از جلسه که بیرون آمد با بغضی در گلو گفت: خدایا چشم دیگرم را از من بگیر، ولی مداحی اهل بیت پیامبرت را از من نگیر. و امروز سالهاست که با 70 درصد حنجره سوخته برای ائمه اطهار، امام حسین(ع) و یارانش نوای دشتی میخواند.
به گزارش خبرنگار مهر، علی مالکینژاد همچون بسیاری از رزمندگان کم سن و سال دوران دفاع مقدس که برای رفتن به جبهه و ادای تکلیف سر از پا نمیشناختند و تاریخ تولد خود را در شناسنامه دستکاری میکردند و به بهانههای مختلف وارد جبهه میشدند، در سال 60 به بهانه مداحی وارد جنگ شد که حاصل آن شرکت در 12 عملیات و 7 بار مجروحیت بود که از نشانههای آن نداشتن یک چشم، وجود دهها ترکش در بدن و شیمیایی شدن حنجره و ریه است.
مالکینژاد درباره نحوه اعزامش به جبهه به خبرنگار مهر میگوید: از 17 سالگی که برای رفتن به جبهه اقدام کردم مانع از اعزام من شدند. تنها راهی که بر ما هموار میکرد بهانه مداحی بود، بنابراین وقتی با بسیجیانی که در سه راه بازار مستقر بودند مواجه شدم به آنها گفتم من میخواهم بروم جبهه برای رزمندگان مداحی کنم.
آنها هم از جنگ و توپ و تفنگ به گونهای گفتند که من از رفتن به جبهه منصرف شوم ولی وقتی با پافشاری من مواجه شدند، گفتند باید برای آنها مداحی کنم تا از کاری که قرار بود در جبهه انجام دهم مطمئن شوند. من هم به آنها گفتم شما که 3 نفر هستید، مگر میشود برای 3 نفر مداحی کرد. به هر حال مرا وادار کردند برای بسیج سه راه بازار بخوانم. من هم خواندم و آنها با اعزام من موافقت کردند.
پس از آن بود که با گردان تبوک به فرماندهی مهدی کربلایی رئیس فعلی بنیاد حفظ ارزشهای دفاع مقدس استان از قم به جبهه اعزام شده بودم. وقتی شب در سپاه خرم آباد اسکان داده شدیم به من گفتند باید برای رزمندگان مداحی کنم. من هم روضه امام حسین(ع) را خواندم و رزمندگان سینهزنی کردند. از آنجا بود که رزمندگان از مداحی من خوششان آمده بود.
بعد از مدتی که گردان در جبهه سازماندهی شده بود، گفتند آنهایی که از بسیج قم به جبهه اعزام شدند باید برگردند. من به همراه شهید ابراهیمی و آقای غلامی در یکی از روستاهای شوش دانیال مخفی شدیم و آنها برگشتند. سپس در یک گردان سازماندهی شدیم و به عنوان رزمنده به خط مقدم اعزام شدیم.
مالکینژاد ادامه میدهد: حدود 4 ماه از ماموریت گردان گذشته بود و رزمندگان به مرخصی اعزام شده بودند ولی من از ترس اینکه دوباره به جبهه اعزام نشوم مرخصی نرفتم.
«فتح المبین» اولین عملیاتی بود که مالکینژاد در آن شرکت کرد و در کنار پست تک تیراندازی، مراسمهای مختلفی همچون زیارت عاشورا، دعای کمیل و... را برای گردانها یا در سنگرها برای رزمندگان اجرا میکرد و زمانی که به مرخصی اعزام میشد در یادوارهها و مراسم تشییع و گرامیداشت شهیدان مداحی میکرد.
وی که به عنوان معاون یکی از گردانهای لشکر 17 نیز فعالیت میکرد وقتی از عملیات بیت المقدس برگشت یک ماموریت به لبنان رفت که در آنجا ترور و مجروح شد.
سبک ویژه مداحی
نوای دشتی سبک ویژه مالکینژاد است. او درباره نحوه گرایش به این سبک مداحی میگوید: زمان جنگ وقتی که در خط پدافندی پاسگاه زید بودم که تنها 500 متر با دشمن فاصله داشت دلم گرفته بود، شروع به خواندن کردم که بعدها دوستان گفتند که این سبک دشتی است، در حالی که قبل از آن هیچ گاه این موضوع را نمیدانستم و این گونه شد که به این سبک علاقمند شدم و بیشتر دشتی خواندم.
