۲۶ اسفند ۱۳۸۳، ۱۵:۰۶

در گفتگوي "مهر" با هفت تن از روساي دانشگاه ها بررسي شد :

تفويض اختيار امور به هيئت امناي دانشگاه ها؛ فوايد، مشكلات و راهكارها

تفويض اختيار امور به هيئت امناي دانشگاه ها؛ فوايد، مشكلات و راهكارها

خبرگزاري "مهر" - گروه حوزه و دانشگاه : بر اساس مصوبه وزارت علوم، تحقيقات و فناوري از سال آينده اداره امور اجرايي و مالي دانشگاه ها به هيئت امناي آنها سپرده مي شود. با توجه به اينكه تفويض اختيار در زمينه هاي اجرايي و علمي به مراكز آموزش عالي و دانشگاه ها و استقلال هيات امناي دانشگاه ها فوايد، مشكلات و موانعي را در برخواهد داشت. گروه حوزه و دانشگاه "مهر" در گزارشي به بررسي اين موضوع پرداخته است، كه از نظرتان مي گذرد :


رئيس دانشگاه چمران اهواز :
تفويض اختيار امور به دانشگاه ها در اداره بهتر مسائل اجرايي و علمي موثر خواهد بود

دكتر صفايي مقدم در گفت و گو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" گفت : از سال آينده هيئت امناي دانشگاه ها نقش اصلي را در هدايت و اداره دانشگاه به عهده خواهند داشت. هدايت و اداره دانشگاه ها توسط هيئت امناي آن در پيشبرد اهداف دانشگاه ها در تمام حوزه ها بسيار موثر است.
وي تصريح كرد : با هيئت امنايي شدن اداره و هدايت دانشگاه ها در واقع مديريت دانشگاه در دست خود دانشگاه مي افند. هيئت امناي هر دانشگاه كه از افراد صاحب نظر دانشگاه تشكيل شده است خط و مشي هاي كلي دانشگاه را بررسي مي كند و بر اساس اهداف و برنامه ريزي هاي تعيين شدن دانشگاه را به سوي محقق شدن خواسته ها هدايت مي كنند.
رئيس دانشگاه شهيد چمران اهواز خاطر نشان كرد : تفويض اختيارات بيشتر در زمينه هاي اجرايي و علمي به مراكز آموزش عالي و هيات امناي دانشگاه ها در اداره بهتر مسائل اجرايي و علمي دانشگاه ها موثر خواهد بود.
وي خاطرنشان كرد : با توجه به اينكه از سال آينده اين قانون اجرا مي شود و دانشگاه ها توسط هيئت امناي خود اداره مي شوند، ممكن است دانشگاه ها در سال اول با مشكلاتي برخورد كنند اما اين ايده بسيار خوب به زودي جاي خود را در دانشگاه ها پيدا خواهد كرد و دانشگاه ها از رشد علمي و پژوهشي بهتري برخوردار خواهد شد.

رئيس دانشگاه كاشان :
تفويض اختيار امور به دانشگاه ها نبايد موجب كاهش كمك دولت به آموزش عالي شود 
دانشگاه ها نگران كاهش كمك هاي دولت در طول برنامه چهارم توسعه هستند

دكتر حسن دقيق در گفت و گو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" ضمن بيان اين مطلب افزود : سال هاست كه دانشگاه ها زير نظر هيئت امناي خود اداره مي شود تنها با هيئت امنايي شدن دانشگاه ها، دامنه اختيارات هيئت امناها بيشتر شده است و بودجه دولت كه در قالب بعضي محدوديت ها در اختيار دانشگاه ها قرار مي گرفت با حذف محدوديت ها و تنگناها راحت تر در اختيار دانشگاه ها قرار مي گيرد.
وي تصريح كرد : با قانون جديد حضور هيئت امناها در اداره امور دانشگاهي پر رنگ تر خواهد شد و دانشگاه ها از نظر مالي مستقل خواهند شد. قبل از اين هم دانشگاه ها از بسياري از بندهاي ديوان مالياتي كشور معاف بودند ولي در سال آينده با هيئت امنايي شدن دانشگاه ها موارد ديگري از بندهاي مالياتي نيز از دوش دانشگاه ها برداشته مي شود.
اكنون اين نگراني وجود دارد كه با طرح هيئت امنايي شدن دانشگاه ها ، حمايت دولت كمتر شده و تنگناهاي مالي كه در اين دو سال اخير دانشگاه ها با آن مواجه بوده اند افزايش يابد.
رئيس دانشگاه كاشان خاطرنشان كرد : موفقيت طرح هيئت امنايي شدن دانشگاه ها وابسته به نحوه اجراي اين طرح در داخل دانشگاه ها و همچنين برخورد مسئولان دولتي دارد. دولت بايد كماكان خود را متولي كمك به امور آموزش عالي كشور بداند و تصور كم رنگ تر شدن مسئوليت خود را نداشته باشد.
وي ياد آور شد : اكنون اين نگراني وجود دارد كه با طرح هيئت امنايي شدن دانشگاه ها ، حمايت دولت كمتر شده و تنگناهاي مالي كه در اين دو سال اخير دانشگاه ها با آن مواجه بوده اند افزايش يابد.
دكتر حسن دقيق افزود : هيئت امناي دانشگاه ها بايد با ايجاد آيين نامه هاي جامع تر سبب مصرف بهينه بودجه و اداره بهتر دانشگاه شوند. هيئت امناي دانشگاه ها بايد با ايجاد آيين نامه هاي جامع تر سبب مصرف بهينه بودجه و اداره بهتر دانشگاه شوند
وي افزود : در برنامه سوم توسعه كشور، دانشگاه هاي كشور 30 درصد از اعتبارات خود را از طريق درآمدهاي خارج از دانشگاه بدست مي آوردند. به عنوان مثال با پذيرش دانشجوي نوبت دوم، اجراي پروژه ها و پژوهش هاي دستگاه ها و صنايع، ارائه خدمات آزمايشگاهي به صنايع و نهادها و ... دانشگاه ها بخشي از اعتبارات خود را تامين مي كردند. در طرح جديد با حذف مقررات دست و پاگير اميدواريم روند مثبتي در جهت افزايش درآمد دانشگاه ها و اختصاص آن به مسائل آموزشي و پژوهشي ايجاد شود.

 


رئيس دانشگاه بيرجند :
تفويض اختيار امور به دانشگاه ها قدرت مانور آنها در مسائل علمي را افزايش مي دهد

دكتر محمدرضا آقا ابراهيمي در گفت و گو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" گفت : با تفويض اختيار امور به دانشگاه ها دانشگاه ها از مقررات دست و پاگير اداري، مالي و تشكيلاتي و استخدامي آزاد مي شوند و بر اساس تصميمات و دستورالعمل هاي هيئت هاي امنا خود به كار خود ادامه مي دهند.
وي تصريح كرد : اين امر سبب مي شود دانشگاه ها با فرصت بيشتري به مسائل علمي بپردازند و كمتر درگير مسائل اداري باشند.
رئيس دانشگاه بيرجند خاطر نشان كرد: اداره دانشگاه ها توسط هيئت امناي آنها قدرت مانور بيشتري به دانشگاه ها مي دهد تا با توجه به منابع مالي، نيروي انساني و سخت افزار به اجراي وظايف خود بپردازند.
ما در دانشگاه بيرجند پيشنهاد مي كنيم كه هيئت هاي امنا در دانشگاه هاي مختلف با همكاري يكديگر كار كارشناسي لازم را انجام دهند و مقررات و آيين نامه هايي تنظيم كنند تا ضمن استقلال دانشگاه يك وحدت رويه نسبي نيز ايجاد شود
وي ياد آور شد : عمده ترين مشكل تفويض اختيار امور به دانشگاه ها از طريق هيئت امناي دانشگاه، عبور از حالت گذار است. براي عبور از اين حالت گذار دستورالعمل هايي لازم است و بايد كار كارشناسي صورت گيرد.
دكتر محمد رضا آقا ابراهيمي خاطرنشان كرد : ما در دانشگاه بيرجند پيشنهاد مي كنيم كه هيئت هاي امنا در دانشگاه هاي مختلف با همكاري يكديگر كار كارشناسي لازم را انجام دهند و مقررات و آيين نامه هايي تنظيم كنند تا ضمن استقلال دانشگاه يك وحدت رويه نسبي نيز ايجاد شود.
رئيس دانشگاه بيرجند افزود : عمده ترين موانع براي كار هيئت هاي امنا علاوه بر گذر از حالت گذار، نوع ديد مسئولان و سازمان مديريت نيز مي تواند دخيل باشد. اگر سازمان مديريت در اختصاص و پرداخت بودجه و استخدام اين قانون را به رسميت نشناسد مانعي در استقلال دانشگاه ها ايجاد خواهد شد.
 
