به گزارش خبرنگار مهر، در این عمل جراحی پزشکان توانستند نارسایی قلبی کودک را پس از 9 ساعت تلاش با پیوند دریچه قلب مرتفع کرده و جان وی را از مرگ حتمی نجات دهند.
عمل پیوند دریچه قلب یکی از خطرناک ترین عملهای جراحی است و به همین دلیل به صورت نادر انجام می شود، نارسایی دریچه قلب یک عارضه مادرزادی است که موجب اختلال در پمپاژ خون بدن به قلب شده و در نتیجه علمکرد سیستم خون رسانی بدن را دچار مشکل می کند.
کودکانی که دچار این عارضه می شوند در صورتی که تحت عمل جراحی قرار نگیرند حداکثر تا هفت سالگی زنده می مانند و به همین دلیل جراحی دریچه قلب حساسیت ویژه ای دارد که در گفتگو با جراح این عمل نادر نیز به این نکته تاکید شد.
قادر شاه محمدی در گفتگو با خبرنگار مهر مهمترین علت نادر بودن این جراحی را خطرناک بودن آن برای نجات جان بیمار پس از جراحی عنوان کرد و گفت: به دلیل طولانی بودن جراحی موضوع بیهوشی در آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است و اگر کودک نتواند 9 ساعت بیهوشی را تحمل کند عمل موفق نخواهد بود.
جراح قلب بیمارستان امام خمینی (ره) اردبیل یادآور شد: به دلیل حساسیت ویژه جراحی دریچه قلب کوچکترین اشتباه در انجام این عمل ممکن است منجر به مرگ حتمی بیمار شود.
شاه محمدی موفقیت این گروه از جراحیها را نیازمند دقت و تجربه پزشک و آستانه تحمل بیمار عنوان کرد و افزود: دریچه قلب دریچه نرمی است که جاگذاری دقیق آن نیازمند تکنیک پیشرفته و پیچیده ای است.
اردبیل مرکز نگهداری عضو پیوند ندارد
وی با بیان اینکه دریچه قلب حساسیت ویژه ای دارد و لازم است در دمای 180 درجه منجمد و در 18 درجه زیر صفر در یخ خشک نگهداری شود، تصریح کرد: دریچه قلب از بیماران مرگ مغزی تامین می شود و لازم است حداکثر تا یک روز پس از رسیدن به دست پزشک جراحی و پیوند آن انجام شود.
این پزشک اردبیلی عنوان کرد: دریچه پیوند کودک تحت جراحی از مرکز اهدا عضو تهران تامین و ابتدا به تبریز و سپس به اردبیل منتقل شده بود.
وی علت رعایت این پروسه طولانی انتقال را عدم وجود تجهیزات کافی نگهداری برای این عضو در استان عنوان کرد و متذکر شد: حتی اگر اهدای عضو در اردبیل انجام شود تجهیزات پیچیده نگهداری این عضو هزینه بسیار بالایی دارد.
شاه محمدی معتقد است می توان با هواپیما عضوهای حساسی مانند دریچه قلب را به مراکز استانها منتقل کرد تا در زمان انتقال صرفه جویی شده و عضو پیوندی دچار آسیب نشود.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص وضعیت عمومی بیمار ادامه داد: حال عمومی کودک اردبیلی مساعد است و پس از سپری شدن مراقبتهای ویژه از بیمارستان مرخص می شود.
توان اردبیل در انجام جراحیهای نادر
شاه محمدی علت پذیرش انجام این جراحی را دست رد مراکز جراحی در مرکز کشور و سایر استانها عنوان کرد و ادامه داد: خطرناک بودن این جراحی از جمله عواملی است که موجب می شود بسیاری از پزشکان متخصص ریسک اجرای آن را نپذیرند.
وی با بیان اینکه نسبت به پنج سال گذشته وضعیت پزشکی و درمانی اردبیل بهبود یافته است، تاکید کرد: در حال حاضر برای تمامی رشته ها پزشک متخصص در استان وجود دارد و بسیار کم اتفاق می افتد که بیماران مجبور به استفاده از مراکز درمانی سایر استانها شوند.
این پزشک در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر علت مهاجرت بسیاری از پزشکان متخصص از استان، گفت: تعدادی از پزشکان غیر بومی هستند و تعدادی به خاطر شهرت، ثروت و موقعیت مساعدی که در استانهای بزرگ و کلان شهرها کسب می کنند مهاجرت را به ماندن در استان ترجیح می دهند.
عمل جراحی پیوند قلب در اردبیل انجام می شود
این جراح موفقیت پیوند خود را مقدمه تکرار این نوع از عملها عنوان کرد و تصریح کرد: انجام این جراحی به تکنولوژی و تسهیلات خاصی نیاز ندارد و فقط کافی است پزشک از تجربه و مهارت لازم برخوردار بوده و با نهایت دقت آن را انجام دهد.
جراح قلب استان همچنین عمل جراحی پیوند قلب را از برنامه های مهم آینده برای این منطقه برشمرد و تاکید کرد: این عمل در آینده نزدیک در خود استان انجام خواهد شد.
گفتنی است این دومین عمل جراحی پیوند عضو است که با وجود حساسیت ویژه به صورت موفقیت آمیز انجام شده است. پیش از این نیز پیوند انگشت یک بیمار قطع عضوی در بیمارستان فاطمی اردبیل انجام شده بود.
نخستین عمل جراحی تعویض دریچه قلب در این استان برروی کودک شش ساله و به مدت 9 ساعت مداوم هفته پیش در بیمارستان امام خمینی (ره) اردبیل انجام شده که در اقدامی جالب توجه و با تصمیم گیری مسئولان حوزه درمانی استان و از ترس عدم موفقیت رسانه ای نشده بود.
نظر شما