به گزارش خبرنگار مهر ، در این سمینار که با حضور جمعی از اندیشمندان، محققان و دانشجویان مالزیایی و مسلمان برگزار شد، پروفسور عبدالله الاحسن، معاون موسسه بین المللی اندیشه و تمدن اسلامی مالزی با طرح این سئوال بنیادی برای اندیشمندان اسلامی که "چرا نگاه اروپا-محوری به تاریخ تمدن اسلامی غلط است؟ و چه هدفی پشت آن قرار دارد؟" به بیان دیدگاه های خود در خصوص قرائت غلط اروپا-محوری از تحولات در جهان اسلام و ضرورت اصلاح آن پرداخت.
این اندیشمند مسلمان پس از بررسی معضلات استعمار و پیامدهای آن در جهان اسلام به بروز جنبش های اسلامی در کشورهای عربی پرداخت و افزود: بسیاری از نظریه های جامعه شناختی غربی همچون "نظریه جهانی جامعه شناختی" توماس کوهن به دلیل ساختارغلط و بنیان های فرضی نادرستی که دارند، نتوانستند به خوبی سیر تحولات و فاکتورهای تاثیر گذار در بیداری اسلامی در کشورهای عربی را کشف کنند و سردرگمی آنها از بروز چنین جنبش هایی که شباهت بسیار زیادی با آنچه که سی سال پیش تحت عنوان انقلاب اسلامی در ایران روی داد نیز دارد، به همین دلیل می باشد.
معاون موسسه بین المللی اندیشه و تمدن اسلامی مالزی در ادامه افزود: یکی از دلایل این ناتوانی در پیش بینی و شناخت ابعاد اسلامی آن، همین قرائت غلط و اشتباه اروپا-محوری و تعمیم نابجای آن به مسائل تاریخی و پویایی تحولات در دنیای اسلام است که مانع از دیدن دلایل، ریشه ها و مبداء اصلی این جنبش ها شده است. به عنوان مثال در نظریه های "جامعه شناسی تببین کننده انقلاب" در غرب که عمدتا به انقلاب فرانسه اشاره دارند، عنصر "ملی گرایی" در راس عوامل بروز انقلاب تلقی می شود، این درحالی است که همانطور که "بیاض توپراک"، اندیشمند ترک در نظریات خود مطرح ساخته، در مورد کشورهای اسلامی عنصر "دین و مذهب" به عنوان نماد اصلی هویت بر عنصر "ملیت" غلبه داشته و عامل اصلی وحدت، غرور و افتخار مسلمانان می باشد.
دکتر عبدالله الاحسن که معاونت جنبش بین المللی برای صلح و عدالت جهانی (Just International Movement) را نیز برعهده دارد، افزود: مادامی که این معضل در نگاه اروپا-محوری به تاریخ در ارتباط با دنیای اسلام حل نشود، آنها به هیچ عنوان قادر به شناخت واقعی جهان اسلام، بنیان های فرهنگی و تمدنی آنها و نیز ریشه های هویتی آنها نخواهند شد. وی ساختن فیلم موهن به ارزش های اسلامی در آمریکا که منجر به بروز اعتراضات گسترده در سراسر جهان شد را آخرین نمونه از پیامد همین نگاه نادرست به مسائل تاریخی در جهان اسلام برشمرد.
پروفسور عبدالله الاحسن افزود: برخلاف تصور غرب و حتی در اوج دوران استعمار اروپایی، دنیای اسلام و مسلمانان هیچگاه هویت دینی، اسلامی و تمدنی خود را رها نکرده و نخواهند کرد. اما متاسفانه در غرب نگاهی واقع گرا برای پذیرش این واقعیت وجود ندارد. لذا همین مساله باعث شده آنها به جای پذیرش بیداری اسلامی که از سی سال پیش آغاز شد و امروزه به سراسر جهان اسلام گسترش یافته، رویکرد تخریبی و واکنشی اتخاذ نموده و سعی دارند با القاء برخی تفکرات و ایده های غلط همچون "اسلام افراطی" و یا "ملی نامیدن این انقلاب ها" آنرا وارونه جلوه دهند.
وی در پایان افزود: چه این قرائت غلط و بنیان های شناختی اروپا-محور به تمدن پویای اسلامی مبنی بر اینکه آنچه در غرب اتفاق افتاده در سایر نقاط جهان هم باید دنبال شود، به صورت تصادفی اتفاق افتاده و چه به صورت هدفدار و با نیت تبیین استعمار نوین صورت گرفته باشد، وظیفه اندیشمندان اسلامی اصلاح این نوع قرائت تاریخی غلط همراه با کشف دلایل اصلی آن و نیز افشای اهداف پشت آن می باشد. ضمن آنکه قدم بعدی در اسلامی سازی این عرصه از علم و تمدن بشری شناسایی، شناسایی و معرفی صحیح بنیان های جامعه شناختی و تاریخی در جوامع مسلمان و پایان دادن به آنچه که خود "غلبه و برتری فکری انسان غربی بر انسان شرقی" نامید، می باشد.
گفتنی است مجموعه سمینارهای "اسلامی سازی دانش" از ابتدای سال جاری میلادی (2012) در موسسه فرهنگی-پژوهشی امین برگزار می شود.
دو سمینار قبلی "اسلامی سازی دانش" این مرکز در حوزه های "فلسفه اسلامی سازی دانش" و نیز "ضرورت اسلامی سازی در حوزه جامعه شناسی" به ترتیب در در ماه های ژانویه و فوریه سال جاری برگزار شده بود.
نظر شما