۱۳ شهریور ۱۳۹۱، ۱۰:۲۱

اخبار فارس/

کاهش تولید ریشه شیرین بیان درفارس/افزایش 23 هزار تنی تولید انجیر

کاهش تولید ریشه شیرین بیان درفارس/افزایش 23 هزار تنی تولید انجیر

شیراز - خبرگزاری مهر: کاهش ظرفیت تولید کارخانه های ریشه شیرین بیان و افزایش 23 هزار تنی تولید انجیر عناوین اخبار کوتاه امروز استان فارس است.

به گزارش خبرگزاری مهر، سید میرمحمد صالح مصطفوی دبیر شورای فنی منابع طبیعی وآبخیزداری فارس با اشاره به کاهش ظرفیت تولید کارخانه های ریشه شیرین بیان به دلیل مشکل تامین مواد اولیه، اظهار داشت: مشکل فعلی باعث کاهش بیش از پیش تولید این کارخانه ها شده است.

وی با بیان اینکه هم اکنون توان تولید بهینه از ظرفیت کارخانه های فعلی کاهش یافته، افزود: متاسفانه در حال حاضر در این کارخانه ها به دلایل مختلف از جمله کمبود ریشه شیرین بیان، عدم کشت،خشکسالی و از همه مهمتر عدم همکاری وحمایت مسئولان زیربط با مشکلات فروانی روبروشده است.

وی ادامه داد: فراهم کردن بسترهای مناسب برای تهیه مواد اولیه این کارخانجات (ریشه شیرین بیان) می تواند نقش بسزایی در توسعه اقتصادی استان داشته باشد که این امر به فراموشی سپرده شده است.

دبیر شورای فنی اداره منابع طبیعی فارس با بیان اینکه متاسفانه سودآوری های کلان و توجه روز افزون به تجارت گیاهان دارویی،از جمله ریشه شیرین بیان مشکلات و مسائل ناگواری را برای این منابع به وجود آورده، تصریح کرد:هم اکنون خطر انقراض، نسل گونه های گیاهی را با تهدید مواجه کرده بطوری که در حال حاضر بسیاری از سرمایه داران داخلی را بر آن داشته است تا بدون مطالعه ودر نظر گرفتن شرایط اولیه تامین این گیاه با ارزش در صدد تاسیس کارخانه جدید بر آیند.

وی بر اتخاذ برنامه های مدون و حمایت از فرآوری گیاهان دارویی بویژه ریشه شیرین بیان از سوی مسئولان تاکید کرد و ادامه داد: آنچه نگران کننده به نظر می رسد این است که این برداشتها توسط قاچاقچیان و با هدف سود جویی به صورت پراکنده در استان انجام می شود و این منابع غنی دارویی استان را که در حقیقت نخستین قطب تولید در کشور و پایه طب سنتی و نیز مواد اولیه بسیاری از داروهای نوین محسوب می شود در معرض خطرقرارداده است.

دبیر شورای فنی منابع طبیعی و آبخیزداری فارس با اشاره به بهره برداری غیرمجاز ریشه شیرین بیان و بروز مشکلات عدیده در این راستا افزود: با ورود افراد سودجو در مراتع و تخریب اراضی ملی به دلیل برداشتهای غیر اصولی ریشه شیرین بیان در چند سال گذشته با ابلاغ کتبی و اخطار آن به تمامی شرکتهای خریدار ریشه شیرین بیان، مبنی بر اینکه حمل این گیاه ارزشمند تنها با مجوز منابع طبیعی الزامی و در صورت تخطی از این قانون ،حمل هرگونه محموله غیر مجاز، قاچاق تلقی شده و با متخلفان ازطریق مراجع قضایی و نیروی انتظامی برخورد قانونی می شود.

وی اظهار داشت: بدنبال هشدارقانونی مسئولان منابع طبیعی و ابلاغ این دستورالعمل به شرکتهای ذیربط ، واکنش سریع مدیران و اتحادیه تعاونی ریشه شیرین بیان، آنان را بر آن داشت تا ضمن احساس خطر از این هشدارها با توسل به مسئولان استانی به ورشکستگی کارخانجات ریشه شیرین بیان اعتراف کنند چرا که بنا به اظهارات آنان تنها با بهره برداری ریشه شیرین بیان در اراضی مستثنیات و املاک مردم نمی توان به تامین مواد اولیه کارخانجات امیدوار بود.

وی در ادامه ضمن نگرانی از اقدام برخی شرکتها وسرمایه گذاران در احداث کارخانجات جدید شیرین بیان تصریح کرد: این گروهها باید قبل از هر اقدامی به فکر تامین ماده اولیه این گیاه ارزشمند باشند. لذا در این راستا توجه به کشت و توسعه این گیاه ارزشمند و زراعت آن با ترغیب دیم کاران و کشاورزان از سوی جهاد کشاورزی استان در جهت تامین زیر ساخت‌ها و نهاده های لازم می‌تواند در مواجه با بسیاری از تنگناهای موجود راه‌گشا باشد.

وی در ادامه با تاکید بر کشت و توسعه ریشه شیرین بیان دراراضی کم بازده از مسئولان استانی خواست با حمایت از تولید کنندگان، رفع مشکلات کارخانه داران و اتخاذ تدابیر و سیاست های صحیح بتوانند از ظرفیت های موجود این سرمایه های طبیعی در جهت رشد و شکوفایی اقتصاد استان استفاده کنند.

مصطفوی اظهارداشت: برای شناساندن و استفاده از گونه های گیاهی استان در راستای توسعه اقتصادی، گیاهان دارویی نیازمند مدیریت منسجم و هدفمند بوده و باید به این منظور برنامه های علمی زمان بندی شده بلند مدت تدوین گردد.

افزایش 23 هزار تنی تولید انجیر در سال جاری

رئیس سازمان جهادکشاورزی فارس گفت: استان فارس دارای 47 هزار هکتار انجیرستان دیم است که 22 هزار و 500 هکتار آن در استهبان ، هشت هزار هکتار در نی ریز، چهار هزار و 800 هکتار در داراب، سه هزار و 800 هکتار در جهرم، سه هزار و 200 هکتار در کازرون، یک هزار و 500 هکتار در فیروزآباد، یک هزار هکتار در شیراز و مابقی در سایر شهرستان ها قرار دارند.

مهرزاد خرد افزود: استان فارس نخستین تولیدکننده انجیر خشک در ایران می باشد و اگر چه کشورهایی چون ترکیه، مصر، اسپانیا و پرتقال نیز سطح زیرکشت و تولید محصول قابل توجهی دارند، اما محصول انجیر خشک ایران به ویژه استهبان از نظر کیفی منحصر به فرد بوده و در سطح جهانی بی نظیر است.

وی با بیان اینکه استان فارس دارای رتبه اول تولید انجیر در کشور است، بیان کرد: بارندگی های مناسب سال گذشته تأثیر بسیار مناسبی بر روی تولید این محصول داشته بطوریکه پیش بینی می شود میزان تولید استان فارس از 21 هزار تن در سال گذشته به 23 هزار تن در سال جاری افزایش یابد.

خرد یادآور شد: همچنین در شهرستان استهبان در سال 90 میزان تولید انجیر 12 هزار تن بود که پیش بینی می شود این رقم امسال به 14 هزار تن برسد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس، شهرستان استهبان را نخستین تولیدکننده انجیر خشک در ایران عنوان کرد و افزود: در استهبان بیش از دو میلیون و 200 هزار اصله درخت انجیر وجود دارد که بیشتر مردم این شهرستان به صورت مستقیم و غیرمستقیم در فعالیت هایی چون حفظ و نگهداری باغات انجیر دیم و فعالیت های جانبی مشغول هستند.

این مسئول تأکید کرد: در انجیرستان استهبان و نی ریز و سایر مناطق استان از هیچگونه کود شیمیایی و یا سموم استفاده نمی شود که این به معنای ارگانیک بودن این انجیرستان هاست.

خرد تصحیح کرد: تاکنون برای 400 هکتار از این انجیرستان ها توسط شرکت هلندی کنترل یونین گواهی ارگانیک صادر گردیده و پیگیری در جهت اخذ گواهی برای بقیه نیز ادامه دارد.

رئیس سازمان جهادکشاورزی فارس در بخش دیگر از سخنان خود به بحث فرآوری انجیر اشاره کرد و گفت: در حال حاضر 9 واحد فرآوری انجیر تحت پوشش سازمان جهادکشاورزی فارس در حال فعالیت می باشند که این واحدها سالیانه حداقل ظرفیت 22 هزار و 850تن انجیر را داشته و توانسته اند برای 194 نفر به صورت دائم و برای 970 نفر اشتغال فصلی ایجاد کند.

خرد ادامه داد: در حال حاضر عمده واحدهای فرآوری انجیر به بسته بندی این محصول به صورت انجیر خشک و انجیر مرطوب حکایت می نماید که عمده محصولات تولیدی به کشورهای ویتنام، چین، آلمان، امارات، رومانی، هنگ کنگ و کره جنوبی صادر می شود.

وی یادآور شد: در سال گذشته صادرات انجیر واحدهای تحت پوشش سازمان جهادکشاورزی فارس 3180 تن به ارزش 17 میلیون دلار بوده است.

رئیس سازمان جهادکشاورزی فارس توسعۀ و احداث سردخانه های زیر صفر در واحدهای بسته بندی انجیر را امری ضروری در جهت حفظ این محصول ارزشمند عنوان کرد و اظهار داشت: با توجه به ممنوعیت استفاده از «میتل بروماید» به عنوان ضدعفونی کننده انجیر و نگهداری این محصول به صورت ارگانیک توسعه و احداث سردخانه های زیرصفر به منظور از بین بردن لارو شب پره هندی در دستور کار این سازمان قرار گرفته است.

خرد تغییر نوع عرضۀ انجیر را از دیگر برنامه های این سازمان برشمرد و گفت: با توجه به بالا بودن ارزش افزوده در فرآوری این محصول، به جای بسته بندی آن، در حال حاضر سازمان از توسعه واحدهایی که قصد فرآوری انجیر به صورت کیک، کلوچه، شربت، کنسانتره، مربا و ... را در کنار بسته بندی داشته باشند، حمایت ویژه خواهد کرد.

رئیس سازمان جهادکشاورزی فارس در خاتمه از برگزاری جشنواره ملی مردمی انجیر با «محوریت محصول ایرانی، میراث جهانی» با حضور مسئولان استانی و کشوری خبر داد و گفت: این جشنواره در جهت معرفی هرچه بیشتر این محصول گرانبها و حمایت از تولید آن روز پنج شنبه 16 شهریور ماه در شهرستان استهبان برگزار خواهد شد.

کد خبر 1687582

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha