۱۸ شهریور ۱۳۹۱، ۱۲:۱۷

کاغذ کمتر درختان بیشتر:

کمک به ریه های زمین با بازیافت زباله

کمک به ریه های زمین با بازیافت زباله

رشت - خبرگزاری مهر: نخستین و مهمترین دلیل بازیافت کاغذ حفظ جنگلها به عنوان ریه های زمین و حفظ محیط زیست است چرا که برای هر تن کاغذ باید 17 اصله درخت را قطع کرد، هر درخت به شکل متوسط سالانه شش کیلوگرم دی اکسید کربن را تبدیل به اکسیژن می کند.

به گزارش خبرنگار مهر، در دنیای امروز هر کشوری که بتواند بر منابع بیشتری تسلط یابد، منابع موجود را بهینه تر مصرف و منابع مصرف شده را باز تولید کند، از قدرت بالاتری بهره خواهد برد.

در دنیای کنونی که منابع محدود هستند، بازتولید و بازیافت منابع اهمیت بسیاری یافته است، بسیاری از صنایع موجود بیشتر از اینکه به تولید مواد جدید مشغول باشند به بازتولید و بازیافت مواد مصرف شده مشغولند.

کاغذ یکی از مهمترین مواد مصرفی در زندگی روزانه بشر و همچنین مواد صنعتی است تا جائیکه که به کاغذ " سلطان زائدات " نیز گفته می شود.

یک کارشناس مدیریت شهری در این باره گفت: با توجه به نقش بازیافت در کاهش تولید زباله و هزینه های دفع آن و سود اقتصادی ناشی از بازیافت، توجه به مسئله بازیافت در محل تولید توسط تولید کنندگان زباله از جایگاه و اولویت اصلی در مدیریت پسماندها برخوردار است.

 توجه نداشتن به بازیافت کاغذ و مقوا باعث هدر رفتن سرمایه ملی می شود 

محمد ابراهیم تشکری با اشاره به اینکه زباله های شهری از اجزای مختلفی چون کاغذ و مقوا تشکیل می شود، افزود: عدم توجه به کاغذ، مقوا و بازیافت آن باعث هدر رفتن سرمایه ملی و همچنین باعث ضرر و زیان به محیط زیست و از بین رفتن جنگلها خواهد شد.

وی همچنین به روشهای استفاده از پسماندهای کاغذ و مقوا، اهمیت زیست محیطی و اقتصادی و مدیریت بازیافت کاغذ اشاره کرد و اظهارداشت: بازیافت کاغذ و محصولات کاغذی یکی از موارد مهم در استفاده از پسماند به سبب سهولت بازیابی کاغذ و مقوای باطله امروزه بازیابی ضایعات و زباله های کاغذی بطور قابل ملاحظه ای بیشتر از بازیابی مواد دیگر مثل شیشه پلاستیکی و انواع فلزات است.

این کارشناس مدیریت شهری گفت: با توجه به عواملی از قبیل افزایش مصرف سرانه کاغذ در کشور، کمبود فزآینده چوب و منابع سلولزی جنگلی مشکلات فزآینده زیست محیطی و غیره توسعه صنعت بازیافت الیاف سلولزی از کاغذهای باطله درکشور امری اجتناب ناپذیر به نظر می رسد.

وی ادامه داد: امروزه با پیشرفت تکنولوژی و افزایش جمعیت و گسترش شهرنشینی روز به روز مشکلات زیست محیطی افزوده می شود که یکی از مهمترین آنها دفع غیر بهداشتی مواد زائد جامد بوده که در نتیجه فعالیتهای بشری و عدم رعایت ضوابط زیست محیطی عواقب خطرناکی را بوجود آورده است.

به این ترتیب بازیافت کاغذ، منابع اقتصادی، عدم وابستگی برای ورود خمیر کاغذ، کاهش آلودگی، جلوگیری از قطع درختان و کاهش تولید زباله را به دنبال خواهد داشت، به کمک بازیافت کاغذ می‌ توان از قطع شدن درختان زیادی جلوگیری کرد.

بازیافت هر تن کاغذ می ‌تواند زمینه اشتغال برای پنج نفر را فراهم کند به کمک بازیافت کاغذ، میزان انرژی مورد نیاز به یک چهارم و آب مورد نیاز به یک صدم کاهش می ‌یابد، برای تهیه هر تن کاغذ از چوب ۴۴۰ هزار لیتر آب مصرف می ‌شود در حالیکه برای تهیه آن از کاغذ باطله هزار و ۸۰۰ لیتر آب کافی است.

تهیه کاغذ از کاغذهای بازیافتی ۳۰ تا ۵۵ درصد انرژی کمتری نیاز دارد و ۹۵ درصد آلودگی کمتری ایجاد می‌کند همینطور به کمک بازیافت ۲۵ درصد از کاغذهای موجود در زباله ‌های شهری می ‌توان سالانه از قطع یک میلیون و 700 هزار درخت جلوگیری کرد.

بازیافت گامی حیاتی برای حفاظت از محیط زیست است

بنابراین اگر هر شخص کاغذهای باطله خود را در طول یک سال جمع کند معادل 1.5 اصله درخت است و اگر همه ایرانی ها این کار را انجام دهند، از قطع ۱۰۰ میلیون درخت در طول یک سال جلوگیری کرده ‌اند، همچنین برای تهیه مصرف سالانه دستمال کاغذی هر خانواده ایرانی نیاز به قطع 1.5 اصله درخت است.

استفاده از کاغذ بازیافت شده به جای تهیه آن از چوب درختان موجب کاهش آلودگی هوا به میزان ۷۴ درصد، کاهش آلودگی آب به میزان ۳۵ درصد و کاهش مصرف آب به میزان ۵۸ درصد خواهد شد به همین دلیل ۵۰ درصد کاغذ تولید شده در کشورهای توسعه یافته از کاغذهای بازیافتی است.

رئیس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای اسلامی کلانشهر رشت گفت: بازیافت کاغذ علاوه بر منافع اقتصادی موجب عدم وابستگی برای ورود خمیر کاغذ، کاهش آلودگی، ممانعت از قطع درختان و کمک به سیستم جمع ‌آوری و دفن زباله ‌های تولیدی می‌شود.

حجت ‌الاسلام محمد حسن‌ خواه افزود: روزنامه ‌ها، کاغذهای باطله و دفترچه‌ های تمام شده بچه ها را هرگز دور نریخته بلکه آنها را از سایر زباله ‌ها جدا و به ماموران بازیافت تحویل دهید.

وی اظهارداشت: در سالهای اخیر به دلیل کمبود منابع طبیعی و جلوگیری از اثرات تخریب محیط‌ زیست، بازیافت کاغذ از کاغذ های باطله، مورد توجه قرار گرفته است.

رئیس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای اسلامی کلانشهر رشت گفت: تفکر بازیافت کاغذ با اهداف کلی مثل جلوگیری از غارت بی رویه منابع طبیعی، کاهش در مصرف انرژی و تقلیل میزان زباله برای کاهش هزینه ‌های دفع و تغییر الگوی مصرف به وجود آمد.

وی افزود: با توجه به اینکه کاغذ ماده ‌ای فاسد شدنی نیست، بهترین روش جمع ‌آوری آن از درب منازل، ادارات و مدارس قبل از مخلوط شدن با بقیه پسماندها است.

حسن خواه با بیان اینکه بازیافت کاغذ دارای ابعاد مختلفی که از مهمترین ابعاد آن بعد اقتصادی است، یادآورشد: بدون شک با جداسازی زباله ‌های کاغذ و وارد ساختن مجدد آن در چرخه تولید می‌توان از آن به عنوان یک ماده خام در تولید کالاهای جدید مصرفی استفاده کرد.

 37 تن کاغذ مخلوط با زباله در شهر رشت دور ریخته می شود 

به هر حال کاغذهای مورد مصرف از چوب درختان قطع شده به دست می ‌آید، برداشت روزافزون از درختان این منابع حیاتی اکوسیستم، نابودی جنگلها را به دنبال خواهد داشت، بازیافت و تولید از کاغذ های باطله به جای چوب نه تنها سبب حفظ جنگلها می‌ شود بلکه انرژی مورد نیاز را برای تولید یک تن کاغذ به سه چهارم تقلیل می ‌دهد.

با جمع ‌آوری و بازیافت کاغذ توسط دانش‌آموزان در مدارس و کارمندان در ادارات می‌توان روحیه مسئولیت ‌پذیری و صرفه‌ جویی را تقویت کرد، متاسفانه اکثر مردم کشور نمی ‌دانند که همه پسماندها دور ریختنی نیستند.

همچنین به دلیل اهمیت زباله‌ ها که به طلای کثیف معروف شده با جمع ‌آوری اصولی آن می ‌توان باعث تغییر الگوی مصرف در جامعه شد.

آموزش و آگاه سازی مردم از این طرح با کمک تمامی نهادهای فرهنگی از قبیل صدا و سیما، آموزش تفکیک از مبدا با قراردادن سطلهای چند قسمتی و در اختیار کیسه ‌های زباله رایگان به شهروندان، جمع ‌آوری زباله کاغذ دوبار در هفته‌ و حتی خریدن کاغذها از مردم توسط غرفه‌ های ویژه خرید، استخدام مهندسان بهداشت محیط در مناطق بازیافت و شهرداری برای نظارت به خصوص در مدارس، کارخانجات و ادارات که منبع اصلی مصرف زباله کاغذ هستند و همینطور گسترش کارخانجات بازیافت کاغذ و حمایت از آنها، راهکارهایست که می توان برای دستیابی به بازیافت کاغذ پیش گرفت.

از مشکلات عمده در ارتباط با مدیریت پسماند تولید و دفع بی رویه مواد زائد از قبیل کاغذ و مقوا در محیط زیست است که این امر بدون توجه به مقوله بازیافت و استفاده مجدد از مواد بازیافتی سبب تخریب منابع طبیعی، ایجاد صدمات جبران ناپذیری بر محیط زیست و هدر رفتن سرمایه های ملی کشور می شود.

مدیرعامل سازمان پسماندهای شهرداری کلانشهر رشت از جمع آوری 7.5 تن کاغذ در چهارمین جشنواره سازمان مدیریت پسماند خبرداد و گفت: با کاغذهای جمع آوری شده در این جشنواره کاغذ سازمان مدیریت پسماند های شهرداری رشت از قطع 127 اصله درخت جلوگیری و در مصرف سه میلیون لیترآب، صرفه جویی شد.

سیامک دوستدار افزود: مدیریت پسماند شهرداری رشت در راستای انجام رسالت خویش نسبت به ترویج فرهنگ تفکیک زباله از مبدا مجموعه فعالیتهای را مد نظر قرار داده از اینرو نظر به اتمام سال تحصیلی مدارس و دانشگاهها، اقدام به برگزاری چهارمین جشنواره کاغذ کرده است.

وی اظهار داشت: در جشنواره سال گذشته 9 هزار و 980 کیلو کاغذ جمع آوری شده و در پنج ساعت چهار میلیون لیتر آب و 40 هزار کیلو وات برق صرفه جویی و از قطع 148 درخت جلوگیری شد.

مدیرعامل سازمان پسماندهای شهرداری کلانشهر رشت ادامه داد: در شهر رشت 37 تن کاغذ مخلوط در زباله دور ریخته می شود که با بازیافت آن می توان روزانه از قطع 567 اصله درخت تنومند جلوگیری و به میزان 12 میلیون لیتر آب و 120 هزار کیلووات انرژی برق صرفه جویی کرد.

ضرورت پایه گذاری یک استراتژی زیست محیطی در شهر رشت

شهردار کلانشهر رشت نیز بر ضرورت پایه گذاری یک استراتژی زیست محیطی در این شهر تاکید کرد و گفت: نگاه توسعه پایدار و بحث شهر سالم زمانی به وجود می آید که استراتژی بر مبنای حقوق شهروندی در زمینه های محیط زیستی، فضای سبز و غیره پایه گذاری شود.

سید محمد علی ثابت قدم در خصوص نقش مهم سازمان مدیریت پسماند در امور شهری اظهار داشت: در حال حاضر نزدیکترین جایگاه به حوزه محیط زیستی که بخش مهمی از زندگی مردم را تحت تاثیر قرار می دهد حوزه مدیریت پسماند شهرداری رشت است.

وی همچنین با اشاره به موقعیت منطقه ای شهر رشت اعلام کرد: موقعیت اقلیمی گیلان به گونه ای که طبیعتش زنده است و با توجه به برنامه ریزی هایی که در زمینه صنعت توریسم برای شهر رشت شده است چنانچه گردشگران با شهری آلوده مواجه شوند، عدم رجوع دوباره آنها به اقتصاد شهر آسیب می رساند.

به هر حال موضوع بازیافت کاغذ در استان نیاز به فرهنگ سازی دارد، تقریبا مردم به اهمیت کاغذ بی تفاوتند و کاغذ را زباله و چیزی مصرفی می دانند همچنین فقدان کارخانه ها و صنایع بازیافت کاغذ از دیگر مشکلات این عرصه است که دولت باید با سرمایه گذاری و ارائه تسهیلات به بخش خصوصی صنایع بازیافت کاغذ را در کشور گسترش داده و از خروج میلیونها دلار ارز و قطع میلیونها اصله درخت در جنگلهای کشور جلوگیری کند.

کد خبر 1691044

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha