دکتر نجفقلی حبیبی در مورد قبح رشوه و حکم اسلام درباره آن به خبرنگارمهر گفت: رشوه جزو محرمات قطعی در اسلام است؛ هیچ شکی در حرام بودن آن در هیچ یک از مذاهب اسلامی نیست. درکتاب مکاسب شیخ مرتضی انصاری که از منابع فقهی استدلالی معتبری است رشوه را به عنوان کسب و درآمد حرام آورده است.
وی افزود: ولی چرا رشوه در یک جامعهای شیوع مییابد این مهم است که باید جلوی عوامل رواج رشوه را گرفت. سیستم غلط اداری در مراحل طولانی و مدت طولانی صدور مجوزها و تأسیس بناها و همچنین عدم تناسب دستمزدها با خرج و مخارج روزمره از عوامل شیوع رشوه در یک جامعه است.
این استاد بازنشسته دانشکده الهیات دانشگاه تهران ادامه داد: اگر اختیار کافی به کارکنان اداری برای صدور مجوزها داه شود و از مراحل اداری کاسته شود یعنی با یکی دو واسطه به نتیجه رسید و دستمزدها بالا برود افراد برای حفظ شغل خود حاضر به گرفتن رشوه نخواهند شد.
این محقق و پژوهشگر علوم و معارف اسلامی در مورد وضعیت رشوه در کشور ما هم گفت: ما که در کارهای دانشگاهی هستیم میبینیم برای گرفتن پروژه های تحقیقاتی فلان مؤسسه یا شخص حقیقی و حقوقی با رشوه دادن امتیاز پروژه را نصیب شرکت خود میکند.
حبیبی درمورد آثار اجتماعی و اقتصادی رشوه هم تصریح کرد: فاسد شدن افراد ثمره رشوه دادن و رشوه گرفتن است. اینکه میگویند پول کمی است یا با رضایت ارباب رجوع گرفتم عیبی ندارد این حرفها توجیه کار حرام است زیرا رد و بدل شدن حتی یک ریال رشوه هم گناه است. اگر جلوی رشوههای کوچکتر گرفته نشود مانند تخم مرغ دزد که شتر دزد میشود قبح دزدی ریخته میشود.
وی درمورد راهکار مبارزه با رشوه هم یادآورشد: اصلاح سیستم اداری کشور بویژه از دولت زیرا کارهای مردم بیشتر در دست دولت است هرچند بخش خصوصی هم باید اصلاح شود و افزایش حقوق کارکنان دولت در کنار مراقبتها و کنترل افراد از جمله راهکارهای مقابله با رشوه است.
نظر شما