به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، سيد كمال خرازي وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران و پر استيگ مولر همتاي دانماركي اش بعد از مذاكره در تهران، در كنفرانسي خبري به سوالات خبرنگاران داخلي و خارجي پاسخ گفتند.
وي در پاسخ به سوال خبرنگار دانماركي مبني بر علت پنهان كاري ايران در سالهاي گذشته در خصوص فعاليتهاي هسته اي اش با بيان اينكه ايران هيچگاه معاهده "ان.پي.تي" را نقض نكرده است، گفت : ما تحريم بوديم و اگر از همان آغاز اعلام مي كرديم كه به دنبال صنعت گسترده هسته اي و غني سازي هستيم مانع دستيابي ما به امكانات مي شدند؛ در عين حال، نسبت به اعلام تاسيسات، شفاف عمل مي كرديم و زماني كه توانستيم سانتريفوژها را بوجود آوريم آن را نيز اعلام كرديم .
خرازي با اشاره به اين مطلب كه مساله روابط دوجانبه، منطقه اي و همكاري در زمينه صلح و امنيت، حقوق بشر و همچنين هسته اي ايران مهمترين محورهاي مذاكرات را تشكيل مي داد، گفت: كشورها موظفند 180 روز پيش از راه اندازي دستگاه ها آن را به اطلاع آژآنس بين المللي انرژي هسته اي برسانند و ايران هيچگاه از اين محدوده زماني عدول نكرده است .
وي همچنين گستردگي صنعت هسته اي ايران و امضاي پروتكل الحاقي را از دلايل شفافيت فعاليت هاي هسته اي ايران برشمرد.
وزير امور خارجه ايران همچنين در خصوص گفت وگوهايش با مولر در زمينه حقوق بشر توضيح داد : من تاكيد كرده ام هر كشوري طبيعتا مباني حقوقي و ديني و فرهنگي خودش را در نحوه اجراي اعلاميه حقوق بشر كه اصولي جهان شمول است، دارد و در اين مسير طبيعي است كه هر كشوري با موانعي روبرو باشد .
وي با بيان اينكه تنها از طريق يك برنامه درازمدت كه مبتني بر اصول و ارزشهاي جامعه باشد، مي توان اميدوار بود كه موانع برطرف و كشورها به سطح عاليتري از حقوق بشر نائل شوند، افزود : تاكيد صرف بر مصاديق و نمونه ها نه تنها نمي تواند كمك كننده باشد بلكه مانع اصلاح تلقي مي شود .
خرازي با بيان اينكه مصاديق در تناقض با اعلاميه حقوق بشر در هر جامعه اي وجود دارد، تاكيد كرد : ما از ادامه گفت وگو هاي فرهنگي، تمدني و حقوق بشري ايران و اروپا كه منجر به آشنايي بيشتر با بنيه هاي سياسي و فرهنگي دو طرف شود، استقبال مي كنيم .
وي دانمارك را كشوري مهم در اتحاديه اروپا خواند و روابط ايران با اين كشور را با اهميت ذكر كرد.
خرازي در پاسخ به سوال ديگر خبرنگار دانماركي مبني بر مغايرت زنداني شدن خبرنگاران در ايران با اصول حقوق بشر، به خط قرمزهاي موجود در هر كشور بر اساس ارزشهاي فرهنگي و مذهبي اشاره كرد و با بيان اينكه اين خطوط قرمز در آمريكا و اروپا از جمله دانمارك نيز وجود دارد، گفت : منظور من اين نيست كه هر كس در ايران در زندان است، بايد زنداني بماند و همانطور كه شاهديد اختلاف نظرهايي هم وجود دارد و دولت هم اين را اعلام كرده است اما بايد موردي به آنها بپردازيم و آنها را با چارچوب مقررات مقايسه كنيم .
وي تاكيد كرد: در ايران، هيات منصفه مطبوعات براين گونه مسايل نظارت دارد.
وزير امور خارجه كشورمان در پاسخ به سوالي در خصوص مشكلات موجود در مسير تجارت ايران و اروپا و توقعات كشور هاي اروپايي مبني بر درخواست حذف تعرفه هاي گمركي برغم گفت وگوهاي تجاري دوطرف گفت : مذاكرات ايران و اروپا هنوز به نتيجه نهايي نرسيده است و ما در آغاز كار هستيم اما اميدواريم اروپا با نگرش راهبردي و درازمدت بر عقد قراردادهاي دراز مدت براي طي مسيري دائمي تاكيد كند.
در اين كنفرانس خبري همچنين استيگ مولر با اشاره به گفت وگوهاي تجاري دو كشور در يكماه گذشته، روابط و همكاري هاي ايران و دانمارك را بسيار مهم خواند .
وي افزود : اين بسيار مهم است كه ايران نقشي مهم و صلح آميز در افغانستان، عراق و لبنان ايفا مي كند.
وزير امور خارجه دانمارك در اين كنفرانس خبري مشترك با همتاي ايراني اش در تهران با اشاره به مذاكرات ايران و اروپا در زمينه هسته اي، تاكيد كرد : ما از طرف خودمان شك نداريم كه استفاده از انرژي هسته اي، دست داشتن در غني سازي و تامين سوخت نيروگاه هاي هسته اي حق ايران است.
وزير امور خارجه دانمارك مسايل مربوط به حقوق اقليتها را در گفت وگوهاي خود با خرازي قابل توجه دانست و افزود : ما فرهنگها و سنتهاي مختلفي داريم و طبيعي است كه نحوه زندگي شما كاملا متفاوت از ما باشد و بايد به اين اختلافات توجه داشته باشيم .
وي با تاكيد بر حق ايران در غني سازي اورانيوم و تامين سوخت هسته اي مورد نياز گفت : ما به نقشي كه ايران در زمينه مسايل هسته اي ايفا مي كند خوش بين هستيم اما بايد گارانتي ها نيز جدي گرفته شوند.
مولر در پاسخ به اين سوال كه چرا برخي كشورهاي اروپايي خواستار نقض ان.پي.تي و توقف غني سازي در ايران هستند، تضمين عدم انحراف فعاليتهاي هسته اي ايران را مهم خواند و با ذكر ادعاي بي اساس قرار فروش موشك از اوكراين به ايران در سال 2001 ميلادي، گفت : شما مي توانيد روابط خوبي با دنياي خارج داشته باشيد و اين كمكي است كه ما مي توانيم به شما بكنيم .
وزير امور خارجه دانمارك در پاسخ به اين سوال كه دولت دانمارك براي اقليتهاي مسلمان چه كرده است نيز گفت : بايد به اختلاف فرهنگ ها احترام بگذاريم و بايد مراقب باشيم افراد به خاطر دين و فرهنگ مورد تبعيض قرار نگيرند و به خاطر ديدگاه هايشان به دادگاه كشيده نشوند .
نظر شما