۱۱ شهریور ۱۳۹۱، ۱۷:۰۱

گزارش مهر از اجلاس تهران؛

حمایت نم از برنامه هسته‌ای ایران/ ساختار سازمان ملل باید اصلاح شود

حمایت نم از برنامه هسته‌ای ایران/ ساختار سازمان ملل باید اصلاح شود

اجلاس سران جنبش عدم تعهد به مدت دور روز در سالن سران اجلاس تهران برگزار شد و سران این جنبش با صدور بیانیه ای حمایت خود را از برنامه هسته ای ایران اعلام کردند.

به گزارش خبرگزاری مهر، شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد صبح پنج شنبه  با حضور رهبر معظم انقلاب و حدود 50 نفر از سران کشورها از جمله روسای جمهور ، پادشاهان، روسای دولت و مجلس، همچنین مقامات بلند پایه از حدود 80 کشور جهان در سالن اجلاس سران در تهران برگزار شد.

در جلسه افتتاحیه شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد  آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی، محمد مرسی رئیس جمهور مصر، محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران، بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد ، ناصر بن عبدالعزیز رئیس مجمع عمومی سازمان ملل، مان موهان سینک نخست وزیر هند ورئیس گروه 77 + چین  از مقامات ارشدی بودند که سخنرانی کردند.

رهبر معظم انقلاب اسلامی طی سخنان مهمی با بیان اینکه ساختار سازمان ملل متحد غیرمنطقی، ناعادلانه و کاملا غیردموکراتیک است، تاکید کردند: همه دنیا از هندسه غلط بین المللی خسته شده اند، باید این وضعیت نامعقول را علاج کرد.
ایشان با بیان اینکه به شعار خاور میانه عاری از سلاح هسته ای پایبندیم ، افزودند: تاکید می کنم جمهوری اسلامی هرگز در پی سلاح هسته ای نیست.

رهبر معظم انقلاب خطاب به سران و مقامات ارشد کشورهای جهان تاکید کردند: استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای حق همه کشور هاست .

رهبر انقلاب همچنین در بیان آنچه پندی خیر خواهانه به سیاستمداران آمریکایی که همواره مدافع رژیم صهیونیستی بوده اند ، خواندند، فرمودند: این رژیم تاکنون برای شما دردسرهای بی شمار داشته است و چهره شما را در میان ملت های منطقه منفور و شما را شریک جنایت آنها معرفی کرده است ، با تصمیم شجاعانه خود را از گره نا گشودنی کنونی نجات دهید.
 
مصرکشور دوست و برادر ایران
پس از سخنان حضرت آیت الله خامنه ای محمد مرسی رئیس جمهور مصر بر همبستگی با سوریه تاکید کرد و افزود: برخی توطئه ها که بر سوریه اعمال می شود نباید فراموش شود و این یک وظیفه اخلاقی ، سیاسی و راهبردی است.
 
رئیس جمهور مصر با اشاره به نقش عدم تعهد در معاهده سلاح های هسته ای که در سال 2010 به تصویب رسید گفت: در این معاهده 10 طرح کاری ارائه شد که یکی از طرح ها در مورد خاورمیانه بود و شامل مطالبی برای عاری ساختن همه منطقه از سلاح های هسته ای و کشتار جمعی بود.

وی تاکید کرد: مصر هماهنگی خود را با کشور دوست و برادر ایران و همچنین سایر کشورهای عضو عدم تعهد ادامه خواهد داد تا بتوانیم دستاوردهای 50 ساله گذشته را بیش از پیش حفاظت کنیم. ما مطمئنیم که ریاست ایران در 3 سال آینده با موفقیت همراه است و می تواند اهداف ملت ما را محقق کند.

رئیس جمهور مصر انتخاب محمود احمدی نژاد به عنوان رئیس شانزدهمین دوره جنبش عدم تعهد را با اجماع و موافقت همه اعضا اعلام کرد و سپس ریاست شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد را به محمود احمدی نژاد سپرد.
 
