به گزارش خبرنگار اعزامي"مهر"، به اصفهان، سيدمحمد خاتمي رييس جمهور ايران در حاشيه اجلاس اوپك درجمع خبرنگاران حضور يافت و به سوالات آنان پاسخ گفت.
خاتمي درپاسخ به سوال يكي ازخبرنگاران درباره مسائل هسته اي گفت : خواست ما از بوش توقف سياستهاي نادرست درباره خاورميانه است و ما معتقديم فصل قابل توجهي ازبحرانهاي موجود دربخشي از سياستهاي غلط است. موضوع سلاحهاي هسته اي روشن است و اگر آمريكا براي متوقف كردن سلاحهاي اتمي تلاش مي كند بايد به سراغ كشورهايي برود كه عضو NPT نيستند و زرادخانه هم دارند وخطرناكترين آنها اسرائيل است.
وي افزود: صرفنظر از غرض اصلي آمريكا ، نگراني از توليد سلاح هسته اي در جهان بجاست و ما هم نگرانيم ما به هيچ وجه در پي توليد سلاح هسته اي نيستيم و به لحاظ اعتقادي و با توجه به آنچه در دنيا مي گذرد سلاح اتمي را بزرگترين خطر مي دانيم و در دكترين ما جا ندارد.
خاتمي گفت: ما قبلا گفته ايم و دنيا هم قبول دارد كه بايد دسترسي به تكنولوژي صلح آميز هسته اي داشته باشيم ، آنچه كه بدست آورده ايم در فضايي بوده كه مورد تحريم بوديم و تنها با تكيه به هوش دانشمندان خود آنرا كسب كرده ايم.
وي افزود : بخش قابل توجهي از انرژي دنيا، انرژي هسته اي است و ما حق داريم از اين انرژي برخوردارباشيم و براي آن هم نمي توانيم منتظر ديگران باشيم.
رييس جمهورافزود: عليرغم فشارهاي غيرعادلانه آمريكا خوشبختانه در شوراي حكام آژانس ، آمريكا تنها ماند و حق ما براي استفاده از انرژي هسته اي صلح آميز به رسميت شناخته شد.
وي با اشاره به توافقنامه پاريس ميان ايران و سه كشور اروپايي گفت : اين توافقنامه حول سه محور شكل گرفته است، يكي اينكه ايران تضمين عيني بدهد كه فعاليتهاي به سوي سلاح اتمي منحرف نشود، در مقابل اروپا هم بايد تضمينهاي محكم براي امنيت كشور ما بدهد .
خاتمي با بيان اينكه ما عضو NPT هستيم و معتقديم سازوكارهاي NPT كافي است افزود : ما براي حسن نيت خود داوطلبانه از بازرسي ها استقبال مي كنيم و تعليق داوطلبانه فعاليتهاي هسته ايمان نيز تا زمان ادامه يافتن مذاكرات ادامه خواهد داشت.
رييس جمهور ياد آور شد : پيشنهادهاي مشخصي براي تضمينهاي عيني داريم و انتظار داريم اروپاييها تضمينهاي محكم به ما بدهند.
وي با تاكيد بر اينكه طرف ايران ، آژانس بين المللي انرژي اتمي و اروپا است گفت : ما با آمريكا كاري نداريم و در عين حال طرح توقف فعاليتها از سوي اروپا به معناي نقض آشكار توافق پاريس است و اگر آنها اين توافق را نقض كنند مسووليت آنچه بعدا پيش آيد به عهده دوستان اروپايي ما خواهد بود.
خاتمي در پاسخ به سوال خبرنگاري كه پرسيد آيا آمريكا مي تواند امتيازي بدهد كه ايران غني سازي را متوقف كند گفت: به هيچ وجه ما تكنولوژي هسته اي را در مقابل امتيازي قرار نمي دهيم ، تلاش مي كنيم دنيا را مطمئن كنيم كه سلاح اتمي نمي سازيم. اين خواست تاريخي ملت ما است اما هيچ چيز با اصل تكنولوژي هسته اي برابري نمي كند.
خاتمي در مورد اينكه پيشنهاد عربستان در اجلاس اوپك مبني بر افزايش توليد نفت تحت فشار آمريكا بوده است، خاطر نشان كرد: درباره نفت مساله مورد توجه ما از يك سو بالابردن سهميه در دنيا و از سوي ديگر درآمد است.
وي افزود : فكر نمي كنم اعضاي اوپك در تصميم گيري شان تحت تاثير ديگران بوده باشند. اوپك مساله نفت را سياسي نكرده و اگر سياسي شده از طريق كساني بوده كه همه موضوعات را سياسي مي كنند. آنها قدرت و ظرفيت اوپك را پايين آورده اند و ما مي خواهيم ثبات در بازار ايجاد كنيم و در آمد داشته باشيم و در عين حال رعايت حال مصرف كننده را بنماييم.
رييس جمهور با بيان اينكه اوپك موقعيت خوبي دارد افزود : اگر اختلاف نظر وجود داشته باشد بحث مي كنيم و به اجماع نظر دست پيدا مي كنيم.
خاتمي در بخش ديگري گفت : متاسفانه تحريمهاي آمريكا و جنگ سبب شد كه ما در سالهاي گذشته كمتربتوانيم سرمايه گذاري لازم را روي نفت انجام دهيم .
وي تلاش زنگنه ، وزير نفت براي كشف منابع ، بهره گيري از منابع موجود و توسعه سرمايه گذاري در امر پتروشيمي را قابل تقدير دانست وگفت : مهم اين است كه ذخاير خود را بالا ببريم و ما در اين زمينه به نتايج خوبي دست پيدا كرديم.
وي تصريح كرد كه در دوران مسووليتش ظرفيت توليد نفت و بهره برداري از گاز بالا رفته و صنعت پتروشيمي رشد كرده است .
رييس جمهور درباره دبيركلي اوپك گفت: دبيركلي مطرح نيست و اين موضوع به جلسه بعد موكول شده است و اميدواريم هرچه زودتر آنچه حق است تحقق پيدا كند.
خاتمي درپاسخ به خبرنگاري كه پرسيد ايران با عضويت در اوپك خواسته بود در جهت ديدگاههاي اقتصادي خود گام بردارد اما فشارهايي ازسوي برخي كشورها منجر شد اوپك نتواند خواسته هاي ايران را برآورده كند، پاسخ داد: من اعلام مي كنم اوپك تحت فشار است اما طي سالهاي گذشته ما منظم ترين اوپك را داشتيم. نظرها به هم نزديك بوده اما اختلاف نظر هم وجودداشته و نظرها را معمولا را به طور اجماع به دست آورده ايم .
وي افزود : اگر چه در سالهاي گذشته اوپك تحت فشار بوده ، اما تصميم گيريهاي موفقي نيز داشته است .
خاتمي در پاسخ به اين سوال كه چرا ايران بعد از 35 سال ميزبان نشست اوپك بوده است گفت: نسبت به آينده پيش بيني نمي كنم اميدوارم هر موقع لازم شد جلسه بعدي در ايران تشكيل شود.
خاتمي در پاسخ به خبرنگاري كه پرسيد با توجه با افزايش توليد اوپك و افزايش درآمدها ، طرح شما براي تقسيم عادلانه اين درآمدها ميان اقشار آسيب پذير جامعه چيست ، گفت : لازم است مطمئن شويم كه اين درآمد تبديل به سرمايه تجزيه ناپذير مي شود.
وي همچنين برتوجه به حفظ ذخاير و ديگري بهره گيري از آن براي ايجاد پشتوانه در اقتصاد كشور در دوران مسووليتش تاكيد كرد .
خاتمي در پاسخ به خبرنگار نيويورك تايمز كه پرسيد آمريكا چه امتيازي بدهد كه شما با توقف غني سازي موافقت كنيد، قاطعانه گفت: خير هيچ امتيازي در اين زمينه پذيرفته نمي شود.
رئيس جمهوردر انتها به سوال خبرنگار يكي از روزنامه هاي اصفهان درباره موضوع آثار تاريخي و برج جهان نما پاسخ داد و گفت: من سال گذشته در اين زمينه دستور دادم اما "برش" نداشت. اما از شهرداري و استانداري درخواست مي كنم اين موضوع را پيگيري نمايند.
نظر شما