مهندس محمد علي آبادي با تاكيد بر غير ممكن بودن چنين حجم سرمايه گذاري و اعتباري از سوي شهرداري تهران به خبرنگار اجتماعي خبرگزاري "مهر" گفت: اگر فرض بگيريم كه چنين اعتباري نيز تامين شود حداقل به 40 سال زمان نياز است كه بتوان طرحهاي روان سازي ترافيك را در تهران اجرا كرد.
وي با اشاره به وجود سه ميليون دستگاه خودرو در تهران افزود: براي تامين مكان پارك و توقف اين خودروها به 450 ميليون متر مربع فضا نياز است كه تهران چنين وسعتي را ندارد.
معاون فني و عمراني شهرداري تهران با تاكيد بر استفاده از سيستم ريلي براي تردد و جابجايي روزانه شهروندان گفت: براي تردد آسان و مطلوب خودروها در تهران حداقل بايد 120 ميليون متر مربع آسفالت وجود داشته باشد.
علي آبادي افزود: شهرداري تهران مجبور است براي جبران عقب ماندگي هاي سالهاي گذشته در خصوص افزايش ناوگان حمل و نقل همگاني، بر روي سيستم ريلي متمركز شود و در اين بخش سرمايه گذاري كند.
وي گفت: با همين رويكرد شهرداري تهران توانسته طي يك دو سال گذشته نسبت به عقد قرار احداث خطوط جديد مترو اقدام كند و از سوي ديگر زمان بهره برداري از اين خطوط كه همواره بين 12 تا 9 سال بوده را به 5/4 تا 6 سال كاهش دهد و اين يكي از ويژگي هاي مديريت جديد شهري در خصوص توجه به توسعه ناوگان حملو نقل همگاني بوده است.
به گفته معاون فني و عمراني شهرداري تهران خط مترو ميدان امام - دردشت در بهمن سال آينده آماده بهره برداري و استفاده شهروندان تهراني قرار خواهد گرفت.
نظر شما