 
خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای
یکی دیگر از سخنرانان مراسم افتتاحیه اجلاس سران جنبش عدم تعهد بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد بود،وی  با اشاره به پیشنهاد رهبر انقلاب درخصوص خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای گفت: این پیشنهاد از طرف ایران مطرح شد، ما موافق آن هستیم و باید تمام دنیا اینگونه باشد.

دبیر کل سازمان ملل گفت: امروزه نم و سازمان ملل با چالش‌های زیادی روبروست. دو راهکار برای این چالش‌ها وجود دارد که یکی پیشگیری و دیگری پایداری است، با حمایت شما ما ظرفیت سازمان ملل را برای پاسخگویی به موقع بالا می‌بریم اما پیشگیری در خود کشورها باید از طریق تاکید بر حقوق بشر مشارکت مردم تحقق یابد.

وی  با تاکید بر لزوم احترام به حاکمیت ملت ها گفت: نقش ما در سازمان ملل باید زیاد باشد برای مدیریت جهانی دموکراتیک باید همکاری کنیم این هدف از طریق تقویت سازمان ملل از داخل امکان پذیر است.

بان کی مون تصریح کرد: جنبش عدم تعهد 50 سال تاریخ دارد و خود از آرمان‌های صلح و برابری دفاع می‌کند. بیایید با هم کار کنیم تا به این اهداف دست یابیم.

همچنین ناصرعبدالعزیز، رئیس مجمع عمومی سازمان ملل در این مراسم با اشاره به حل مسالمت آمیز مسئله فلسطین عنوان کرد: برقراری صلح و امنیت در خاورمیانه صرفا با تشکیل دولت فلسطین در خاک این کشور محقق می شود و ما باز هم بر تشکیل دولت مستقل فلسطین تاکید می کنیم.

رئیس مجمع عمومی سازمان ملل با تاکید بر اینکه اجلاس شانزدهم با توجه به شرایط خاص فعلی اهمیت خاصی دارد، گفت: در شرایط کنونی نیازمند آن هستیم که اتحاد میان کشورهای عضو جنبش عدم تعهد تقویت شود چراکه ما در یک جهان در هم تنیده زندگی می کنیم و سرنوشت کشورهای جهان به هم نزدیک است و همه ما در تصمیم سازی های بین المللی شریک هستیم.

ناصر عبدالعزیز تاکید کرد: کشورهای عضو عدم تعهد باید در چالش های سیاسی، اقتصادی و بین المللی بر اساس میثاق سازمان ملل متحد در کنار یکدیگر تصمیم بگیرند.
 
رئیس گروه 77 و چین هم ضمن تقدیر و تشکر از نحوه  برگزاری عالی این اجلاس توسط ایران گفت: این اجلاس در شرایطی برگزار می شود که شامل بحران های زیادی در جامعه جهانی هستیم.
 
وی با بیان اینکه تنها با همکاری می توان به توسعه دست یافت تاکید کرد: گروه 77 و چین با جنبش عدم تعهد همکاری خواهد کرد.
 
حاکمان امروز بر مراکز اصلی جهان همان برده داران و استعمارگران دیروزند
محمود احمدی نژاد رئیس جنبش عدم تعهد طی سخنانی در جمع سران این جنبش گفت: همه می دانیم که حاکمان امروز بر مراکز اصلی جهان همان برده داران و استعمارگران دیروزند که با روش و شعارهای جدید بر مراکز قدرت و ثروت جهان مسلط شدند بدون اینکه برنامه ها و روحیه سلطه طلبی و خودخواهی آنها تغییر کرده باشد.

وی ادامه داد: غریب به اتفاق کشورهای سرمایه داری دارای بدهی های خارجی بیش از تولید ناخالص داخلی هستند و این یعنی آنکه در واقع ورشکسته اند و به طور گسترده و بدون اجازه از منابع سایر ملت ها استفاده می کنند. در حالیکه خود آن ملت ها به این منابع نیازمندترند.

