۱۳ مهر ۱۳۹۱، ۱۵:۲۳

آیت الله آملی لاریجانی:

تحول در علوم انسانی نیازمند استفاده از آیات و روایات است

تحول در علوم انسانی نیازمند استفاده از آیات و روایات است

قم - خبرگزاری مهر: رئیس قوه قضائیه گفت: تحول در علوم انسانی نیازمند راهی است که از دل قرآن و روایات گشوده شود.

به گزارش خبرنگار مهر‏، آیت الله صادق آملی لاریجانی درمراسم افتتاحیه دانشگاه قرآن و علوم حدیث قم که پیش از ظهر پنج شنبه درمحل این دانشگاه برگزارشد‏، اظهار داشت: امیدواریم این دانشگاه مکان خوبی برای احیای امر اهل بیت (ع) باشد.

وی ادامه داد: جهان امروز نیاز مبرمی به معنویت دارد و در طول قرون اخیر راه های عقلایی را با انفجار عقل واطلاعات تجربه کرده اما او دوباره بازگشتی به معنویت داشته است.

رئیس قوه قضائیه افزود: بشر سرخورده شده از کثرت تعلقات و توجهات مادی و در حال حاضر تشنه معارف حق است، در این میان قرآن چشمه معارف الهی است و کلمات اهل بیت(ع) هم به عنوان شرح و تفسیر در دست مردم است و باید تلاش کرد راهی در قرآن و حدیث برای تحقق این معارف عظیم پیدا کنیم.

وی اضافه کرد: مباحث الهی و انسانی در صحف قبلی پیامبران وجود داشته است و قرآن هم نسخه الهی مهمی است که چنین مضامینی در اختیارمردم می گذارد.

آیت الله آملی لاریجانی با بیان اینکه ما به عنوان بشر باید به این حقایق دست پیدا کنیم و طریق تحقق آن را با بهره گیری از بیانات و سیره ائمه(ع) به دست آوریم، گفت: به جهت آنچه از مجموع قرآن واحادیث می‌توان درک کرد‏، قرآن کریم تبیان کل شی است.

وی تأکید کرد: حق تعالی افرادی برای هدایت ما فرستاده اند که این عزیزان به حقایق الهی دسترسی داشتند و این حقایق را به ما عرضه داشته اند، اهمیت امرحدیث به عنوان شرح کتاب خدا معلوم می‌کند باید به روایت‌ها نه فقط برای رسیدگی به احکام‏، که برای شناخت فهم کتاب خدا هم به کار گرفته شود.

رئیس قوه قضائیه در ادامه گفت: معارفی که در روایات پیرامون توحید‏، آخرت، انسان شناسی، امام شناسی، اخلاق و قرآن شناسی وجود دارد همه معارف حقه است که باید به آنها توجه کرد.

وی با اشاره به اینکه امیدواریم این بنیان مرکز مناسبی برای بحث دینی و تتبع پیرامون آن باشد‏، گفت: یکی از مسائل مهم در همین زمینه مسئله رابطه عقل ونقل است، در طول تاریخ افراط های زیادی در هردو مورد عقل ونقل شده است، اخباری گری نمونه کامل افراط در نفی عقل است و عقل گرایی مفرط نمونه تندروی در توجه به عقل است.

وی ادامه داد: این افراط ها راه را برای استفاده از روایات بسته است، امروزه هم عده ای به اصطلاح روشنفکر مسلمان با گرایشات سکولاریسم تاکید دارند که دین تنها یک رابطه فردی با خداوند است و مسائل جمعی را با عقل می توان بر طرف کرد.

آملی لاریجانی افزود: در این میان می توان از یک عقل گرایی معتدل دفاع کرد ونباید شارع را نادیده گرفت، عقلانیت معارف قرآن و اهل بیت از منبعی غیر انسانی نشات می گیرد و با عقل گرایی انسان های دیگر تفاوت دارد.

وی تاکید کرد: ما در روزگاری به سر می بریم که مباحثی برای تحول علوم انسانی در کشورمان مد نظر است، باید با تکیه بر عقل گرایی معتدل‏ و مراجعه به کتاب وسنت، در این زمینه پیش برویم.

رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: دلیل تحول علوم انسانی این است که ارزش ها و فرضیاتی که با تصورات قرآن ودین از انسان تفاوت دارد توسط غربی ها بیان شده است، برای ما که در جامعه ای دینی زندگی می کنیم و قرآن و روایات را قبول داریم‏، چه دلیلی دارد به دنبال علوم انسانی برویم که پیش فرض هایی متفاوت با آنچه ما از انسان دارد برویم.

وی دراین زمینه افزود: این ابتدای راه است و باید مشخص کنیم با چه ابزاری می خواهیم از قرآن و سنت در این عرصه استفاده کنیم، برای تحول در علوم انسانی باید راهی از دل آیات و روایات گشوده شود که این خود نشان دهنده توجه عمیق این مطالب به انسان است.

کد خبر 1712202

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha