حجت الاسلام والمسلمین دکتر مهدی رستم نژاد، عضو هیئت علمی جامعة المصطفی(ص) العالمیة در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد اهمیت احترام به علما در قرآن و روایت گفت: قرآن جایگاه آنها را بسیار عظیم شمرده است، به گونه ای که در روایت امام باقر(ع) آمده که وقتی خداوند از اهل علم سخن می گوید آنها را به لفظ الله و ملائکه عطف می کند و در کنار الله و ملائکه می آورد.
وی افزود: مثلا در قرآن آمده است که «شَهِدَ اللّهُ أَنَّهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ وَالْمَلاَئِکَةُ وَأُوْلُواْ الْعِلْمِ»(آل عمران/18) که اولوا العلم را در کنار ملائکه و الله قرار داده است، یعنی در مقام شهود می فرماید: خدا که همواره به عدل قیام دارد گواهى مىدهد که جز او هیچ معبودى نیست و فرشتگان [او] و دانشوران [نیز گواهى مىدهند که] نیز همین طور.
رستم نژاد در ادامه سخنانش اظهار داشت: این آیه عظمت و جایگاه اهل علم نزد قرآن را نشان می دهد و در روایاتی که به صورت گسترده وارد شده است، تقریبا در کتاب کافی و دیگر کتب اصیل ما، اولین بابها در مورد علم، عالم، جایگاه علم، احترام به عالم، احترام به کسانی که دنبال هستند و ارزش علم و... موضوعاتی است که از زوایای مختلف در روایات مختلف بحث شده است.
وی تصریح کرد: خداوند وقتی که در مورد غیر اهل علم سخن بگوید یعنی انسان را بدون لحاظ علم ببیند، یعنی وقتی می خواهد بعد حیوانی انسان را ببیند، انسان را عطف می کند به چهارپایان، چون در این بحث ها دیگر مقام علم نیست و این نکته بسیار لطیفی است. مثلا در آیه ای آمده است: «مَتَاعًا لَّکُمْ وَلِلسَّیَّارَةِ: این غذاها برای شماست و برای چهارپایانتان» و یا آیاتی شبیه این.
این محقق و استاد دانشگاه با بیان اینکه در روایات هم نگاه به در خانه علما عبادت شمرده شده است، گفت: این امر نشان دهنده اهمیت موضوع است تا ما خود حدیث مفصل را بخوانیم. دلیل این امر هم اهمیت علم است، وقتی که علم ارزش دارد حاملان علم به همان تناسب ارزشمند می شوند، البته علوم فرق می کند و لذا حاملان علوم هم فرق می کنند.
وی در ادامه سخنانش با اشاره به اینکه چند جلد از بحارالانوار در مورد مطالب مربوط به علم است، تأکید کرد: یعنی این همه روایت در مورد علم و احترام به علم و ارزش علم و آداب حضور نزد عالم وجود دارد، حتی در روایت آمده که استاد برای شاگرد، پدر محسوب می شود و بنابراین احترام به پدر واجب است.
رستم نژاد با بیان اینکه انسان باید نهایت و احترام و خضوع را نسبت به عالم داشته باشد احترام به عالم و توقیر نسبت به عالم بسیار سفارش شده است، افزود: عاشقان علم، عاشقان علما هم هستند. کسی که اهمیت علم را می داند اهمیت عالم را هم می داند، طبعا احترام به علما از طرف مسئولان و مقام های کشوری بعد اجتماعی هم دارد، یعنی دلها را متوجه می کند و احترام و ادب نسبت به عالم ایجاد می کند و در واقع نوعی ادای حق عالم است و آثار وضعی دارد. اینکه به علما در عمل نشان داده شود که ما شما را فراموش نکردیم، ما قدر شما را می دانیم نوعی سپاسگزاری از آنهاست.
نظر شما