رئیس شانزدهمین اجلاس جنبش عدم تعهد در خصوص مشارکت همگانی در مدیریت جهان گفت: باید تغییر مهمی اتفاق بیفتد و شرایط به نفع انسان تغییر کند باید برای برپایی دنیایی جدید و با ساز و کارهای مناسب منطق فراگیر بر مبنای همزیستی مسالمت آمیز و از طریق تفاهم و همکاری و مشارکت در تصمیمات مهم جهانی همگی به پا خیزیم.
 
نخست وزیر هند آخرین سخنران مراسم افتتاحیه اجلاس سران جنبش عدم تعهد در نوبت صبح بود.

وی با بیان اینکه جنبش عدم تعهد پیشگام حل مساله فلسطین بود گفت: جنبش باید به تعهدات خود برای یافتن راه حلی شرافتمندانه برای حل مساله فلسطین متعهد باشد.

نخست وزیر هند با بیان اینکه برای دستیابی به صلح و امینت پایدار نیازمند به حکومت مشترک جهانی هستیم افزود: امروز تحولاتی در جهان در حال وقوع است و ما از نظر نوین جهانی بر پایه عدالت حمایت می کنیم.

مان موهان سینگ با بیان اینکه هندوستان سیاست نگاه به شرق را در پیش گرفته گفت: تلاش می‌کنیم به ایجاد جامعه جدید در آسیا کمک کنیم تا رفاه و آسایش و امنیت از شرق به غرب برود چون همواره چراغ تمدنی از شرق به غرب رفته است.

بنابراین گزارش،خانواده شهدای هسته ای ایران به همراه «آرمیتا» دختر شهید رضایی نژاد در شانزدهمین اجلاس سران عدم تعهد شرکت کرده بودند.
 
ساختار سازمان ملل باید اصلاح شود
خانواده شهدای هسته ای در حاشیه این اجلاس با بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد نیز دیدار و گفتگو کردند.
 

در جلسه عصر شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد تعدادی از مقامات عالی رتبه حاضر در مراسم که در سطح روسای جمهور و معاونان حضور یافته بودند در سخنانی نقطه نظرات خود را پیرامون مسائل بین المللی و منطقه ای بیان کردند.

حامد کرزای بعنوان رئیس جمهور افغانستان طی سخنانی ضمن اعلام همدردی مردم افغانستان با ملت سوریه به دلیل وجود بحران در این کشور گفت: افغانستان از ورود اخضر الابراهیمی به مسئله سوریه استقبال می کند و ما از همه جناح های درگیر جنگ می خواهیم در راه حل بحران و مذاکره برای آن تلاش کنند.

رئیس جمهور افغانستان از تلاش جنبش عدم تعهد برای اصلاح ساختار نهادهای بین المللی از جمله سازمان ملل و شورای امنیت این سازمان و همچنین اصلاح ساختار بانک بین‌المللی پول استقبال کرد و گفت: ساختار سازمان ملل باید به شکلی اصلاح شود تا بتواند در برابر تهدیدات علیه صلح و امنیت مبارزه کند.

نخست وزیر بنگلادش هم در این اجلاس گفت: سیاست ما مبارزه کردن با تروریسم است و ما از بندهایی که در سند جنبش عدم تعهد برای مبارزه با تروریسم آمده است، حمایت می‌کنیم.

شیخ حسینه با بیان اینکه نم برای راه حل هایی که برای مشکلات جهانی دارد، باید صدای خود را بلندتر کند، تصریح کرد: اعضای جنبش نم باید پیگیر مطالبات و اهداف خود به صورت مستمر باشند.

در روز دوم اجلاس عدم تعهد محمود احمدی نژاد رئیس جمهور کشورمان که ریاست جنبش عدم تعهد را بر عهده گرفته است اکثر وقت خود را صرف دیدار با مسئولین بلند پایه هئیت های عضو این جنبش کرد.

احمدی نزاد در حاشیه اجلاس نم با روسای جمهور سودان، سریلانکا، رئیس مجلس عمان و رئیس جمهور آفریقای مرکزی و ... دیدار کرد.

اولین سخنران روز دوم این اجلاس،عمر البشیر رئیس جمهور سودان بود.
 

وی  طی سخنانی اظهار داشت: دموکراسی و شفافیت در فعالیت های سازمان ملل باید در چارچوب گفتگوها میان همه کشورهای عضو وجود داشته باشد و ساختار این سازمان باید اصلاح شود.

البشیر گفت: دموکراسی و شفافیت در فعالیت های سازمان ملل باید در چارچوب گفتگوها میان همه کشورهای عضو وجود داشته باشد و ساختار این سازمان باید اصلاح شود.

عمر البشیر گفت: تروریست خطر بزرگی برای جوامع ما است و باید میان تروریسم و مبارزه قانونی علیه اشغالگری تفاوت قائل بود. همچنین نباید به آزادی های عمومی و حقوق بشر خدشه ای وارد شود.

همچنین آصف علی زرداری رئیس جمهور پاکستان در این اجلاس گفت: اعضای جنبش نم باید به دیدگاه مشترکی در مورد نقش این جنبش در قرن بیست و یکم رسیده و کارگروهی را برای تدوین استراتژی تقویت این جنبش در هزاره سوم تشکیل دهند.

زرداری با تاکید بر اینکه مردم فلسطین نیز باید به حقوق خود دست یابند، گفت: ایجاد دولت مستقل فلسطینی برای دستیابی به صلح لازم است.

رئیس جمهور پاکستان با بیان اینکه کشور پاکستان هزینه زیادی برای مبارزه با تروریسم پرداخته است، گفت: ملت پاکستان برای مبارزه با تروریسم 50 هزار نفر کشته داده است.

فرستاده پادشاه اردن،وزیرامورخارجه کویت،وزیر خارجه قزاقستان،معاون رئیس جمهور اندونزیو رئیس جمهور زیمبابوه از جمله مقاماتی بودند که در روز دوم اجلاس عدم تعهد به ایراد سخنرانی پرداختند.

رئیس جمهور زیمبابوه  در سخنان خود گفت: خنده دار است که کشورهایی که خود سلاح هسته ای دارند بیشترین اعتراض را به برنامه هسته ای صلح دوستانه ایران می کنند.

موگابه خاطر نشان کرد: باید در مجمع عمومی آتی سازمان ملل در نقش کشورها در این سازمان تاکید کنیم و موضوع صحبت باید در این مورد باشد که بسیاری از کشورها به اصول و اهداف سازمان ملل احترام نمی گذارند و قوانین بین المللی را زیر پا می گذارند. اینها کشورهای قدرتمند شورای امنیت هستند.

پس از سخنان شرکت کنندگان در این اجلاس و در مراسم اختتامیه اسناد نهایی جنبش عدم تعهد در دوره شانزدهم به تصویب رسید.

بیانیه همبستگی با فلسطین ، بیانیه در مورد زندانیان فلسطین ، برنامه عمل تهران ، بیانیه تهران، گزارش گزارشگر ویژه ، گزارش نشست وزیران امور خارجه، تاریخ و محل نشست های آتی جنبش عدم تعهد از جمله این اسناد بود.
 
ونزوئلا میزبان دوره هفدهم اجلاس
همچنین طبق اعلام محمود احمدی نژاد رئیس اجلاس سران و تائید اعضا، میزبان دوره هفدهم اجلاس ونزوئلا خواهد بود.
 
پس از اعلام نهایی شدن سند اجلاس تعداد دیگری از نمایندگان عضو جنبش عدم تعهد سخنرانی کردند و سپس محمود احمدی نژاد نطق اختتامیه اجلاس شانردهم را قرائت کرد.

