به گزارش خبرگزاری مهر، عطیه فیروز مند به عنوان یکی از منتقدان بیست و یکمین نشست نقد کتاب فارس از «هم کنشی دگردیسی ساز» در داستان ها سخن گفت و افزود: هم کنشی دگردیسی ساز مدلی نظری است که بر اساس مفاهیم مشترک و مرتبط سه نظریه ی «بینامتنیت»، «تمرکززدایی» و «توانمندسازی» شکل یافته است.
وی ادامه داد: این مدل به هم کنشی های ساحت هایی همچون متنهای مختلف، صداهای گوناگون، زاویه دیدهای متفاوت و ... باور دارد تا از خلال آنها بتواند با یاری نویسنده تصویرگر، کتابهای داستانی تصویری کودک و نوجوان، کودکِ نوجوان مخاطب را هرچه بیشتر به خوانندگانی آگاه، خلاق، منعطف، توانا و در نهایت حرفهای نزدیکتر کند.
این منتقد بیان کرد: بر این اساس ویژگیها و عناصری نظیر شگردهای فراداستانی، ساختار الگوشکنی، اشاره های فرامتنی، مداخله راوی، پارودی، پایان خوش، سپیدنویسی(شکاف)، وارونه سازی، غافلگیری، ایجاد شک و ابهام، طرفداری و... در این دو داستان مطالعه و بررسی میشوند.
فیروزمند به دیده شدن نمودهای اثربخش «هم کنشی دگردیسی ساز» در این داستانها اشاره کرد و گفت: گاه یا به دلیل حضور راوی فضول و مداخله مستقیم وی، یا افزودن اطلاعات زیاد و در نتیجه نبود شکافهایی در متن، این شگردها کارایی لازم خود را گم کرده است.
وی ادامه داد: به همین دلایل می توان گفت مخاطب این داستانها از لذت بردن و توانمند شدن در جهتهای معرفتی، عاطفی و ساختاری بیبهره هستند.
بیست و یکمین نشست نقد کتاب فارس شنبه 18 شهریور 1391 در تالار حافظ به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس، بنیاد فارسشناسی و مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس برگزار شد.
نظر شما