۵ مهر ۱۳۹۱، ۹:۵۶

مهر گزارش می دهد؛

لزوم خرافه زدایی از امامزاده ها/ نظارتها کافی نیست

لزوم خرافه زدایی از امامزاده ها/ نظارتها کافی نیست

اردبیل – خبرگزاری مهر: مدفن امامزاده ها به عنوان وارثین معنوی ائمه اطهار(ع) از جایگاه ارزشمند معنوی برخوردار است، اما گاهی رعایت شأن آنها تحت الشعاع اختلاط با اماکن مقدس دیگر قرار گرفته که برای دوری جستن از هرگونه خرافه باید نظارت جدی وجود داشته باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، تغذیه معنوی شیعیان در زمان غیبت از طریق وارثین به حق امامان و فرزندان ائمه معصومین است که امامزده ها به عنوان مهمترین وارثین امامان و انبیا می توانند پناه دینی و عقیدتی شیعیان باشند.

با این وجود در سالهای اخیر بسیاری از اماکن مقدس از جمله محل دفن افراد مورد احترام و یا اشخاصی که به عقیده ساکنان یک منطقه دارای کرامات خاص بوده نیز به عنوان امامزاده شناخته شده بطوریکه در حال حاضر در اردبیل 120 مدفن با عنوان کلی امامزاده وجود دارد.

مهمترین موضوعی که به عقیده شهروندان در تشدید این اختلاط به چشم می خورد رواج خرافات است بطوریکه بعد از مدتی فرد صاحب کرامت به عنوان امامزاده شناخته می شود و یا اعمالی نظیر راه رفتن بر روی آب، انتقال اشیا، دخالت در سرنوشت آدمیان، آتش افروختن بدون هیچ ابزاری و... منتسب به امامزاده ها می شود.

یکی از شهروندان اردبیلی در گفتگو با خبرنگار مهر عنوان کرد: دین اسلام به حدی غنی و حاوی نکات آموزنده است که لازم است انسان به تمامی آنها توجه کرده و در زندگی به کار برد که از آن جمله توجه به حقیقت دین و خودداری از خرافات است.

ناصر سحر خیز تاکید کرد: با وجود اینکه در شهرستانها و به خصوص روستاها بقاع متبرکه وجود دارد اما لازم است از امامزاده های حقیقی تفکیک شوند تا جلوی رواج خرافات گرفته شود.

وی به موضوعی اشاره می کند که کرامات جابه جا کردن اشیا بدون دست زدن به آنها را به یکی از امامزاده ها منتسب می کردند و معتقد است این موضوع موجب می شود شان امامزاده رعایت نشود و مردم هر اتفاق عجیب و حتی بی ارزشی را به این اماکن نسبت دهند.

طرح شجره نویسی امامزاده های اردبیل متوقف شد

اما یکی از مهمترین طرحهای کنترل نسبتهای غیر مربوط به امامزاده ها طرح شجره نویسی امامزاده ها بود که طبق اظهارات اخیر مسئولان انجام این طرح در اردبیل متوقف شده است.

مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان اردبیل در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: در حال حاضر 120 امامزاده در استان وجود دارد که دنبال کردن شجره نویسی برای همه آنها مقدور نیست.

وی با بیان اینکه تعریف امامزاده بقاع متبرکه است، تاکید کرد: بسیاری از این امامزاده ها مکان مقدس و مورد احترام اهالی یک منطقه است و به همین دلیل پیگیری شجره امامزادگی برای آن غیر ممکن است.

مشهوری نظری متذکر شد: با وجود اینکه شجره نویسی برای امامزاده ها یک طرح ملی است اما نمی توان به اعتقادات مذهبی مردم و اماکن مقدس آنها بی اعتنا بود.

مشهوری نظری با بیان اینکه در حال حاضر شجره نویسی و زندگینامه هفت مورد از سرشناس ترین امامزاده های این استان مشخص شده که به سه زبان فارسی، آذری و انگلیسی تهیه می شود، اضافه کرد: این زندگینامه تنها برای هفت مورد امامزاده در نظر گرفته شده و برای همه امامزاده ها نوشته نخواهد شد.

با این وجود شهروندان معتقدند اجرای طرح شجره نویسی نه تنها لطمه ای به جایگاه اماکن مقدس دیگر وارد نمی کند بلکه در شناساندن امامزاده ها می تواند نقش بسزایی داشته باشد.

کندی روند بازسازی امامزاده ها

یکی دیگر از شهروندان مشکل دیگر ساماندهی امامزاده ها را ساخت و تعمیر این اماکن مقدس دانست و عنوان کرد: در تمامی امامزاده ها صندوق نذورات وجود دارد که شهروندان با اخلاص قلبی کمکهای نقدی خود را به آنها می ریزند اما دیده می شود تعمیر یک امامزاده سالها طول می کشد.

خدابخش اسدی تصریح کرد: اگر برای ساخت یک امامزاده یا تعمیر آن از مردم کمک خواسته شود سیل کمکها به سرعت سرازیر می شود اما به نظر می رسد مسئولان امر نظارت کافی در تسریع ساخت این اماکن ندارند.