رئيس دانشگاه اروميه :
دانشگاه ها بايد به سمت درآمدزايي و استقلال واقعي حركت كنند
ايجاد شوراي هماهنگي هيئت امناي دانشگاه ها ضروري است

دكتر گودرز صادقي در گفت و گو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" افزود :  با توجه به اينكه هر دانشگاه در وضعيتي خاص به سر مي برد اداره دانشگاه توسط هيئت امناي آن مي تواند در اداره دانشگاه ها حالتي شناور و انعطاف پذيرايجاد كند به اين معني كه هر دانشگاه بر اساس نيازها و وضعيت خاص خود مي توانند تصميم گيري كنند. بنابراين مهمترين مزيت هيئت امنايي شدن دانشگاه ها و تفويض اختيار امور به دانشگاه ها تصميم گيري بر اساس نيازها و اولويت هاي اصلي دانشگاه ها است.
وي تصريح كرد : اداره دانشگاه ها توسط هيئت امناي آنها مي تواند مشكلاتي را نيز در برداشته باشد. قوانين و تصميم گيري هاي هيئت امناي دانشگاه ها مي تواند در تعارض با مقررات كلي كشور باشد و اين يك مشكل اساسي براي هيئت هاي امنا قلمداد مي شود. همچنين ممكن است تفاوت ها و تناقضات زيادي در تصميم گيري هاي هيئت امناي دانشگاه هاي مختلف باشد كه اين مورد نيز دانشگاه ها را دچار سردرگمي خواهد كرد.
رئيس دانشگاه اروميه خاطر نشان كرد : براي هماهنگي هيئت هاي امنا و جلوگيري از تناقضات در تصميم گيري ها، ايجاد يك شوراي هماهنگي مثل شوراي روساي دانشگاه ها يا شوراي هيئت هاي امنا ضروري است.
وي افزود : تصميم گيري هاي هيئت هاي امنا بايد بر اساس منطق گرفته شوند زيرا در صورت بروز هرگونه مشكل در تصميم گيري دانشگاه بايد تاوان سختي را پس بدهد، ضمن اينكه راه برگشتي نيز وجود نخواهد داشت.
دكتر صادقي خاطرنشان كرد : دانشگاه ها به عنوان نهادي كه مسئوليت آموزش و تعليم را برعهده دارد بايد از حمايت هاي دولت برخوردار باشد. اما بايد مكانيزم هاي مختلفي طراحي شود تا دانشگاه ها بتوانند به سمت درآمدزايي حركت كنند. استقلال دانشگاه ها وقتي متصور است كه دانشگاه ها خود را از زير بار حمايت صرف دولت خارج سازند.
وي تصريح كرد : دانشگاه ها با افزايش بودجه هاي خود مي توانند با شتاب بيشتري در توسعه آموزش و پژوهش و ايجاد تنوع در آموزش گام بردارند.
 


رئيس دانشگاه علامه طباطبايي :
تفويض اختيار امور دانشگاه ها به هيئت هاي امنا از بركات نظام خواهد بود 

دكتر نجفقلي حبيبي در گفت و گو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" افزود : اگر هيئت امنايي شدن دانشگاه ها درست و اصولي اجرا شود و هيئت امناي دانشگاه هاي كشور اين مسئوليت را به خوبي درك كنند بركات بسياري براي دانشگاه هاي كشور خواهد داشت.
وي تصريح كرد : با توجه به اينكه دانشگاه هاي كشور و تصميمات آنها از حساسيت هايي برخوردار است و نظام بروكراسي حاكم بر ادارات، پيچيدگي هايي در كار دانشگاه ها ايجاد مي كند، هيئت امنايي شدن دانشگاه ها مي تواند سبب رفع اين مشكل شود و سرعت عمل، انعطاف پذيري تصميمات و اقدامات دانشگاه افزايش مي يابد.
رئيس دانشگاه علامه طباطبايي خاطرنشان كرد : اصلاح ساختار دانشگاه ها، حل و فصل مشكلات، انعطاف پذيري تصميمات و امورات دانشگاه ها از بركات هيئت امنايي شدن دانشگاه ها است. با هيئت امنايي شدن دانشگاه ها و تفويض اختيار امور به آنها دانشگاه ها از نظر اداري مستقل مي شوند و چون نهادهاي اداري مستقل ديگر از قدرت تحول پذيري سريع برخوردار خواهند شد.
وي افزود : با توجه به اينكه اداره دانشگاه توسط هيئت هاي امنا براي اولين سال در سال آينده اجرا مي شود با يكسري مشكل نيز روبرو خواهيم شد. نظام اداري و مالي دانشگاه ها دستخوش تغييراتي مي شود و بايد تحولات سريع در آنها صورت گيرد. اين تغيير و تحول تجربه و مهارت مي خواهد. به همين دليل براي آشنايي كارمندان و كاركنان با مشكلاتي روبرو خواهيم شد.
دكتر حبيبي يادآور شد : اما خوشبختانه چون دانشگاه ها مايل به اجراي اين قانون بودند، به سرعت خود را براي اجراي اين قانون آماده مي كنند. دانشگاه ها به همين جهت آيين نامه ها و بخشنامه هاي لازم را طراحي مي كنند تا از اول فروردين كه نظام هيئت امنايي دانشگاه ها اجرا و نظارت دارايي بر امور دانشگاه ها قطع مي شود، آمادگي لازم براي اجراي اين قانون را داشته باشند.
وي افزود : اميدوارم دانشگاه هاي كشور به سرعت با شرايط هيئت هاي امنا آشنايي پيدا كنند و بتوانند در جهت توسعه نظام علمي و پژوهشي كشور گام بردارند.
رئيس دانشگاه علامه طباطبايي خاطرنشان كرد : مجلس، دولت، وزارت دارايي، سازمان برنامه و بودجه و ... بايد با سعه صدر به شكل گيري هيئت هاي امنا كمك كنند و اطمينان داشته باشند كه اين قانون مايه بركت براي نظام و كشور خواهد بود و به تدريج به ساير بخش ها نيز سرايت خواهد كرد.
 


رئيس دانشگاه همدان :
با تفويض اختيار امور دانشگاه ها به هيئت هاي امنا، دانشگاه ها از اجراي بخشنامه هاي دست و پاگير وزارت خانه رهايي مي يابند

دكتر منصور غلامي در گفت و گو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر" افزود : هيئت امنايي شدن دانشگاه ها در مجموع به نفع دانشگاه ها خواهد بود زيرا هر دانشگاهي با توجه به شرايط خاص خود مي تواند نسبت به اموراتش تصميم گيري كند. ضمن اينكه دانشگاه ها از بخشنامه هاي متمركزي كه در ستاد وزارت خانه به تصويب مي رسند و گاهي قابل اجرا نيست و يا خيلي سخت مي توان آنها را اجرا كرد رهايي مي يابند و مي توانند سيستم خود را بر اساس اختيارات خود تقويت كنند.
وي تصريح كرد : هيئت امنايي شدن دانشگاه ها و اداره دانشگاه ها به دست خود آنان در ساير كشورهاي دنيا رايج است و در كشور ما به دلايل خاص اجرا نمي شده است. بنابراين اين سيستم به خوبي در ساير كشورها جواب داده است و سبب رشد دانشگاه ها شده است.
رئيس دانشگاه همدان يادآورشد : هيئت امناي دانشگاه ها از سال 1383 تقويت شده اند و از سال آينده كار خود را آغاز خواهند كرد. با توجه به اينكه اولين سالي است كه اداره دانشگاه ها به دست هيئت امناي آنها اجرا مي شود مشكلاتي وجود خواهد داشت. بنابراين تامل و صبر در زمينه كار هيئت هاي امنا ضروري است و ان شاء الله يك گشايش خوبي در حل و فصل امور دانشگاه ها و پيشبرد اهداف آن ها ايجاد خواهد شد.
دكتر غلامي خاطر نشان كرد : دانشگاه هاي كوچك در زمينه اداره دانشگاه ها توسط هيئت هاي امنا به مشكلاتي برخورد خواهند كرد. از آنجا كه دانشگاه هاي كوچك با مسائل و مشكلات خاصي روبرو هستند و در برخي موارد تكامل پيدا نكرده اند،  نياز به افراد با تجربه در اين زمينه دارند. البته اين مشكل با گذشت زمان مرتفع خواهد شد.
وي افزود : نكته مهمي كه در زمينه هيئت هاي امنا وجود دارد اين است كه هيئت هاي امنا بايد فرصت كافي براي تصميم گيري داشته باشند. ضمن اينكه لازم است هيئت هاي امناي دانشگاه هاي مختلف در چند نشست مشترك به بررسي مسائل موجود در اداره دانشگاه ها بپردازند تا به نقاط مشتركي دست يابند.
رئيس دانشگاه همدان تصريح كرد : با توجه به اينكه هيئت هاي امنا از سال جديد كار خود را آغاز خواهند كرد، در ابتداي راه ممكن است دانشگاه ها با برخوردهاي سليقه اي و متفرق روبرو شوند و دانشگاه ها توسط اساتيد، كاركنان و دانشجويان مورد مقايسه با ديگر دانشگاه ها قرار گيرند. رفع اين مشكل نياز به هماهنگي هايي دارد كه با نشست هاي مشترك بين روساي دانشگاه ها و هيئت هاي امنا مي تواند اين هماهنگي ها ايجاد شود.

رئيس دانشگاه بين المللي امام خميني قزوين :
توسعه همه جانبه كشور در گرو توسعه دانشگاه ها و به كارگيري نيروي متخصص است 
براي پيشبرد اهداف دانشگاه ها، بايد از وجود كميته هاي كارشناسي در تركيب هيئت هاي امنا سود جست

دكتر محسن بهشتي سرشت در گفت و گو با خبرنگار حوزه و دانشگاه "مهر"، گفت : در تمام كشورهاي توسعه يافته، دانشگاه ها از استقلال و اختيارات كافي و وافي برخوردارند و استقلال دانشگاه ها زير نظر هيئت هاي امنا كه تركيبي از شخصيت هاي حقيقي، حقوقي، علمي و برجسته هستند، ايجاد شده است.
وي تصريح كرد : طبق ماده 49 برنامه چهارم توسعه از اين پس دانشگاه هاي كشورمان از استقلال بيشتري برخوردار خواهند شد و بودجه دانشگاه هاي كشور نيز از اين پس زير نظر هيئت هاي امنا هزينه خواهد شد.
رئيس دانشگاه بين المللي امام خميني قزوين افزود : سال هاي قبل نيز هيئت هاي امناي دانشگاه ها وجود داشتند و برخي وظايف را بر عهده داشتند. اما از سال جديد بودجه دانشگاه ها نيز به دست خود دانشگاه ها مي افتد و نظارت سازمان مديريت، ديوان محاسبات و دارايي كم رنگ خواهد شد. از اين پس بودجه ها به عنوان كمك به دانشگاه هاي كشور تخصيص مي يابد و هيئت هاي امناي هر دانشگاه بر اساس آيين نامه هاي داخلي خود و مصالح دانشگاه بودجه ها را به بخش هاي مختلف اختصاص مي دهند.
وي خاطرنشان كرد : استخدام و جذب نيروهاي كارشناس و نيروهاي بدنه اجرايي دانشگاه ها با مستقل شدن دانشگاه ها زير نظر هيئت هاي امنا صورت مي گيرد. البته در مورد چگونگي استخدام و جذب نيرو آيين نامه هايي در هيئت امناي دانشگاه به تصويب خواهد رسيد و بر اساس آن اين جذب نيرو صورت مي گيرد.
دكتر بهشتي سرشت افزود : با هيئت امنايي شدن دانشگاه ها سمت و سو به نفع دانشگاه هاي كشور خواهد بود. با هيئت امنايي شدن دانشگاه ها اميد به پيشبرد اهداف دانشگاه ها افزايش مي يابد و دانشگاه ها بر اساس توانمندي هاي خود برنامه ريزي مي كنند. اما نگراني هايي نيز در اين مورد وجود دارد. تركيب هيئت هاي امنا بايد كامل شوند. بايد گروه هاي كاري، كارشناسي و كميته هاي كارشناسي زير نظر هيئت هاي امنا بحث بودجه، تشكيلات دانشگاهي و نظارت را مورد بررسي قرار دهند.
وي ياد آور شد : ايجاد چنين كميته اي بايد به سرعت انجام شود. اگر اينگونه كميته هاي كارشناسي تشكيل نشوند، عدم وجود اين كميته حلقه مفقوده اي خواهد شد كه در اجراي قوانين هيئت هاي امنا اختلال ايجاد خواهد كرد.
رئيس دانشگاه بين المللي امام خميني قزوين تصريح كرد : توسعه همه جانبه كشور در گرو توسعه دانشگاه ها و به كارگيري نيروي متخصص در كشور است. ايجاد هيئت هاي امنا را بايد به فال نيك گرفت و تا روشن شدن نتايج كار اين هيئت بايد صبر و تامل به خرج داد.

کد خبر 166539

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha