به گزارش خبرنگار اعزامی مهر به ترکیه، ساعت 12 روز 17 مرداد از سوی وزارت امور خارجه اعلام شد که علی اکبر صالحی وزیرامور خارجه برای دیدار با همتای خود به آنکارا سفر می کند. این خبر و دعوت فوری از خبرنگاران حساسیت سفر را دو چندان کرد از سویی دیگر خبرنگاران خارجی هم در ترکیه با شنیدن این خبر به سرعت خود را به فرودگاه آنکارا رساندند تا از چند و چون سفر وزیرخارجه ایران باخبر شوند.
تاخیر 3 ساعته پرواز و اختلاف ساعت 2 ساعته ایران با ترکیه برای خبرنگاران روزه دارایرانی سخت بود ولی حضور حدود 20 خبرنگار از ترکیه و رسانه های بین المللی که از ساعت 11 در فرودگاه آنکارا منتظر ورود علی اکبر صالحی و هیئت همراه بودند اهمیت این سفر را رسما اعلام کرد.
اهداف سفر وزیرامور خارجه به ترکیه
وزیرخارجه کشورمان پس از ورود به خاک ترکیه ابتدا در جمع خبرنگاران اعزامی از ایران اعلام کرد: بیش از 30 بار است که با همتای خود در این کشور در خصوص سوریه و همچنین ایرانیان در بند تماس و گفتگو داشته ام. ما دائم در حال رایزنی و گفتگوی دوجانبه هستیم تا بتوانیم 48 زائر ربوده شده را هر چه زودتر آزاد کنیم در این مورد هم با طرف قطری صحبت داشته ایم.
رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: ترکیه و ایران دو کشور مهم و نقش آفرین در منطقه هستند و موضوعات بدون دو طرف قابل برطرف شدن نیست و در موضوع سوریه هم با کمک ترکیه و ایران می توان به برون رفت از آن کمک کرد.
وزیر امور خارجه گفت: اتفاقات رخ داده در سوریه منطقه را حساس کرده و باعث افراطی گری می شود که با توجه به نزدیکی این کشور به اروپا به نفع آنها هم نیست. منطقه خاورمیانه همانند موزائیکی زیباست که قومیت های مختلف اعم از مسلمان و مسیحی هزاران سال است که در آن با صلح و آرامش زندگی می کنند ولی دست هایی در کار است تا این موزائیک را به هم بزند. در این مورد مفصل صحبت خواهیم کرد تا به نتایج مثبت در این سفر دست یابیم تا کل منطقه به صلح رسیده و امنیت جهانی تامین شود.
وی اظهار داشت: برادران ترک ما دخالتی در جنگ نداشته اند ، ما اشتراکات زیادی با دولت ترکیه داریم و خواسته هر دوی ما بحث آزادی احزاب و انتخابات و رفع فساد حکومتی است البته اختلافاتی هم داریم ولی مسائل باید به صورت طبیعی پیش برود و حرف ما همین روند طبیعی مسائل است زیرا سوریه حکومت دارد و آماده اجرای درخواست مردم است.
همچنین صالحی پس از خروج از فرودگاه در جمع خبرنگاران خارجی و ترک هدف از سفر خود را به زبان انگلیسی به رسانه ها اعلام کرد.
150 دقیقه گفتگو پشت دربهای بسته/ گفتگوی اختصاصی صالحی با روزنامه جمهوریت
خبرنگاران رسانه های ترکیه و سایر کشورها دوربینهای خود را آن طرف خیابان و روبروی درب وزارت امور خارجه ترکیه مستقر کردند تا پس از پایان گفتگوها بتوانند نتیجه آن را از زبان وزیر خارجه ترکیه یا ایران منعکس کنند.
زمان گفتگوها آنقدر طولانی شد که خبرنگاران مسلمان به صورت شیفتی افطار کردند. ولی همچنان گفتگوی دو طرف بعد از افطار هم ادامه داشت. به ساعت ایران حدود ساعت 22:30 دقیقه به پایان رسید. خودروهای تشریفات جلوی درب وزارت خارجه ترکیه را مسدود کرده و داوود اوغلو و علی اکبر صالحی در جلوی دوربین خبرنگاران با یکدیگر خداحافظی کرده و بدون هیچگونه مصاحبه خبری در جمع خبرنگاران محل جلسه را ترک کردند.
وزیر امور خارجه کشورمان بعد از ورود به فرودگاه آنکارا بر اساس قرار قبلی به مدت 20 دقیقه با روزنامه جمهوریت گفتگوی اختصاصی داشت و پس از آن ساعت 1 بامداد به وقت ایران وارد هواپیما شد تا ترکیه را به مقصد ایران ترک کند.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه معارضان در سوریه یک دست نیستند گفت: انتظار نداریم که نفوذ کشوری در ترکیه به مفهوم دسترسی به تمام معارضان باشد. البته اوغلو اعلام کرد که شهروندان ایرانی همانند شهروندان ترکیه هستند. ما هم از معارضان که مسلمان هستند می خواهیم در ماه مبارک رمضان و شبهای قدر از راه اخوت اسلامی وارد شده و شهروندان و زائران ایرانی را آزاد کنند.
وزیر امور خارجه گفت: در این دیدار کوتاه با وزیر امور خارجه ترکیه در مورد سوریه هم گفتگو داشتیم که محور گفتگوها نفی خشونتها بود. ایران هم اعلام آمادگی کرد که می تواند میزبانی گفتگوی معارضان با دولت سوریه را برعهده بگیرد و از حضور معارضان برای گفتگو با ایران استقبال می کند.
صالحی در مورد روابط ایران با ترکیه گفت: روابط ایران و ترکیه در زمینه های علمی، فرهنگی و تجارت در سطح عالی است و انتظار داریم این روابط عمیق تر شود. هر چند اختلاف نظرهایی در موضوعات روابط بین الملل وجود دارد.
وی به برخی گلایه های دولت ترکیه اشاره کرد و گفت: متاسفانه برخی اظهار نظرها موجب ناراحتی دولت ترکیه شده است. هیچ مسئولی در ترکیه تاکنون موضع منفی علیه ایران نداشته است، هر چند آقای اردوغان در مورد برخی از اظهارات مطرح شده واکنش منفی نشان داد ولی مسئولان ایرانی در تمامی سطوح مختلف باید رعایت برخی از جنبه ها بکنند. باید شرایط طوری شود که از همگرایی به واگرایی منجر نشود.
نظر شما