به گزارش خبرگزاري "مهر"، " اليانا روس ليتنن" نماينده زن كنگره آمريكا و رئيس شاخه كميته امور خاورميانه پارلمان اين كشور طرحي تحت عنوان "طرح آزاد سازي لبنان و سوريه " را به كنگره ارائه كرده است.
اين طرح در حقيقت، نسخه اي اصلاح شده از طرح " آزاد سازي عراق" است كه در آن لزوما محاصره بين المللي دولت سوريه پيشنهاد شده است. اكثر بندهاي اين طرح، شبيه به طرح" آزادي سازي عراق" است كه به موجب آن حكومت رژيم صدام ديكتاتور سابق عراق سرنگون شد.
طرح " آزاد سازي لبنان و سوريه" آمريكا خواهان كمك كردن به افرادي است كه براي سرنگوني حكومت هاي سوريه و لبنان تلاش و در همان حال از روند دمكراتيك در اين دو كشور حمايت مي كنند و بر اعمال تحريم هاي اقتصادي و سياسي و بين المللي سوريه اصرار مي ورزند.
ليتنن نماينده كنگره آمريكا پيشتر هم با همكاري چند تن از اعضاي كنگره آمريكا موفق شد قانون محاسبه سوريه (تحريم اقتصادي) و بازگرداندن حاكميت به لبنان را تهيه كند.
اين طرح به رييس جمهوري آمريكا اجازه مي دهد براي حمايت از حركت به سوي تشكيل حكومت هاي به اصطلاح دمكراتيك و برگزاري انتخاباتي كه آمريكايي ها آن را آزاد مي نامند، به اشخاص و سازمانهاي غيردولتي كمك كند. در ضمن جامعه بين المللي پس از تشكيل حكومت جديد در سوريه و لبنان اين حكومتها را به رسميت بشناسد.
بخش اول : تقويت مجازات هاي بين المللي عليه سوريه.
* بند 101 : اعلام سياست هاي آمريكا؛ با اين طرح، كنگره آمريكا اعلام مي كند :
1- ازنظر واشنگتن، دولت جمهوري عربي سوريه منافع امنيت ملي آمريكا، صلح جهاني را به خطر مي اندازد بطوريكه اين كشور با حمايت از تروريسم و توليد موشكهاي بالستيك دوربرد سعي در تهيه برنامه ساخت سلاح كشتار جمعي دارد.
براساس اين طرح، دمشق با استمرار اشغال لبنان كه اين اقدام مغاير با قوانين بين المللي است، از تمام گروههاي تروريستي در عراق حمايت مي كند ضمن اينكه به طور مداوم و غيرعادي، حقوق بشر مردم سوريه و لبنان را نقض مي كند.
2- سياست آمريكا همان مهار قدرت سوريه است كه بدين ترتيب آمده است : الف : اعطاي كمك مالي و پناه دادن به تروريستها وحمايت از سازمانهاي تروريستي ب : تلاش براي توليد سلاح هاي بيولوژيكي، شيميايي، هسته اي و موشكهاي باليستكي دور برد ج : استمرار اشغال لبنان، دخالت در امور داخلي دولت اين كشوركه با قطعنامه هاي شوراي امنيت شمارهاي، 425 سال 1978 ، 426 سال 1978 ، 520 سال 1982 ، 1559 سال 2004 و قوانين ديگردراين مورد مغايرت دارد، استمرار سركوب و مهار مردم سوريه.
3- برحسب بند 41 منشور سازمان ملل متحد، رئيس جمهورآمريكا بايد از نماينده دائم اين كشوردر سازمان ملل و ازشوراي امنيت بخواهد پيشنهاد ضرورت محاصره جهاني دولت سوريه را مطرح كنند.
4- كمكهاي آمريكا به هر كشوري بايد به ميزان حمايت تاثيرات مستقيم وغير مستقيم آن كشور باشد تا بتوان مانع از امكان دستيابي سوريه به سلاح هسته اي، بيولوژيكي، شيميايي وبرنامه هاي موشكهاي بالستيك دور برد شد.
* بند 102: طبقه بندي مجازات ها و تحريم هاي كنوني : اعمال تحريم ها ومجازات ها و قوانين صادرشده آمريكا عليه سوريه و اشخاصي كه كمك كردنشان به دولت دمشق ثابت شده است. پس از صدور اين قانون بايد ادامه يابد تا زماني كه رئيس جمهوري به كميته كنگره مخصوص اطلاع دهد.
* بند 103: مجازات اشخاص معين :1- مجازات وارده در بند هاي بعدي براي هرشخصي كه بخواهد اطلاعات ويا دانش فني در اختيار سوريه قرار دهد و يا سعي كند به اين كشور كمك كند تا به مواد و انواع سلاحهاي متعارف پيشرفته، برنامه توليد، انبار سلاح بيولوژيكي، شيميايي ، هسته اي ، موشكهاي بالستيك دور برد دست پيدا كند، اعمال مي شود .
2- اين تحريم ها عبارتند از: الف : دولت آمريكا به هيچ وجه امضاي قرارداد براي هرگونه كالا ويا خدمات به اشخاص تحت تعقيب در سوريه را نمي پذيرد. ب : دولت ايالات متحده همچنين هيچ گونه مجوزخروج به هيچ يك ازاشخاص تحت تعقيب صادر نخواهد كرد. ج - رئيس جمهور آمريكا مانع ازواردات كالاهايي خواهد شد كه از نظر واشنگتن كه اشخاص تحت تعقيب آن را توليد كرده اند.
* بند 104: كشورهاي خارجي كه با سوريه ارتباط دارند تحريم مي شوند: 1- طبق تصميم رييس جمهوري آمريكا، تمام موارد تحريم و مجازات هاي ذكرشده در بند هاي 2 و3 عليه كشورها يي كه با سوريه ارتباط دارند، اعمال مي شوند.
به موجب اين طرح، كشورهايي كه اقدام به انتقال دانش فني، صدوركالا و فناوري به سوريه مي كنند و به دمشق در زمينه دستيبابي به فناوري و انواع سلاحهاي خطرناك متعارف كمك نمايند، تحريم مي شوند.
درضمن موارد تحريم ذكر شده در بندهاي 2 و 3 شامل كشورهايي مي شود كه به دمشق در دستيابي به فناوري، توليد و انباشته كردن سلاح هاي بيولوژيكي، شيميايي ، هسته اي و موشكهاي باليستكي دور برد كمك مي كنند.
2- اين تحريم ها عبارتند از: الف: دولت آمريكا كمكهاي مالي خود را به كشورهاي تحريم شده متوقف خواهد كرد ب : واشنگتن هيچ گونه مجوزي را براي صدور كالا به كشورهاي تحريم شده صادر نخواهد كرد ج : رئيس جمهوري آمريكا مانع از ورود هرگونه كالاي توليدي كشورهاي تحريم شده به آمريكا خواهد شد د: وزير خزانه داري آمريكا از مدير اجرايي اين كشور درتمام سازمان هاي دارايي بين المللي مي خواهد با تمديد هرگونه كمك مالي و يا فني به كشورهاي تحريم شده مخالفت كند و در راي گيري ها به آن راي منفي بدهد ه : دولت آمريكا پرداخت كمكهاي مالي تعهدي خود را فقط براساس هرگونه يادداشت تفاهم با كشورهاي تحريم شده اي كه براي فناوري هرماده ذكرشده در ليست سلاحهاي آمريكا كه در قانون صدور اسلحه به آن اشاره شده است، متوقف خواهد ساخت. آمريكا هرگونه معاهده نظامي براي مبادله فناوري و همكاري مشترك با كشورهاي تحريم شده را متوقف خواهد ساخت .
بند 105: تلاشهاي ديپلماتيك :1-كنگره بر اين باور است كه وزير امورخارجه آمريكا بايد تضمين كند كه ديپلماتهاي آمريكا درخارج در جريان تماس هايشان با مقامات مسئول كشورهاي خارجي، دلايل اعمال مجازات واشنگتن عليه سوريه را به آنها منتقل خواهند كرد ضمنا آنها بايد از اين مقامات بخواهند همكاري بيشتر و موثرتري را با دولت آمريكا ازخود نشان دهند.
2- رئيس جمهوري آمريكا نمايندهاي اين كشوررا به سازمان ملل متحد، هيات هاي سازمان ملل و سازمانهاي مرتبط با سازمان ملل اعزام خواهد كرد تا صداي آمريكا را براي معارضان عضويت و درخواست عضويت سوريها را به منظور بدست گرفتن تمام پست هاي رهبري در اين موسسات و نهادها بكار گرفته شود و آنها از حمايت و كمك هاي مالي برخوردار شوند.
3- رئيس جمهوري آمريكا گامهاي مناسبي را براي صدور قطعنامه اي دركميته حقوق بشرسازمان ملل متحد جهت مسئول دانستن دولت سوريه به نقض مستمرحقوق بشر شهروندان سوري و لبناني برخواهد داشت و نماينده ويژه سازمان ملل متحد را براي تحقيق در مورد اين نقض هاي حقوق بشر تعيين خواهد كرد.
4 - رئيس جمهوري آمريكا با اعزام مديران اجرايي اين كشور به سازمان هاي دارايي بين المللي براي اعطاي وام و يا كمك به سوري ها و معارضان عضويت در اين سازمان ها استفاده كند.
