۲۹ مرداد ۱۳۹۱، ۹:۴۰

مفهوم دینی "عید"-3/

تعبیر امیر المؤمنین(ع) از عید/ عید روز رضایت خدا از انسان است

تعبیر امیر المؤمنین(ع) از عید/ عید روز رضایت خدا از انسان است

یک عضو هیئت علمی جامعة المصطفی العالمیه با بیان اینکه در روزی که بشر مورد تفضل الهی قرار گرفته و بشر هم به کمال و جایی رسیده که مشمول مستقیم رحمت و فضل و در واقع جایزه الهی قرار گرفته آن روز عید است گفت: عید واقعی روزی است که مورد رضایت خداوند واقع شویم.

حجت الاسلام مهدی رستم نژاد در مورد تعریف عید در اسلام به خبرنگارمهر گفت: واژه عید در قرآن در ارتباط با طلب حواریون حضرت مسیح از ایشان برای نزول مائده آسمانی آمده است. "قَالَ عِیسَى ابْنُ مَرْیَمَ اللَّهُمَّ رَبَّنَا أَنزِلْ عَلَیْنَا مَآئِدَةً مِّنَ السَّمَاءِ تَکُونُ لَنَا عِیدًا لِّأَوَّلِنَا وَآخِرِنَا وَآیَةً مِّنکَ وَارْزُقْنَا وَأَنتَ خَیْرُ الرَّازِقِینَ" ترجمه آیه این است که "عیسى پسر مریم گفت بار الها پروردگارا از آسمان خوانى بر ما فرو فرست تا عیدى براى اول و آخر ما باشد و نشانه‏اى از جانب تو و ما را روزى ده که تو بهترین روزى‏دهندگانى. یعنی عید روزی است که خداوند برکات و رحمتش را بر بشر نازل می‎کند.

وی افزود: قرآن این مسئله را تأیید کرده و از آن می‎شود استنباط کرد که در نگاه دینی اگر از جانب پروردگار از آسمان به زمین برکتی نازل شود آن روز عید است و جشن و شادی در آن روز برقرار می‎شود. زیرا در این روز بشر مورد تفضل الهی قرار گرفته و بشر هم به کمال و جایی رسیده که مشمول مستقیم رحمت و فضل و در واقع جایزه الهی قرار گرفته است.

عضو هیئت علمی جامعة المصطفی العالمیه ادامه داد: عیدهای اسلامی هم به همین معنا است. یعنی پشت سر هر گذشت، فداکاری، انسان مشمول رحمت خداوند قرار گرفته و آن روز عید است. بعنوان مثال عید قربان فداکاری حضرت ابراهیم و اسماعیل است که هردو تسلیم امر خدا شدند. ولی در آن روز خداوند تفضل کرد و از امرش صرف نظر کرد و ذبح عظیمی را به جای ذبح اسماعیل قرارداد که این روز عید شد.

این مدرس علوم و معارف اسلامی تصریح کرد: عید فطر هم برای اینکه یک ماه مؤمن فداکاری کرده و از شهوات و امیال و هوای نفسانی دوری کرده و از خیلی چیزها گذشت کرده مشمول پاداش خداوند که همان عید است قرار می‎گیرد.

این نویسنده و پژوهشگر در مورد اینکه تفاوت اعیاد اسلامی با سایر اعیاد ملل و فرهنگهای دیگر در چیست هم اظهار داشت: جشن‎های معمولی پشتوانه الهی ندارند ولی در اعیاد دینی رابطه خدا با انسان مطرح است. مایه اصلی اعیاد اسلامی فداکاری بشر است که مورد لطف خاص خداوند قرار می‎گیرد. اما اعیاد بشری به آسمان و وحی و رسالت و نبوت و توحید ربطی ندارند.
 
این محقق و پژوهشگر علوم و معارف اسلامی در مورد اینکه آیا عید فقط مختص روزخاصی است یا هر روزی برای مؤمن می‎تواند عید باشد هم گفت: اصل عید به عنوان یک برنامه عمومی خاص است و مختص به یک روز خاص است. برای مثال عید مبعث یا عید غدیر در روز خاصی است و برای همه بشریت است ولی هر روزی که در آن روز انسان گناه نکند و پاک باشد به تعبیر امیرالمومنین آن روز برای انسان عید است.

رستم نژاد در مورد اینکه عید یک مؤمن چه خصوصیاتی باید داشته باشد هم یادآورشد: وقتی از عید صحبت می‎کنیم کدهایش را هم باید در نظر گرفت برای مثال درعید قربان یا عید غدیر انسان کاری کرده که مورد رضایت خدا قرار گرفته است. یعنی انسان به کمالاتی دست می‏یازد که خداوند عنایاتش را بر او نازل می‎کند. اما اگر در روز عید جمعی هم انسان فسق و فجور بکند یا از عید سواستفاده بکند از عید واقعی فاصله گرفته است.

کد خبر 1673042

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha