به گزارش خبرنگار مهر، علی لاریجانی شامگاه یکشنبه در دیدار رئیس و مدیران حوزه هنری و جمعی از پیشکسوتان و فعالان هنری استان قم بر لزوم استفاده از ظرفیتهای هنری استان تاکید کرد و خطاب به هنرمندان گفت: قبول دارم آنقدر که بضاعت و سرمایه هنری شماست نتوانستهاید خودتان را در کشور معرفی کنید که این اشکال به شما بر نمیگردد بلکه ایراد از سیستم است که نتوانسته ظرفیت بالقوه هنری شما را معرفی کند.
وی ادامه داد: خوشبختانه روحیه شما خوب است و از خودتان خوب دفاع میکنید و البته لازم است این روحیه وجود داشته باشد.
لاریجانی دینی بودن سبقه کار هنری در قم را طبیعی دانست و خطاب به هنرمندان گفت: شما از نسلی هستید که دینی بودن سبقه کار هنری شما نوعی فضیلت برای شما محسوب میشود.
نماینده قم در خانه ملت با بیان اینکه چند سنخ کار هنری در کشور وجود دارد اظهار داشت: رویکردی که به هنر وجود دارد گاهی رویکرد سرگرمی است که این نگاه منجر به ارتقای کار زیباشناختی نمیشود. گاهی هم نگاهها تقلیدی است و از جاهای دیگر که با فرهنگ ما سازوکار ندارد گرفته میشود که گاهی این نگاه مضر است و نوعی فرآوری و ابداع در آن دیده نمیشود که باید با احتیاط با آن رفتار کرد چون هنرمند نتوانسته از خودش ابداعی داشته باشد.
لاریجانی افزود: بخشی از هنر است که در آن نوعی انشکاف و پردهها را کنار زدن وجود دارد و باید دید که آن حقیقت را چه میدانیم؛ آیا حقیقت را معارفی میدانیم که به هر نحو به ذهن ما فشار میآورد یا امر منبسطی است که بشر توانسته به بخشهای کوچکی از آن چنگ بزند.
بیخانمانی فرهنگ غرب
وی با بیان اینکه آنچه که در حکمت یمانی بحث میشود با فضای فعلی فاصله دارد اظهار داشت: ممکن است سروصدای غرب در این زمینه زیاد باشد اما غرب سئوالات بزرگ مطرح میکند و اگر به منطقه شرق نگاه کنید پاسخهای بزرگ را شاهد هستید.
به گفته رئیس مجلس، نوعی بیخانمانی در فرهنگ غرب وجود دارد، به این معنا که از مبدأ جدا شدهاند.
وی با ذکر مثالی در این زمینه تصریح کرد: در حوزه حکمت و فلسفه سئوالات ارزشمندی از فیلسوفان غربی همچون دکارت، کانت، هایدگر و... مطرح شده که پاسخ آنها دقیق نیست اما در شرق از شیخ سهروردی تا عرفایی همچون ابن عربی پاسخهای بزرگی برای بشریت داشتند.
لاریجانی گفت: فرهنگ اسلامی ظرفیت پاسخ به سئوالات بزرگ را دارد که جای آن در قم خالی است و باید جایی وجود داشته باشد که هنر با این معارف اتصال یابد تا برجستگی پیدا کند.
در حوزه هنر کارهای مکتبساز نکردهایم
رئیس مجلس با گلایه از عدم تعالی در رشتههایی از هنر اظهار داشت: باید بپذیریم که در حوزه هنر خیلی کار دقیق مکتبساز نکردهایم. البته در برخی از شاخههای هنری مثل خط و شعر صاحب مکتب هستیم اما در شاخههایی که مدرن هستند صاحب مکتب نیستیم و این جای پژوهش دارد.
وی با ذکر مثالی از عدم ابداع در آثار رمان گفت: البته در آثار سید مهدی شجاعی نوآوری خوبی وجود دارد و کتاب «کمی دیرتر» ایشان کتاب تاثیرگذاری است که فاضلانه تدوین شده و هر چند ظاهرش خلاف این را نشان میدهد اما باطنش حقیقت دینی را آشکار میکند.
لاریجانی افزود: در هنرهای مدرنتر تجربه زیادی نداریم و باید متواضعانه کار کنیم و از انسانهای خبیر در این زمینه استفاده شود.
وی با اشاره به سابقه فعالیت خود در کارهای هنری اظهار داشت: در حوزه سینما و تلویزیون انسانهای نابغهای وجود دارند که خیلی خوش فکر و ظریف بین و بااستعداد هستند ولی باید این افراد باید با کسانی که لایههای عمیقتری را یافتهاند ارتباط پیدا کنند و بین آنها دیالوگی برقرار شود.
نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اگر هنرمند خودش طی طریق کند ارزش کارش بیشتر است افزود: علت اینکه قم میتواند در کارهای هنری قویتر باشد به خاطر این است که هنرمندان به راحتی میتوانند به منابع عمیق دینی دسترسی داشته باشند، یعنی فقط در قم زیستن کفایت نمیکند بلکه هنرمند باید درد داشته باشد و پیگیری کند.
مشکل اصلی هنرمندان
وی بیخانمانی را مشکل اساسی هنرمندان دانست و تاکید کرد: تا وقتی که هنرمندان تولیدات متکثر نداشته باشند و دستگاههای متولی زمینه این کار را فراهم نکنند گردش اقتصادی مطلوبی در حوزه کاری هنرمندان به وجود نمیآید.
لاریجانی با بیان اینکه حجم هنرمندان زیاد است اما ظرفیت ارائه آثار وجود ندارد، پیشنهاد راهاندازی خانه هنر با مشارکت دستگاههای مختلف را مطرح کرد و گفت: اگر ساختمانی با مشارکت شهرداری، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و حوزه هنری در قم به نام خانه هنر ایجاد شود خیلی خوب است.
رئیس مجلس تاکید کرد: البته میتوان زمین مناسبی در بلوار پیامبر اعظم برای احداث ساختمان با معماری متناسب و ماندگار تهیه کرد که این کارها نیازمند همکاری دستگاههای استان است.
وی بر لزوم بکارگیری ظرفیت هنرمندان در زیباسازی شهری، شهرسازی و معماری تاکید کرد و گفت: شهرداری باید زمینه این کار را فراهم کند چراکه این کارها میتواند جریان اقتصادی برای شهر ایجاد کند.
قم - خبرگزاری مهر: رئیس مجلس شورای اسلامی رویکرد سرگرمی و تقلیدی به مقوله هنر را مضر دانست و بر لزوم نوآوری و ابداع در آثار هنری تاکید کرد.
کد خبر 1687570
نظر شما