به گزارش خبرنگار مهر، این روزها باغهای سرسبز بویراحمد و دنا پر است از سیبهای زرد و سرخی که بر چهره باغدار خسته شان لبخند می زنند و زحمتش را می ستایند.
باغداری که شب و روز پای این درختان رنج کاشته تا سرمای زمستان و آفت بهار و خشکسالی تابستان، زخمی بر آنان نزند و در پاییز حاصل دسترنجش روی دستش نماند. مثل سیفی کاران جنوب که هنداونه هایشان آب شدند اما نان نشدند.
عرق جبین ریخته تا عرق شرم نریزد و نانی بر سر سفره منتظر خانواده اش بگذارد و سیبی بر سر سفره هفت سین ما.
رعشه سرما کم کم از راه می رسد و باغدار نگران که نکند محصول روی دستش بماند و بر رنجش بیفزاید. باغدار شرمگین، که چه امید بسته بود به این روز و روزی اش که مرهمی باشد بر زخمهای زندگی اش.
اولین باد پاییز که می وزد، دلالان چون سوز و سرما هجوم می آورند تا در نبود حمایتهای دولت و بازار کساد فروش، چوب حراج بر رنج دستان پینه بسته کشاورزان بزنند و سوز در دل آنان بکارند.
می آیند و بر سر محصول می زنند و باغداران هم همچون سالهای گذشته به دلیل کمبود سردخانه در استان مجبور می شوند محصولاتشان را به بهای اندکی به دلالان بفروشند تا بازهم دسترنج یکساله آنها یک شبه در جیب دلالان برود.
حالا باغداران وقتی می بینند حاصل دسترنجشان را که یکسال عمر پای آن نهادند، دلال یک شبه به سه برابر قیمت خرید می فروشد آه از نهادشان بلند می شود.
یکی از باغداران دنا می گوید: مقداری سیب به بهایی اندک به دلالی فروختم و هنوز از کنار او دور نشده بودم که او آن را به سه برابر قیمت خرید به مشتری فروخت.
حشمت محبوبی افزود: هزینه نهاده های کشاورزی از جمله سم و کود افزایش یافته و درآمد فروش به هیچ وجه جوابگوی هزینه ها نیست.
وی بیان کرد: به دلیل کمبود سردخانه و هزینه های بالای آن و همچنین نبود صنایع تبدیلی، برای نماندن میوه ها روی دستمان مجبوریم آن را به دلالان بفروشیم.
این باغدار اظهار داشت: از طرفی هزینه های حمل و نقل بالاست و گرنه می رفتیم و این میوه ها را در استانهای جنوبی می فرختیم اما دخل و خرجش یکسان نیست.
یک باغدار بویراحمدی هم می گوید: دیگر ناامید شده ایم و از باغداری دلزده، گاهی به خود می گوییم ماهم به شهر برویم و کارگری کنیم.
حسین الهی می افزاید: وقتی رادیو و تلوزیون را باز می کنیم و حرفهای مسئولین در حمایت از کشاورزان و باغداران را می شنویم واقعا سردرگم می مانیم.
با این حال استانی که در تولید سه محصول گردو، سیب و مرکبات رتبه زیر 10 را در کشور در اختیار دارد هنوز از زیرساختهای لازم در این بخش برخوردار نیست.
سالانه بیش از 210 هزار تن انواع میوه در این استان تولید می شود اما کمبود سردخانه و صنایع تبدیلی، صنعت باغداری را با مشکل مواجه کرده و نسخه های مسئولین هنوز تاثیری نداشته است.
رئیس سازمان تعاون روستایی کهگیلویه و بویراحمد در این خصوص می گوید: متاسفانه به پیشنهادات این سازمان در هر چهار سفر هیئت دولت به این استان بیتوجهی شد.
جهان رستمی می افزاید: در یکی از پیشنهادات ما در نظر گرفتن ردیف استانی برای ورود این سازمان به مسائل عمرانی مطرح شد که اگر به آن توجه میشد، بسیاری از مشکلات این بخش کاهش پیدا میکرد.
وی بیان داشت: سردخانه یکی از نیازهای مبرم این استان است که علت برخی گرانیها نیز به این کمبود بر میگردد.
رستمی تاکید کرد: این استان حداقل به سه سردخانه نیازمند است که امیدوارم سازمان صنعت، معدن و تجارت به این امر اهتمام ورزد.
با این حال مدیرکل سابق جهادکشاورزی استان در این خصوص گفته بود: میزان تولید میوه متناسب با ظرفیت سردخانه های این استان نیست.
جعفر گرجی پور افزود: هم اکنون تنها سه سردخانه با ظرفیت در مجموع سه هزار و 600 تن در این استان وجود دارد و این در حالی است که از 42 هزار هکتار باغ در این استان در شرایط مساعد سالانه نزدیک به 210 هزار تن انواع میوه برداشت می شود.
وی بیان کرد: در نبود سردخانه، همه محصولات وارد بازار می شود و چون قدرت جذب در بازار وجود ندارد، شاهد افت قیمت و ضرر باغدار هستیم.
گرجی پور اظهار داشت: با توجه به کمبود شدید سردخانه در استان، ایجاد سردخانه می تواند درآمدزا باشد و لازم است بخش خصوصی در این زمینه اقدام کند.
وی بیان داشت: بسیاری از محصولات استان به استانهای همجوار صادر می شود و در آنجا بستهبندی شده و به اسم آن استان به کشورهای حوزه خلیج فارس صادر میشوند.
این تنها باغدران نیستند که در نبود سردخانه، صنایع تبدیلی و بازار میوه و تره بار ضرر می کنند بلکه مصرف کنندگان هم از این زیان بی نصیب نیستند.
به دلیل نبود مکان مناسب برای نگهداری میوه، محصولات استان با قیمت پایین به استانهای همجوار صادر می شود و تنها دو ماه بعد همان محصول با قیمتی چند برابر از میادین میوه این استانها خریداری شده و در بازار استان به فروش می رسد.
این دور تسلسل سالهاست که ادامه دارد و در این دایره پر از واسطه، باغداران و مصرف کنندگان این استان قربانی کمبود زیرساختها می شوند.
با این حال قصه باغداران کهگیلویه و بویراحمد سر دراز دارد و تا زیرساختها مهیا نشوند این قصه را پایانی نیست.
..................
گزارش: شریف اسلامی
نظر شما