وی تاکید کرد: امامزاده ها برای ادای نماز و خواندن دعاهای فردی و جمعی بهترین مکان هستند و لازم است در بازسازی، نظافت و زیبایی این اماکن دقت شود.

اما اظهارات مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان در خصوص تاخیر در ساخت و بازسازی امامزاده ها مغایر با نظر شهروندان است و مشهوری نظری معتقد است در صورتی که تامین اعتبار انجام شود روند بازسازی ادامه پیدا می کند.

وی تصریح کرد: امسال فعالیت عمرانی 14 امامزاده با زیر بنای 10 هزار متر مربع در حال انجام است که بسیاری از آن قابل بهره برداری در سال جاری است.

این مسئول ساخت و بازسازی امامزاده سید صدر الدین در اردبیل، امامزاده عبدالله در روستای آتشگاه، پیر ابالقاسم در سرعین، محمد حنفیه در قلعه برزن گرمی، سید دانیال و سید احمد معراجی در خلخال، سید حسن و آقا باش در کوثر، سید سلیمان فخر آباد در مشگین شهر، امامزاده لاهرود، دو امامزاده در روستای قصابه مشگین شهر، مسجد قریب در بیله سوار و امامزاده هشتجین را مهمترین پروژه های در دست اجرا عنوان کرد.

جذب و هزینه 83 درصدی اعتبار عمرانی در سال گذشته

حجت الاسلام مشهوری نظری پیش از این با اشاره به جذب 83 درصدی اعتبارات سال گذشته تاکید کرده بود عمده هزینه های عمرانی سال 90 این سازمان در استان را مرمت، تاسیس، احداث و بازسازی مساجد و حوزه های علمیه و تعمیر و تجهیز ساختمان اداری و مرمت ساختمان امامزاده ها تشکیل می دهد.

وی در خصوص اعتبارات عمرانی تصریح کرد: اعتبارات عمرانی این سازمان از دو محل استانی و سازمان اوقاف و امور خیریه کشور ابلاغ می شود که اعتبارات سازمان اوقاف شش هزار و 590 میلیون ریال بود که در سال 90 ابلاغ شد و این مبلغ نیز به مساجد و امامزاده کمک شده است.

وی با بیان اینکه عملکرد مالی سازمان اوقاف و امور خیریه استان شفاف است، اضافه کرد: اعتباراتی که در قالب اعتبارات هزینه ای سال 90 برای اوقاف و امور خیریه استان تخصیص یافته سه میلیارد و 62 میلیون ریال بوده که به مسائل جاری و ملزومات و قراردادها اختصاص یافته است.

اما سوال این است که چرا با وجود جذب درصد  عمده ای از اعتبارات سال گذشته پروژه های عمرانی متعلق به سالهای قبل از جمله ساخت امامزاده سید صدر الدین، محمد حنفیه در قلعه برزن گرمی و مسجد قریب بیله سوار که هر سه از سال 89 آغاز به کار کرده و ساخت امامزاده سید سلیمان فخر آباد که از سال 87 آغاز به کار کرده همچنان به اتمام نرسیده است.

تنها امامزاده های شاخص اردبیل متولی دارند

امامزاده ها از طریق هیئت امنا که ترکیب پنج نفره ای از حوزه های مختلف شامل اجرایی، فرهنگی و عمرانی است اداره می شود. هیئت امنا می تواند با ارتباط مداوم و مستقیم با دستگاههای متولی امامزاده ها مشکلات و مسائل آن را به گوش مسئولان برساند.

اما کم رونق بودن و تعطیلی بسیاری از امامزاده ها به دلیل نبود هیئت امنا است که موجب می شود درهای مقدس ترین اماکن تنها در مقاطع خاصی از تقویم مانند ایام مبارک رمضان و محرم گشوده شود.

مشهوری نظری با وجود اینکه پیش از این به جایگاه مهم هیئت امنا در مدیریت و برنامه ریزی مساجد و امامزاده ها اشاره کرد بود در صحبتهای اخیر خود تصریح کرد: در حال حاضر به غیر امامزاده های شاخص مابقی هیئت امنا ندارد.

آمار زائران امامزاده های اردبیل از سه به 50 میلیون نفر افزایش یافت

اما یکی از مهمترین آمار و ارقام در خصوص امامزاده های اردبیل، اظهارت اخیر مسئولان متولی در خصوص تعداد زائران امامزاده های استان است که با جهش قابل توجهی از سه میلیون زائر به 50 میلیون نفر در سال تغییر یافته است.

مشهوری نظری افزود: لازم است امامزاده ها به درستی شناسایی شوند تا وقتی از یک اردبیلی نام چند امامزاده پرسیده می شود طوری نباشد که وی نتواند حتی نام پنج مورد را ذکر کند.

شیفتگان ائمه اطهار مدفن فرزندان معصومین را به عنوان محلی امن و سرشار از قداست برای دعا و ارتباط با خدا می دانند. باشد که رونق امامزاده ها این عطش معنوی را جوابگو باشد.
......................
گزارش: ونوس بهنود

کد خبر 1704703

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha