ، امر آموزش به خوبي و با شيوه اي تأثيرگذار، صورت گيرد .

رئيس سازمان دارالقرآن الكريم با اعلام اين كه در نهضت قرآن آموزي هم اكنون از نيروهاي آموزش ديده و همچنين تكنولوژي روز آموزشي استفاده مي شود ، تصريح كرد : شك نيست كه علي رغم اين موضوع ، همچنان مي بايست به فكر بهتر شدن بوده و در اين زمينه اقدامات لازم انجام شود .

خواجوي افزود : مواد و محتواي آموزشي نهضت اصلاح شده است و همچنين با ارائه روش هاي صحيح و تأثيرگذار كلاس داري به مربيان قرآني ، تلاش شده تا با بهره گيري از روش هاي علمي ، بستر و زمينه مساعد براي بسط و گسترش قرآن در سطح جامعه فراهم شود .

وي در مورد استفاده از ابزار و وسايل كمك آموزشي روز ، با اشاره به اين كه امر فوق به هزينه بالايي نياز دارد ، گفت : در حال حاضر امكانات لازم براي كار را نداريم ، اما پيش بيني شده در سال 84 ، با تأمين اعتبارات لازم در زمينه فراهم كردن تكنولوژي برتر و استفاده هر چه بهتر و بيشتر از آن ، اقدام شود .

رئيس سازمان دارالقرآن الكريم با اشاره به اين كه براي تشويق مربيان به منظور فعاليت هر چه بهتر ، الگوهاي برتر تدريس قرآن در سطح كشور شناسايي و معرفي مي شوند ، افزود : چند ماهي است كه بخش پژوهش سازمان فعال شده است كه با دستيابي به روش ها و اطلاعات جديد ، نهضت قرآن آموزي را در راستاي فعاليت هر چه بهتر ياري خواهد كرد .

طرح جامع نهضت قرآن آموزي تهيه مي شود
محمد خواجوي در مورد تهيه طرح نهضت قرآن آموزي اظهار داشت : طرح جامع اين نهضت يكي از اقدامات اساسي است كه به منظور بهره گيري از هر چه بهتر از امكانات موجود تهيه مي شود .

وي با اشاره به اين كه طرح فوق به زودي آماده مي شود ، آن را دورنمايي از فعاليت هاي آينده نهضت قرآن آموزي اعلام كرد و گفت : در اين طرح ارزش ها و اصول حاكم بر نهضت ، اهداف راهبردي ، جزئي ، كمي و كيفي آن لحاظ شده است .

خواجوي عوامل موفقيت نهضت و همچنين شناخت و تعيين عوامل چالش زا را از ديگر مواردي عنوان كرد كه به واسطه طرح جامع نهضت قرآن آموزي جمع آوري مي شوند .

رئيس سازمان دارالقرآن الكريم با اشاره به اين كه طرح جامع نهضت قرآن آموزي مي بايست به تصويب  ستاد نهضت برسد ، اين ستاد را متشكل از 12 نماينده از دستگاه هاي مختلف كشور معرفي كرد و گفت : تهيه اين طرح گامي در جهت بهبود و همچنين ارتقاء فعاليت هاي نهضت قرآن آموزي است كه در صورت تصويب و اقدامات كارشناساني در اين زمينه ، شاهد رشد كيفي فعاليت هاي نهضت قرآن آموزي خواهيم بود .

وي در ادامه در خصوص روند شكل گيري نهضت قرآن آموزي گفت : بنيان نهضت قرآن آموزي با تشكل دارالقرآن سازمان تبليغات اسلامي و بسيج قرآن آموزي نهاده شد ، در اين بخش نگاه به مقوله قرآن آموزي چندان كلان نبود ، اما از سوي دارالقرآن سازمان تبليغات بحث كلان آموزش و ترويج قرآن و مفاهيم اين كتاب آسماني مطرح شد و تشكيل و فعاليت سازمان دارالقرآن الكريم  ، سال 79 و در جريان برنامه سوم توسعه به تصويب رسيد .

خواجوي افزود : سازمان دارالقرآن الكريم ، نهضت قرآن آموزي را فعال كرده و در راستاي گسترش ، تعميق و تبيين قرآن و فراگيرتر كردن آن در قالب روخواني و روانخواني قرآن فعاليت مي كند .

 

کد خبر 166516

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha