رضا حاجیآبادی مدیر انتشارات هزاره ققنوس در بررسی عملکرد معاونت فرهنگی در دوره مدیریت بهمن درَی که پس از 26 ماه از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برکنار شده است، به خبرنگار مهر گفت: مهمترین مسالهای که اگر مسئول جدید معاونت فرهنگی بدان توجه کند بسیاری از مشکلات از پیش پا برداشته میشود، این است که باید دیدگاهها و نظرات دستاندرکاران و فعالان عرصه فرهنگی از جمله تاشران، نویسندگان و مترجمان بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: اگر دایره آدمها و مشاوران معاون فرهنگی همان افراد قبلی باشند و دائم شخص معاون فرهنگی عوض شود، هیچ اتفاقی نمیافتد و انتظار من به عنوان یکی از فعالان عرصه نشر این است که از نظرات طیفهای مختلفی که در این عرصه مشغول به فعالیت هستند استفاده شود.
این ناشر با اشاره به اینکه محسن پرویز از جمع نویسندگان و بهمن دری از جمع مدیران اجرایی به این مسئولیت گمارده شده بودند، بیان کرد: گرچه این دوستان حتما تمام تلاش خود را برای انجام درست مسئولیت انجام داده بودند ولی همچنان کارهای زیادی برای انجام دادن وجود دارد. در دوران آقای پرویز مساله حذف یارانه کاغذ اتفاق مثبتی بود و در دوره درَی برخی شعارها در حمایت از ادبیات دفاع مقدس محقق شد.
حاجیآبادی افزود: همچنین ما در عرصه فرهنگی باید به سیاستهایی برسیم که با تغییر مدیریتها عوض نشود و بتوان بر اساس قوانین عرصه فرهنگ را مدیریت کرد.
وی در نقد یکی از سیاستهای مدیریتی در دوره بهمن دری عنوان کرد: مساله ممیزی کتاب، مشکل بزرگی بود که ممیزی پس از چاپ کاملا فراموش شده و همه ممیزی به قبل از چاپ موکول شده است.
مدیر انتشارات هزاره ققنوس اضافه کرد: آقای دری در جدیدترین آماری که پیش از برکناری اعلام کرده بود، مدعی شده بود که بیش از 50 درصد کتابهای چاپ شده پس از انقلاب در 7 سال اخیر منتشر شده است ولی وی هیچ توجهی به این مساله نکرده بود که در کنار آمار عناوین چاپ شده باید به تیراژ کتابها هم توجه کرد.
به گفته وی، اگر مشاوران بهتری در کنار بهمن دری بودند وی را در اظهارنظرهای کارشناسانهتر کمک میکردند. وی همچنین حذف برخی افراد که سالها در حوزه چاپ و نشر فعالیت داشتند از سوی بهمن دری را یکی از مشکلات این دوره دانست.
حاجی آبادی با تاکید بر لزوم بازخوانی اساسنامهها و قوانین موجود در عرصه فرهنگ گفت: اگر قوانین درستی در عرصه فرهنگ وجود داشته باشد، دیگر دچار مدیریتهای سلیقهای نمیشویم. به ویژه در زمینه ممیزی کتاب در حال حاضر قوانین مشخص و شفافی وجود ندارد و همیشه شائبه ممیزی سلیقهای وجود دارد. اگر این قوانین شفاف باشد آنگاه ناشران و نویسندگان و مترجمان هم مسئولیت خود را در قبال مساله ممیزی بهتر میدانند.
وی همچنین در پایان توضیح داد: در دوره محسن پرویز بیشتر حمایتها معطوف به نویسندگان و شاعران بود ولی در دوره بهمن دری این حمایتها به نهادهای دولتی و نیمه دولتی معطوف شد. در حالی که در عرصه مطبوعات (معاونت مطبوعاتی) قوانین مشخصتری وجود دارد و در صورت تخلف دادگاه و هیات نظارت تخصصی وجود دارد، ولی در عرصه فرهنگ این اتفاق نیفتاده که امیدوارم در آینده این مشکل هم برطرف شود.
نظر شما