به گزارش خبرنگار مهر، اردبیل از صد سال پیش تاکنون مهد پرورش آیینهای نمایشی بوده بطوریکه تشکیل اولین گروه تئاتر این استان با عنوان گروه "بابک" و به سرپرستی اولین بازیگر تئاتر اردبیل حسن نجف لو در سال 1303 هجری شمسی اتفاق افتاده است.
یک کارگردان و بازیگر تئاتر استان در گفتگو با خبرنگار مهر بازی در صحنه نمایش و خود تئاتر را عشق به هنر توصیف می کند .
الهه زحمتی افزود: در حال حاضر به تئاتر در اردبیل به عنوان یک هنر نگاه نمی شود.
جای خالی تئاتر در مدارس
این بازیگر تئاتر که کارنامه فعالیت 16 ساله را در تئاتر استان اردبیل دارد معتقد است در صورتی که مسئولان، تئاتر را از دوران کودکی و مدارس وارد زندگی کودکان کنند، این هنر با زندگی آنها عجین می شود.
وی با اشاره به یکی از نمایشهای خود با عنوان "جک و لوبیای سحر آمیز" متذکر شد: در نظر دارم به خاطر رسالتی که احساس می کنم اولین گامهای تئاتر کودک را برداشته، مخاطبان خود را مهد کودکها قرار دهم.
زحمتی افزود: با وجود اینکه تئاتر کودک با کمبود شدید بازیگر مواجه است اما معتقدم یکی از گامهای فرهنگساز برای آشتی دادن خانواده ها و نسل کودک استان، اجرای تئاترهایی با موضوعات مورد پسند این گروههای سنی است.
خروجی موسسات آموزش بازیگری مناسب نیست
یکی دیگر از بازیگران تئاتر و سینمای استان معتقد است نه تنها آموزش از سنین پایه بلکه نگاه غیر حرفه ای بازیگران زن به هنر خود موجب شده است با وجود اینکه در هر موسسه آموزش بازیگری نزدیک به 40 بازیگر آموزش می بینند، اما خروجی مناسب نداشته باشد.
لیلی نظری با سابقه 18 سال فعالیت هنری اضافه کرد: این موسسات به جای افزایش آمار بازیگران واقعی، تعداد بازیگرنماها را افزایش داده اند و نتیجه این می شود که در مقاطعی مانند جشنواره ها کارگردانان با کمبود بازیگر بویژه بازیگر زن مواجه اند.
سینما وسوسه بیشتری دارد
اما یکی دیگر از مشکلات مهم تئاتر اردبیل حضور بازیگران آن در سینما و رفت و برگشت این بازیگران در این دو زمینه هنری است که به عقیده کارشناسان فضای هنری متفاوتی دارد و هر کدام تخصص ویژه ای می طلبد.
لیلی نظری علت این رفت و برگشت را وسوسه مالی سینما می داند و معتقد است بازیگر در تئاتر به پاس زحمتی که می کشد مبلغ بسیار جزئی دریافت می کند و این در حالی است که حداقل در سینما و تلوزیون می تواند بخشی از زحمات خود را جبران شده ببیند.
از طرفی الهه زحمتی نیز اعتقاد دارد بازیگر در صورتی که استعداد و توانمندی داشته باشد می تواند چه در مقابل مخاطب و چه در پشت پرده سینما ایفای نقش کند.
وی تصریح کرد: در تئاتر اردبیل پدیده ای به نام فروش بلیط نداریم و همین موضوع بدترین ضربه را به بدنه تئاتر این استان زده و موجب گرایش بازیگران بسیاری به سینما شده است.
ضعف تئاتر اردبیل در جشنواره امسال بررسی می شود
کارگردان تئاتر اردبیل با یادآوری جشنواره استانی تئاتر اضافه کرد: در مقطع جشنواره تمامی ایرادهای تئاتر به خاطر فعالیت متمرکز گروهها مشخص می شود که یکی از آنها بی نظمی و ضعفهای مدیریتی عمده در تئاتر اردبیل است.
زحمتی در توضیح این مهم تاکید کرد: در حالی که مدت زمان کوتاهی تا تئاتر استانی نمانده تاکنون هیچ جلسه هماهنگی با گروههای تئاتر برگزار نشده و گروهها تنها با ثبت نام اقدام به مشارکت در این جشنواره کرده اند.
وی همچنین متذکر شد: برنامه های تمرین گروههای تئاتر به دلیل برگزاری برنامه های دیگر مرتبا به تاخیر می افتد و نبود سالن ویژه تمرین تئاتر موجب شده تمرین بازیگران در سالن فدک و بیضاء با برنامه های همایشی، تجلیل، گردهمایی و... ادارات هماهنگ شود.
وی همچنین ضعفهای آموزشی تئاتر را عاملی دانست که لازم است در جشنواره امسال به درستی بررسی و برای آن برنامه ریزی های مداوم انجام شود.
نبود سالن مجزای تمرین، ضعفهای عمده آموزشی، بی توجهی به ساماندهی مناسب گروههای تئاتر، مهمترین ضعفهای هنر تئاتر اردبیل است که امسال با نگاه تیزبین کارشناسان و شهروندان تغییر و تحولات آن در جشنواره استانی بررسی خواهد شد.
تاکنون 40 نمایشنامه برای جشنواره استانی ثبت نام کرده اند و زمان برگزاری مهمترین رویداد تئاتر استانی مهر ماه سال جاری است.
........................
گزارش: ونوس بهنود
عکس: وحید مقدم
نظر شما