مالکینژاد در مورد فضای مداحی در جبههها و تفاوت آن با مداحی امروز میگوید: در دوران دفاع مقدس اخلاص در بین رزمندگان ما موج میزد. همین ویژگی باعث شده بود مداحی هم رنگ و بوی اخلاص و معنویت به خود بگیرد اما امروز در عرصه مداحی آسیبها و چالشهای زیادی وجود دارد و اگر همین طور ادامه یابد در آینده، ضرر و زیان فراوانی از ناحیه مداحی متوجه نسل جوان ما میشود.
وی میافزاید: متاسفانه برخی مداحان آنقدر که به دنبال اسم و رسم و حاشیههای مداحی هستند به محتوا و عمق مداحی توجه نمیکنند و این باعث شد هر کسی که صدای خوبی داشته باشد و چند نفر از او تعریف و تمجید کنند بدون اینکه مقابل استادی زانو زده باشد از همان اول با غرور رشد میکند و چند سال بعد مشکلاتی به وجود میآورد که هم خودش ضرر میکند و هم به جوانانی که در مجلس او شرکت میکنند زیان میزند.
به گفته مالکینژاد عرصه مداحی نقش مهمی در نسل جوان دارد ولی خیلیها این ویژگی مداحی را جدی نگرفتند و به جای اینکه به جوانان خوراک معنوی بدهند، خودشان را عرضه میکنند. وقتی جوانی در این گونه مجالس شرکت کند و چیزی به اخلاص و محبت او به اهل بیت(ع) افزوده نشود حق الناس متوجه مداح است.
مسئول ترویج فرهنگ ایثار و شهادتیم
وی با تاکید بر لزوم انتقال ارزشهای دوران دفاع مقدس به نسل جوان اظهار میکند: شهدای ما خیلی تلاش کردند تا عرصهای به نام دفاع مقدس این گونه شکل گرفت، بنابراین نباید در ترویج فرهنگ دفاع مقدس به حداقلها اکتفا کرد. الان وقتی نمایشگاهی از دفاع مقدس برگزار میشود مردم به همراه خانوادههایشان خیلی ابراز علاقه میکنند پس چرا این فرهنگ را گسترش ندهیم؟ وقتی جوانان ما عاشق شهیدان هستند چرا چیزهای دیگری در دل او بکاریم؟ جوانان امروز تقصیر ندارند که دفاع مقدس را ندیدهاند؛ ما مسئولیم که باید این ارزشها را منتقل کنیم تا فرهنگ ایثار و شهادت زنده بماند.
مالکینژاد با اشاره به حساس بودن شرایط کنونی، تنها راه گذر از بحرانها و چالشهای مختلف داخلی و خارجی را توجه به فرهنگ ایثار و شهادت میداند و میگوید: عرصه کنونی به خاطر هجمههای وسیع دشمنان بسیار متفاوت با دوران دفاع مقدس است. درست است که ساختن فضای دوران دفاع مقدس خیلی دشوار است ولی باید تلاش کنیم فرهنگ بسیجی را ترویج دهیم. متاسفانه در عرصه فرهنگی با وجود هشدارها و سفارشهای مقام معظم رهبری، عدهای کم گذاشتند که باید جبران شود.
این مداح اهل بیت(ع) که در کانون شاعران و مداحان استان قم عضویت دارد، میگوید: امروز که دشمنان برای تبدیل ارزشهای ما به ضدارزشها از هر اقدامی دریغ نمیکنند، و البته در جاهایی هم موفق شدند، باید کاری کنیم که به ارزشهای اصلی انقلاب و دفاع مقدس برگردیم و اگر هر طرح، برنامه و اقدام انجام میدهیم از روی اخلاص و با در نظرگرفتن رضایت پروردگار باشد.
مالکینژاد با انتقاد از تحریفهایی که در مورد شهیدان و رزمندگان در برخی خاطرهها و کتابهای شده است میگوید: متاسفانه برخیها در حق شهدا و جانبازان ظلم میکنند و باید کاری کنیم که خاطرات و جذابیتهای دوران دفاع مقدس زودتر منتشر شود تا کسی نتواند مدارک جعلی بر روی این ارزشها بگذارد.
گفتگو از روحالله کریمی
نظر شما