به گزارش خبرنگار مهر، صیادان ماهی کردستانی هر سال از اوایل شهریور تا اسفندماه انواع ماهیان گرمابی و سردآبی را از منابع آبی استان صید می کنند و با توجه به شرایط و وضعیت فعلی صید ماهی از چند روز قبل در منابع آبی این استان آغاز شد.
به دلیل وجود سدهای مختلف و همچنین دریاچه زریوار مریوان و در کنار آنها اجرای طرح های تولیدی پرورش ماهیان سدرآبی، کردستان از جمله استانهای مستعد کشور در زمینه تولید ماهی به شمار می رود و در میان استان های غیرساحلی دارای جایگاهی ویژه در این حوزه است.
مدیرکل شیلات استان کردستان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به جایگاه و وضعیت این استان در زمینه برداشت ماهی، اظهار داشت: این استان با تولید سالانه حدود سه هزار و 300 تن ماهی رتبه دوم پرورش ماهی را در میان استان های غیر ساحلی کشور در اختیار دارد.
رحمان میرزای افزود: عملیات صید و بهره برداری توسط پنج تعاونی صیادی با حضور 470 صیاد با استفاده از روش صید انتظاری انجام می شود.
وی ادامه داد: انواع کپور، قزل آلا و ماهیان بومی رودخانه ای از جمله ماهی عروس، ماهی سفید و سیاه ماهی از ماهیان تولیدی استان کردستان است.
مدیرکل شیلات کردستان بیان کرد: یک میلیون و 500 هزار قطعه بچه ماهی در منابع آبی استان کردستان در سه ماهه نخست امسال رهاسازی شده است تا ماهیگیران صید بیشتری داشته باشند و پیش بینی می شود که در سال جاری میزان برداشت ماهی با افزایش مواجه شود.
میرزایی یادآور شد: در سال جاری تاکنون 50 تن ماهی به ارزش سه میلیارد و 300 میلیون ریال به خارج از کشور صادر شده است و به دلیل وجود مرز رسمی باشماق مریوان و همچنین بازارچه های رسمی کردستان ظرفیت های خوبی در این بخش در اختیار دارد.
وی ادامه داد: پیش بینی می شود در سال جاری صید ماهیان گرمابی در استان کردستان در مقایسه با سال گذشته 10 درصد رشد داشته باشد.
تولید 700 تن انواع ماهی در استان کردستان
مدیرکل شیلات کردستان اظهار داشت: در سال جاری 700 تن ماهی در استان کردستان تولید شده است تا گامی مهم در توسعه صادرات استان برداشته شود.
وی با اشاره به اینکه اولین مجتمع سرد آبی کشور در سال 79 در "قم چقای" شهرستان بیجار با ظرفیت تولید 170 تن در سال افتتاح شده است، افزود: بزرگترین مجتمع سردآبی کشور با ظرفیت 540 تن در پالنگان کامیاران در سال 82 به بهره برداری رسید.
مدیرکل شیلات کردستان بیان کرد: هر ساله دو هزار و 200 تن ماهی سردآبی در مزارع منفرد و استخرهای دو منظوره استان کردستان تولید می شود که البته با توجه به وجود منابع ویژه آبی و همچنین استعدادهای خوب می توان در این بخش تولیدات بیشتری نیز داشت.
تخصیص 100 درصدی اعتبارات تملک دارایی ها
میرزایی یادآور شد: با توجه به تخصیص 100 درصدی اعتبارات تملک دارایی ها، پروژه توسعه آبزی پروری در راستای بازسازی ذخائر و افزایش تولید ماهی در منابع آبی، شیلات استان اقدام به رهاسازی یک میلیون قطعه بچه ماهی گرمابی از خانواده کپور ماهیان با میانگین وزن 10 گرم کرد.
وی افزود: همچنین در نیمه دوم سال گذشته نیز سه میلیون قطعه بچه ماهی در این راستا رهاسازی شد که این اقدامات در راستای تولید بیشتر ماهی در استان کردستان موثر است.
مدیرکل شیلات کردستان با اشاره به اینکه رهاسازی های انجام گرفته نقش بسزایی در افزایش تولید ماهی در منابع آبی استان دارد، ادامه داد: در حال حاضر 472 صیاد در قالب پنج تعاونی صیادی مبادرت به عملیات صید و استحصال ماهی از این منابع می کنند.
میرزایی با اشاره به اینکه تولید ماهی در دریاچه های پشت سدها یکی از اقتصادی ترین شیوه های تولید آبزیان است، اضافه کرد: این روش علاوه بر تصفیه بیولوژیکی آب منابع از زیر شناوران گیاهی و جانوری و افزایش شفافیت منبع آبی با تولید گوشت سفید آبزیان موجب افزایش قابل ملاحظه میزان مصرف سرانه ماهی در سطح استان می شود و از همه مهمتر با توجه به وضعیت بیکاری می تواند زمینه اشتغال مناسب و مستمری را برای افراد بومی منطقه ایجاد کند.
استقرار شش فروند قفس پرورش ماهی قزل آلا در سد گلبلاغ بیجار
وی در بخش دیگری از سخنان خود اضافه کرد: مدیریت شیلات استان کردستان همچنین اقدام به استقرار یک فروند قفس پرورش ماهی قزل آلا رنگین کمان به ظرفیت یک و نیم تن به صورت آزمایشی و ترویجی در دریاچه پشت سد گلبلاغ شهرستان بیجار کرد.
میرزایی بیان کرد: با توجه به نتایج حاصله و عملکرد مثبت قفس پرورش ماهی قزل آلا رنگین کمان، شیلات استان از طریق بخش خصوصی اقدام به گسترش تعداد قفس ها کرد و در سال جاری شش فروند قفس به ظرفیت نه تن در دریاچه پشت سد گلبلاغ شهرستان مستقر شد.
مدیرکل شیلات کردستان در پایان یادآور شد: پرورش ماهی در قفس از روش های نوین آبزی پروری بوده و با توجه به رو به گسترش بودن احداث سدهای غیر شرب در استان این روش پرورش می تواند نقش و جایگاه ویژه ای در افزایش تولید، بهره برداری بهینه و اشتغالزایی داشته باشد.
نظر شما