۲ شهریور ۱۳۹۱، ۱۴:۰۶

دامداران آسارا آیین سنتی "وربرش" را پاس داشتند

دامداران آسارا آیین سنتی "وربرش" را پاس داشتند

کرج - خبرگزاری مهر: آئین سنتی و کهن"وربرش"(بره برش) که در اعتقادات، آداب و سنن روستائیان کوه نشین ریشه دوانده است، اواسط تابستان هر سال در بخشی از روستاهای بخش آسارا که پیوندی ناگسستنی با دام و مرتع و دامداری دارند، برپا می شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، آیین دیرینه "وربرش" با حضور بخشدار آسارا در روستای کوهستانی "مورود" در کنار دامداران این منطقه که همنشین طبیعت و مرتع اند و در پاسداشت آئین ماندگاری چون "وربرش" ید طولایی دارند، برگزار شد. 

وربرش ، جشنواره یی است از جشن برکت و شکرگذاری در دامان طبیعت ! طبیعتی که با آن عجین و مانوس گشته و جلوه گاهی است با شکوه از هم زیستی با طبیعت !همانند آخرین روز نوروز ! روز گلگشتی است برای دامداران و خانواده هایشان که ساعات مفرح و شادی را در دشت و دمن که به آن تعلق خاطر دارند به نظاره غروب آفتاب دل انگیز کوهستان بنشینند و طبیعتی که خزان را انتظار می کشد!

با پایان یافتن کار سخت و مشقت آور دامداری و نزدیک شدن به پاییز و کوچ آرام گرما و آغاز سرما؛ دامداران این مناطق دامها را پس از ماه ها حضورمتناوب و شبانه روزی درمراتع از چوپانان می ستانند ، و از این به بعد خود نگهداری از دامهایشان را به عهده می گیرند  . این مراسم بدون آنکه تشریفات خاصی را در بر داشته باشد، در یک نقطه از قبل تعیین شده کنار رودخانه و چشمه برپا می شود و در روز موعود زن و مرد ، پیر و جوان همه در یک نقطه گرد هم می آمده و در این همایش پر شکوه شرکت می جویند.
 
یک روز قبل ، هر یک از دامداران دامهای خود را به طرف رودخانه گسیل داشته تا ضمن آنکه گرد و غبار از تن گوسفندان شسته  می شود،چیدن پشم نیز به سهولت انجام گیرد .دامداران با چیدن سنگ در مسیر رود،حوضچه یی کوچک ساخته و دام هایشان را در آن برده  و با گرفتن دست و پای آنان در این حوضچه دام هایشان را می شویند تا زلالی آب و جریان رود تن گوسفندان را از غبار، پاک نماید.
 
فردا، پس از طلوع آفتاب، اهل خانه به طرف میعادگاه رفته و ضمن برافروختن آتش و تهیه و تدارک غذا، در آوردگاه وربرش؛ پشمان رنگین چسبیده به پوستین گوسفندان برای بافتن و تافتن چیده می شود.

گوسفندان که روز قبل شسته و رُفته شده بودند یکی یکی دست و پا بسته تسلیم خواست مردان کارکشته و متبحر می شوند که با "دارت" - وسیله ای شبیه قیچی - اما کمی بزرگتر، پشم را از تن شان بدرآورده و برای اینکه با گوسفندان عریان شده دیگران مخلوط نشوند، به نشانی، رنگی نیز بر تنشان می زنند! دامداران از رهگذر فروش پشم ها ضمن کسب در آمد، صنایعی چون جوراب– شولا – نمد و ... می بافتند که این مصنوعات دستبافت، دست رنج مردان و زنان شایسته روستایی بود که به مرور زمان با کهولت سن به بوته فراموشی سپرده شد و دیگر جای آن در خانه های روستاییان خالی مانده است.

بخشدار آسارا با حضور در این آیین سنتی، ضمن تقدیر از دامداران زحمتکش با اشاره به شعار امسال به عنوان " تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی" اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب اسلامی هر ساله با توجه به شرایط خاص موجود در کشور، شعاری را به عنوان شعار سال مطرح می نمایند که این اقدام ارزشمند نقش مهمی در پیشبرد اهداف کوتاه مدت و بلند مدت کشور ایفا می کند.

محسن محمدی تصریح کرد: با توجه به اینکه شغل بیشتر مردم روستاهای این بخش دامداری و کشاورزی است، حمایت از این قشر جامعه در تولید مواد پروتئینی و دیگر نیازهای روزانه جامعه بسیار موثر است و قادر خواهیم بود از واردات بی رویه  کالاهای غیرضروری به کشور جلوگیری نماییم.

در این مراسم سنتی اعضای شورای اسلامی بخش و حجت الااسلام میرغیاثی روحانی روستا نیز حضور داشتند.

کد خبر 1678696

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha