دکتر محمد فنایی اشکوری در مورد قبح رشوه و حکم اسلام درباره آن به خبرنگار مهر گفت: رشوه از نظر اسلام بسیار مذموم است زیرا بواسطه آن حقی را زیرپا نهاده و باطلی را بر کرسی مینشانیم. از این بدتر دیگر چیزی نداریم زیرا تضاد بین حق و باطل بزرگترین تضادها است.
وی افزود: در حکم اسلام راشی و مرتشی هردو مستوجب عذاب هستند. قبح رشوه هم به دلیلی که بیان شد بسیار زیاد است زیرا با ناحق کردن حقی باعث فساد در نظام اجتماعی و اقتصادی جامعه و دور شدن افراد از حقوق طبیعیاشان میشود.
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در مورد وضعیت رشوه در کشور ما هم گفت: در شهرهای کوچک به نسبت شهرهای بزرگ رشوه دادن و گرفتن وضعیت بحرانیتری دارد. زیرا در شهرهای بزرگ اگرچه رشوه هم است ولی قانون هم اجرا میشود و نیازی نیست برای گرفتن حق مسلم خود رشوه یا پارتی داشته باشید. این معضل حتی در بیمارستانها نیز شیوع بیشتری دارد.
این مدرس دانشگاه درمورد آثار اجتماعی و اقتصادی رشوه هم تصریح کرد: رشوه قانون مندی و قانون گرایی را ازبین میبرد. زیرا رشوه گیرنده و دهنده هردو منافع همدیگر را تأمین میکنند حتی اگربه زیرپاگذاشتن قانون باشد. حالا چه حکم الهی باشد یا قانون بشری.
فنایی یادآورشد: از آثار سوء دیگر رشوه این است که افرادی که استحقاق رسیدن به امکاناتی را ندارند به آن میرسند و افرادی که استحقاق دارند به آن نمیرسند. رشوه آثار مخرب روحی روانی هم دارد. اینکه با وجودیکه میداند حق با اوست ولی میداند که با ندادن رشوه یا نداشتن پارتی کارش پیش نمیرود.
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در یک مقایسه تطبیقی وضعیت رشوه در ایران با سایر کشورها هم اظهارداشت: درچین برای رشوه گرفتن مقامات، حتی متوسل به اعدام افراد میشوند. ولی در کشورهای اروپایی سیستم اداری حداقل در سطوح پایینتر و روزمرهگی اداری طوری است که کسی جرأت رشوه دادن و گرفتن را نمیکند. زیرا رشوه گرفتن مساوی با اخراج همیشگی از کاراست.
این نویسنده و مترجم درمورد راهکار مقابله با رشوه هم تصریح کرد: نظام تعلیم و تربیت ما بایستی به طور جدی به قبح رشوه و آثار سوء آن در جامعه بپردازد. مهمتر از این باید پایبندی به قانون در سطوح ملت، دولت و نظام اداری و همه طبقات تقویت شود و همه مصمم شوند که قانون تعیین کننده مشی زندگی باشد. اگر مردم ببینند در ادارات دولتی یا محافل سیاسی به قانون پشت پا زده شود یا ارزش قانون از بین برود یا جای آن رشوه و پارتی بازی حاکم شود دیگر کسی ملتزم به اجرای قانون نخواهد شد.
این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه اسلامی تصریح کرد: برای مثال تخلفات بی رویه راهنمایی و رانندگی توسط رانندگان را به عینه همه شاهد هستیم. ولی وقتی قانون حاکم شود آنوقت رشوه و کلاه گذاری به حداقل کاهش مییابد.
فنایی درپایان یادآورشد: در یک جمله راهکار مبارزه با رشوه قانون گرایی و قانون مداری است و این اتفاق باید از بالا و از خود دولت شروع شود تا در سطوح زندگی همه مردم جا بیفتد.
نظر شما