وی خطاب به سران حاضر در جلسه، گفت: بنده با مشورت و همکاری شما زمینه استقرار دبیرخانه موقت و ایجاد ساختارهای لازم تلاش می کنم.

احمدی نژاد گفت:‌ سندی که به تصویب رسید حاوی نقطه نظرات شما بود و باید این پیام مهم سیاسی را برای مواجه با چالش های فراروی صلح، امنیت و عدالت به جامعه بین‌المللی مخابره کنیم.

وی گفت:‌ تعهدی که امروز ما بر آن پافشاری کردم برای ساختن دنیایی بهتر و زندگی سعادتمند برای همه بشریت است که این زندگی در سایه عدالت، مهرورزی و مشارکت فراهم می‌شود.

احمدی نژاد افزود:‌ این آینده ای روشن در زمانی محقق می‌شود که مدیریت جهان در دست انسان‌های صالح، عادل و مهرورز باشد که خداوند متعال این آینده روشن را با حضور عادل مطلق و مردی از جنس انبیاء‌الهی با همراهی حضرت عیسی وعده داده است.

به گزارش مهر،بیانیه نهایی اجلاس جنبش عدم تعهد در 11 بند که در آن به مسائل متنوعی از جمله بحران های سیاسی و اقتصادی، موضوع فلسطین، حق دارا بودن انرژی صلح آمیز هسته ای و صلح پایدار جهانی اشاره شده است منتشر شد.

کشورهای عضو جنبش همچنین توافق دارند که مانع از تهدید حق کشورها برای تصمیم گیری بر مبنای اراده آزاد خود و در چارچوب نظام های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی خود شوند چرا که چنین اقدامات و یا قوانینی به منزله نقض آشکار منشور ملل متحد، قوانین بین الملل،نظام تجاری چند جانبه و هنجارها و اصول حاکم بر روابط دوستانه میان کشورها است.

در این بیانیه آمده است: جنبش عدم تعهد باید تمامی امکانات خود و اعضا را برای اجرای تصمیمات و اراده سران کشورهای عضو که در اسناد جنبش منعکس می شوند به کار گیرند. بر همین اساس جنبش می باید در صدد ایجاد سازوکاری مستحکم برای پیگیری اهداف و اجرای مصوبات خود باشد.

در بخش دیگری از این بیانیه به نقش ویژه سازمان ملل متحد اشاره و تاکد شده است: سازمان ملل متحد به عنوان نهادی جهانشمول باید نقشی اساسی در شکل دهی به چارچوب حقوقی و اساسی مدیریت جهانی ایفا نماید. لذا، این سازمان می تواند و باید نقشی مهم در تلاش برای یافتن راه حل های مشترک برای مسائل مشترک مانند ایجاد هماهنگی بین تمامی سازمان های منطقه ای و بین المللی دیگر داشته باشد. برای اینکه سازمان ملل متحد در خط مباحث مربوط به مدیریت جهانی قرار گیرد تقویت و اصلاح آن باید در مرکز توجه باشد. برای دستیابی به چنین هدفی، احیاء و تقویت نقش مجمع عمومی سازمان ملل، از جمله در زمینه حفظ صلح و امنیت بین المللی تجدید ساختار شورای امنیت با این هدف که این دو نهاد منعکس کننده واقعیت های جهان امروز باشند، ضروری است.
 
پس از برگزاری مراسم اختتامیه بعضی از هئیت های بلند پایه عضو جنبش عدم تعهد تهران را به سمت کشور های خود ترک کردند،همچنین در حاشیه این اجلاس اکثر روئسای جمهور عضو جنبش عدم تعهد با رهبر معظم انقلاب،رئیس مجلس شورای اسلامی،دبیر شورای عالی امنیت ملی و وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و گفتگو کردند.
 
 
کد خبر 1686101

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha