دکتر احمد پهلوانیان درمورد اینکه در فرهنگ ما اعتقاد به کار تدریجی کمتر دیده میشود و طی کردن راه صدساله به صورت یک شبه در برخی موارد مورد توجه افراد است، دلایل این گونه تفکر را در گفتگو با خبرنگار مهر اینگونه تشریح کرد: ما در ذهنمان تفکیکی بین پروسه و پروژه نداریم و به اهدافمان بیشتر نگاه پروژهای داریم تا نگاه پروسهای. این باعث میشود به هدفهایمان یا نرسیم یا به یک صورت مجازی و بسیار خام و ناپخته برسیم.
وی افزود: به عنوان مثال ورود مدرنیته در غرب حاصل یک پروسه طولانی مدت بود و فواید خودش را به همراه آورد هرچند که آسیبهای خودش را هم داشت. ولی ما با مدرنیته به صورت پروژه برخورد کردیم و خواستیم یک دفعه مدرن شویم.
این کارشناس حوزه فقه و ارتباطات ادامه داد: در سطوح کوچکترهم افراد به اهدافشان همین نگاه پروژهای را دارند. عدم درک ما از این فرایند و روحیه عجولانه ما و عدم تحمل مرارتها و سختیهای طی کردن یک فرایند باعث میشود که نگاهی تعجیلی داشته باشیم و از نگاه تدریجی فاصله بگیریم.
قائم مقام مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما در مورد اینکه چگونه میشود افراد را برای رشد و پیشرفت به کار و تلاش و برنامه ریزی تدریجی مجاب کرد هم یادآور شد: در مرحله اول باید با آموزش این فکر غلط را اصلاح کنیم یعنی در این زمینه باید فرهنگ سازی کنیم. باید هرکسی که میخواهد در سیستم رشد کند با آموزشهای لازم و طی کردن مراحل مادون آن مرتبه به پختگی و تجربه کافی برسد. در وهله دوم باید سیستم را طوری تعبیه کرد که امکان چنین رشدهای یک شبه وجود نداشته باشد. در سیستمی که حزبی و طایفهای و قبیلهای اداره میشود فرهنگ سازیها هم جواب نمیدهد در اقتصاد هم همینطور است. تا زمانی که با رانت میشود یک شبه پولدار شد کاری از فرهنگ سازی بر نمیآید. باید یک سیستم بسته و خود بسندهای طراحی کرد تا هرکسی نتواند آن را دور بزند یا راه میانبر بزند و از سیستم خارج شود و به اهداف فراسیستم دست یابد.
نظر شما