بند 106 : كمك به سوريها و تجار :1- پس ازگذشت كمتر از90 روز از صدور اين طرح، رئيس جمهورآمريكا هرساله گزارشي را در مورد هرگونه كمك ارائه شده به سوريها وتجار و يا هردولت خارجي ديگر به كميته ذيربط كنگره ارائه مي كند .
2- در اين گزارش توضيح داده خواهد شد: الف : تبيين و تشريح تمام كمك هاي اعطايي دولتها به سوريه وكمكهاي بشر دوستانه به اين كشور.ب : تشريح تجارت سوري ها با هركشورخارجي و نام اين كشورها و نوع تجارت صورت گرفته با آنها اعلام مي شود . ج : اعلام سرمايه گذاريهاي مشترك صورت گرفته، بررسي قراردادهاي امضا شده كه با موسسات سوريه ارتباط دارد، شناسايي موقعيت و مواضع موسسات و نهادها و اسامي طرفهاي ذيربط. د: مشخص شدن ميزان بدهيهاي دولتها به سوريه، مشخص شدن ديون بخشيده شده و يا كاهش يافته درمورد هرگونه سرمايه گذاري در داخل سوريه و ارتباط آن با افراد خارجي . ه : گامهايي براي تضمين صدور مواد خام و كالاهاي آماده و يا شبه آماده ازموسسات سوريه وداراي ارتباط با شهروندان خارجي كه در بازارهاي آمريكا مستقيما و يا از طريق دولتها و يا طرف سومي وارد نشده برداشته خواهد شد. و: شناسايي كشورها و گروههايي كه سلاح و تجهيزات نظامي به سوريه مي دهند و با دمشق اقدام به امضاي توافقنامه هايي كرده اند كه صبغه نظامي دارد.
بخش دوم : كمكهايي براي حمايت از دمكراسي در سوريه و حمايت از دمكراسي و بازگرداندن حاكميت در لبنان اعطا مي شود:
* بند 201 : سياست آمريكا براين اساس است:1 - سوريه : حمايت قوي از مستقل ها و طرفداران حقوق بشر و دمكراسي در سوريه با هدف تشكيل دولت دمكراتيك كه براساس اصول ذيل فعاليت كند :
الف : محكومت و مبارزه با تروريسم .ب : از بين بردن سلاح هاي بيولوژيكي، شيميايي، هسته اي و پايبندي به توقف گسترش اين سلاحها . ج : احترام به حاكميت ارضي كشورهاي مجاور و با صلح و امنيت در كنار سايركشورهاي منطقه ادامه زندگي دهد.
2- لبنان : تلاش براي اجراي ابتكارعمل جهت بازگرداندن حاكميت به لبنان، خروج فوري و بدون قيد و شرط تمام سوري ها از لبنان، حمايت ازجامعه مدني لبنان و گروههاي طرفدار دمكراسي با هدف ساماندهي تشكيل دولت دمكراتيك منتخب از طريق انتخابات آزاد در لبنان كه جامعه بين الملل آن را به رسميت بشناسد.
بند 202 : اعطاي كمكهاي مالي براي حمايت از انتقال دمكراسي به سوريه و بازگرداندن حاكميت به لبنان .1- با اين طرح، به رئيس جمهوري آمريكا اين اختيار داده مي شود تا از شخصيت ها و سازمانهاي غيردولتي حمايت كرده بويژه از روند حركت به سوي دولت هاي دمكراتيك و منتخباني كه با انتخابات آزاد تعيين شدند پشتيباني كند و جامعه بين المللي هم بايد پس ازتشكيل حكومت جديد در سوريه و بازگرداندن حاكميت دمكراتيك به لبنان آنها را به رسميت بشناسد.
2- كمكهايي كه ارائه مي شود براي مورد ذيل مورد استفاده قرارمي گيرد. الف : تلاش براي ايجاد جامعه مدني و ايجاد دمكراسي در سوريه و لبنان و كمك به سازمانهايي كه رئيس جمهوري شاهد مستقل و دمكراتيك بودن آنهاست . كمك به قربانيان سركوب سياسي و خانواده هاي آنها و متفكران زنداني و خانواده هايشان. ب : پخش برنامه هاي راديويي و تلويزيوني در سوريه و لبنان براي حمايت از تلاشهاي سازنده جامعه مدني و دمكراسي در اين دو كشور.
3- اعطاي كمك مالي : تصميمات مالي اتخاذ خواهد شد كه به رييس جمهوري اين اختياررا مي دهد تا در بخش بودجه سال 2006 براي معارضان سوري بودجه اي درنظر بگيرد و هرسال به آنها كمك مالي شود.
نظر شما