به گزارش خبرنگارمهر، برنامه شب گذشته هفت، 31 شهریور ماه اختصاص به گفتگو با علیرضا رئیسیان درباره سینمای اجتماعی، گفتگوبا داریوش اسدزاده و سعید رجبی فروتن و همچنین پرداختن به جشنواره فیلم فجر و جشنواره مقاومت با حضور محمد رضا عباسیان و محمد خزاعی دبیر این دو رویداد، داشت.
گفتگو تلفنی با حسن ملکی مدیر فیلمبرداری سینمای ایران که حدود دو ماه قبل دچار سانحه تصادف شده و درحال حاضر خانهنشین است، بخش اول برنامه بود.
ملکی درباره مراحل درمان و چگونگی حادثه پیش آمده دراین گفتگو توضیحاتی داد.
پروانههای نمایش
سعید رجبی فروتن سخنگوی سازمان سینمایی درادامه برنامه روی خط آمد و درباره آخرین خروجی شورای صنفی نمایش توضیح داد: فیلم سینمایی"تبعید سایه ها" به کارگردانی مسعود کیمیایی پروانه ساخت دریافت کرده است همچنین با فیلم های" آتش بازی" به کارگردانی بهمن گودرزی،" پله های نزدیک هستند" به کارگردانی حمید بهمنی،" زندگی دوگانه سیروس" به کارگردانی فریدون جیرانی،" چه کسی ماه را گاز زد؟" به کارگردانی شهرام شاه حسینی وفیلم "4 باند" به کارگردانی جعفر باقری نیا توانستند موافقت اصولی برای دریافت پروانه ساخت را به دست آورند.
فروتن درباره پروانه نمایش خارجی فیلم سینمایی"خرس" گفت: فیلم "خرس" یک بار در زمان مدیریت آقای سجاد پورموفق به دریافت پروانه نمایش برای حضور درجشنواره خارجی شده وبعد از این هم از طرف تهیه کننده باید درخواست پروانه به من داده شود تا موافقت خود را برای حضور این فیلم درخارج از کشور صارد کنیم اما پروانه نمایش "خرس" در این راه هنوز مشخص نیست.
وی درباره پروانه نمایش کیارستمی درایران گفت: اصلاحیه ای در رابطه با پوشش بازیگران در این فیلم داده شده است که باید از طرف تهیه کننده رعایت شود تا پروانه نمایش صادر شود.
وی درباره فیلم سینمایی"لاله" و اینکه کارگردان آن به تازگی از ایران رفته است، عنوان کرد: آقای نیک نژاد به تازگی به آمریکا سفر کرده است چون با توجه به شرایطی که این روزها درسینمای جهان بوجود آمده برای جذب سرمایه گذار آمریکایی زیاد موفق نبودیم اما توانسته است نظر برخی از ایرانیان خارج از کشور را جلب کند. بنابراین ساخت این پروژه منتفی نشده است.
بخشی "از هفت تا هفت و چهره ها" که به معرفی فعالیت های محمد علی کشاورز، پژمان بازغی، هانیه توسلی، هومن بهمنش، امین زندگانی، رضا یزدانی و مهرداد صدیقیان می پرداخت از دیگر بخش های برنامه شب گذشته بود.
حوزه هنری حرف حق میزند
محمد حمزه زاده، معاون هنری حوزه هنری درادامه روی خط آمد و درباره اعتراض سه فیلمساز ایرانی به اکران نشدن فیلم هایشان توسط حوزه هنری توضیحاتی داد.
وی عنوان کرد: وزارت ارشاد، اتاق فرمان سینمای ایران درا دراختیار دارد. معتقدم که مشکلات امروز سینماگران ما مولود واگذاری بخشی از وظایف وزارت ارشاد به اشخاص یا صنوفی است که لیاقت آنرا ندارند. متاسفانه شورای صنفی این روزه بدون اینکه به جایگاه خود توجه داشته باشد همه سینمای ایران را به مقابله با حوزه هنری وادار کرده است.
وی ادامه داد: مخالفت ما، مخالفت با دست اندرکاران این فیلم ها نیست وممکن است درسال های بعد با آنها همکاری هم بکنیم. مخالفت ما با این فیلمی است که درحال حاضر آنها ساخته اند. متاسفانه اگر بنا باشد که مضماین ، گفتمان و رویکردهای خاصی وارد سینما شود و جلو ی آنها گرفت نشود دیگر نه از تاج نشان می ماند و از نه از تاج نشان.
وی درباره تفاهمی که میان حوزه هنری و وزارت ارشاد شکل گرفته، توضیح داد: بنا شده حوزه هنری فیلم هایی را که نمی خواهد اکران کند به وزارت ارشاد اعلام کند که البته این فیلم ها بیش از شش عدد بوده اند. این مکاتبه بین وزارت ارشاد و رئیس حوزه هنری رد و بدل شد اما تفاهم نامه ای به صورت رسمی امضا نشده است.
حمزه زاده تاکید کرد: قرار بود اسامی این فیلم ها محرمانه بماند اما نمی دانم از کجا این اسامی به بیرون درز کرده است ما به هیچ فیلمی اصلاحیه ندادیم اما بر اساس قوانینی که حوزه دارد نمی توانیم این فیلم ها را نمایش دهیم همچنین معتقدم اگر فیلم به دلیل اکران نشدن درحوزه هنری خسارت دیده باشد، خسارت آن پرداخت شود مثل راه حلی که وزارت ارشاد برای برخی فیلم ها که خودش آنها را توقیف کرده، اندیشیده است. حوزه هنری حرف حق می زند ومی خواهد از کیان انقلاب و نظام دفاع کند.
ادای دین به رزمندگان
در ادامه برنامه جهانبخش سلطانی بازیگر سینما مهمان برنامه بود.
سلطانی درباره حضورش در فیلم های دفاع مقدس خاطراتی تعریف کرد و توضیح داد: بازی در فیلم های جنگی، ادای دینی به راد مردانی بوده که درجبهه های جنگ مشغول دفاع بوده اند. متاسفانه این روزها هنر درخدمت بستر عشق واخلاق نیست و بیشتر درخدمت گیشه است. نبایدهمیشه فرمان هنردرد دست اقتصاد باشد.
سلطانی درادامه برنامه درباره تجربه حضور درفیلم های کیومرث پوراحمد، رسول ملاقلی پور، جمال شروجه و فرج الله سلحشور صحبت کرد.
حواشی
حاشیه هفت اختصاص به صحبت های مهدی احمدی تهیه کننده فیلم "دنیای پر امید" درباره اظهارات هفته گذشته منوچهر هادی کارگردان فیلم داشت. گفتگوی ویژه برنامه نیز که اختصاص به رونق سینمای اجتماعی و راهکارهای رسیدن به سینمای مطلوب داشت، بخش بعدی برنامه بود.
علیرضا رئیسیان، مهمان این قسمت بعد از یادی از شهدای دفاع مقدس توضیح داد: معتقدم که یکی از مهمترین شاخصه های رشد، فرهنگ است. مهمترین شاخصه های فرهنگ هم کارکردهای هنری از جمله سینما است. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی سینما درایران دوباره تاسیس شد و زمینه های برخورداری از رشد فرهنگی را پیدا کرد. دولت نیز تمام امور جریان سینمایی را دردست گرفت و تلاش می کرد که سینما را به سمت رشد و تعالی هدایت کند.
وی ادامه داد: اما متاسفانه سینمای گلخانه یا و سوبسیدی هم به دلیل حمایت دولت از همه امور سینما به وجود آمد که رانت خواری از مضرات این برنامه ریزی ها بود. درزمانی که دولت متولی امور فرهنگ بود، نهاد های دیگر هم برا ی تجمیع قدرت خود شروع به فعالیت و تولید کردند. یکی از این نهاد ها که حدود11 عدد هستند،حوزه هنری است.
رئیسیان اضافه کرد: تعدادی از اهالی سینما سعی می کنند کوتاه ترین راه را انتخاب و خودشان را به مرکز قدرت نزدیک کنند. پدیده رانت هم از همینجا شکل می گیرد. این نهادها می گویند ما وظایفی داشتیم و فیلمی را تولید کردیم اما دیگر برایشان اهمیت ندارد و به جایی هم جواب پس نمی دهند که چرا فیلم شان فروش نداشته و یا در جشنواره های خارجی وداخلی موفق نبوده است.
کارگردان چهل سالگی تاکیدکرد: درهمه دنیا پدیده ممیزی وجود دارد اما شکل اجرایش فرق می کند. زمانی که فیلمسازی ازمجرای قانونی عبور کرد و مجوز نمایش گرفت، نهاد دیگری نمی تواند قانون و ممیزی تعیین کند. ممیزی پنهان بسیار خطرناکتر از ممیزی آشکاراست.
دربخش دیگری از این بحث محمود گبرلو مجری و سردبیربرنامه با بیان اینکه این مشکلات به دلیل شفاف نبودن قانون سینما است، گفت: اعضای شورای نظارت و ارزشیابی را عموم مردم نمی شناسند و همین مشکلاتی که قانون سینما وکمبوداتی که این قانون دارد و با آن روبرو است، باعث ایجاد اینگونه شبهات می شود.
رئیسیان نیز دراین زمینه متذکرشد: برخی افراد راه نزدیک شدن به قدرت راخوب یادگرفته اند وبا وجود ساختن فیلم هایی که نه فروش مناسبی درداخل و خارج دارد و نه نظر منتقدان راجلب کرده است بازهم امکان ساخت فیلم های مختلف را می یابد. نظارت مزاحم و رانت خواری دو پدیده ای هستندکه سینمای ایران را به قهقرا می کشانند.
وی عنوان کرد: بزرگ ترین اشتباه تاریخی را وزارت ارشاد زمانی انجام داد که خانه سینما راتعطیل کرد اما متاسفانه برخی افراد خانه سینما هم نفعشان در تعطیلی این خانه بود و از آن سوء استفاده کردند. عده ای منافعشان در بی برنامگی ، گرفتن رانت است مسئولان هم نمی دانند که باید قوانین مناسبی وضع شود تا سینما را از رکود و سستی نجات دهد.
رئیسیان درپایان عنوان کرد: سینماگران ما نباید وارد مسائل جناحی و سیاسی شوند و دولت هم موظف به پاسخگویی به هنرمندان است که چرا وقتی فیلم شان از مجرای قانونی مجوز گرفت، اجازه اکران دربرخی سینماها پیدا نمی کنند. این سانسور مضاعف است و باید برطرف شود. امنیت به معنای عام برعهده دولت است و آنها باید جوابگو باشند.
دیدار با داریوش اسدزاده
بخش دیدار هفت به داریوش اسد زاده و حضور در منزل وی و گفتگوبا این بازیکر پیشکسوت اختصاص داشت.
محمد رضا عباسیان دبیرجشنواره فیلم فجر و دبیر جشنوار ه فیلم های ویدئویی و محمد خزاعی دبیر سابق جشنواره فیلم فجر و دبیرجشنواره فیلم مقاومت، مهمان های ویژه برنامه بودند.
عباسیان دربخشی از صحبت هایش درباره رویکرد جدید جشنواره فیلم امسال توضیح داد: در جشنواره سی و یکم نمایی جزئی از سینمای ایران نداریم و ضرورتی هم ندارد که هر فیلمی درسینمای ایران تولید شده درجشنواره حضور یابد. همه دوست دارند آثار مطرحی را در جشنواره ببیند که ممکن است فیلم های بحث برانگیزی هم بینشان باشد بنابراین فیلم های اجتماعی هم درجشنواره امسال حضور دارند.
وی درباره اتفاقاتی که این روزها درسینمای ایران افتاد، گفت: دوستانی که در حوزه هنری داعیه دفاع از فیلم های ارزشی را دارند در دوره اصلاحات در وزارت ارشاد مسئولیت دارند و پایه ریزی خیلی از این فیلم های نیز درآن دوران شکل گرفته است همچنین درتولید این فیلم ها بخش خصوصی مشارکت داشته و دولت دخالت زیادی در این پروژه ها نکرده است.
در میان این گفتگو محمد خزاعی دبیرجشنواره فیلم مقاومت هم وارد استودیو شد و درباره برگزاری این جشنواره توضیحاتی داد.
نظر شما