۲۷ مهر ۱۳۹۱، ۹:۳۹

پرونده اختصاصی/

مدیران لرستانی به هوش باشند/ تکاپو برای دریافت اعتبارات خشکسالی

مدیران لرستانی به هوش باشند/ تکاپو برای دریافت اعتبارات خشکسالی

خرم آباد - خبرگزاری مهر: انتشار گزارش خبرگزاری مهر در مورد سهم لرستان از اعتبارات خشکسالی پرداخت شده در حوزه وزارت نیرو بازتاب گسترده ای در سطح رسانه ها و مسئولان داشت تا تلنگری برای جلوگیری از خسارات بیشتر باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، استان لرستان که به عنوان دومین منطقه پرباران کشور شهرت یافته است در طول چند سال اخیر با چنان خشکسالی دست در گریبان بوده که سطح آبهای زیرزمینی این استان را بیش از 12 متر کاهش داده و بحران هایی در بخش های مختلف ایجاد کرده است.

این روند در حالی رخ می دهد که هنوز در نزد مسئولان بالادست در سطح کلان و ملی از این استان به عنوان استانی پرآب و با خروجی بالای آب یاد می شود در حالیکه باید در این آمار تجدید نظر صورت گیرد.

استانی که بدون آب پایه اقتصادش می لنگد

ارائه آمار بالای بارندگی که مربوط به سالها قبل در این استان بوده به مسئولان در حوزه ملی موجب شده تا همواره این استان در تخصیص اعتبارات خشکسالی در انتهای جدول استان های کشور قرار گیرد که مرور میزان اعتبارات اختصاص یافته به این استان در طول چند سال اخیر موید همین مطلب است.

این در حالیست که اتفاقا با توجه به اینکه لرستان از استانهای پرآب بوده و سابقه خشکسالی در این استان نسبت به دیگر استاتهای خشک و کم آب کشور کمتر بوده است پایه اقتصاد این استان بر آب بنا نهاده شده تا همواره معیشت مردم این استان متزلزل باشد.

شاهد این سخن همین بس که هم اکنون 75 درصد اراضی کشاورزی لرستان به صورت دیم کشت می شوند و برای آبیاری چشم به آسمان دارند و حال با استمرار خشکسالی عمق خسارات در این بخش هر روز بیشتر می شود.

با این تفاسیر حتی به نظر می رسد باید استان لرستان و خسارات ناشی از خشکسالی در این استان را به موازات استانهای خشک کشور در نظر گرفت چرا که نوع کشاورزی و تامین آب در برخی از این استانها همخوان با کم آبی سابقه دار بوده ولی در لرستان اینگونه نیست به طوریکه 30 درصد فعالان و شاغلان لرستانی در بخش کشاورزی مشغول به فعالیت هستند و هر نوسانی در بارشها منجر به تاثیر جدی بر کشاورزی دیم استان و در نهایت معیشت و اقتصاد مردم لرستان خواهد شد.

قدردانی از اقدامات هوشیارانه خبرگزاری مهر و تحقق سهم 10 میلیاردی

با این تفاسیر در جلسه کارگروه سیل لرستان مطالبی در خصوص نادیده گرفته شدن سهم لرستان در اعتبارات خشکسالی وزارت نیرو مطرح و در خبرگزاری مهر نیز تمام و کمال منتشر شد؛ و اما انتشار این گزارش بازتابهای وسیعی در سطح استان به دنبال داشت تا بسیاری از اصحاب رسانه بر ضرورت پیگیری این موضوع تاکید کنند.

استمرار پیگیری رسانه ها منجر به اظهار نظر مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان لرستان شد تا مهدی اکبریان با ارسال نامه ای به خبرگزاری مهر از اقدامات هوشیارانه این خبرگزاری قدردانی کند.

وی در این نامه عنوان کرده است: با پیگیری های انجام شده توسط شرکت آب و فاضلاب شهری لرستان و ارائه شاخص های واقعی و بیان آمار و اطلاعات دقیق و مستند مبلغ 10 میلیارد ریال از محل 200 میلیارد ریال اعتبارات خشکسالی به لرستان اختصاص یافت که امیدواریم با تحقق این هدف بخشی از خسارات ناشی از پدیده خشکسالی را مهار نماییم.

دیگر خبری از بارانهای سیل آسا نیست؛ آمار را به روز رسانی کنیم!

اکبریان همچنین در تماس با خبرگزاری مهر با تاکید بر ضرورت به روز رسانی آمارهای بارندگی ها و منابع آب استان اظهار داشت: با توجه به محرومیتی که در استان وجود دارد دقت در ارسال آمار و ارقام ضروری است تا بتوانیم سهم استان را این اعتبارات بگیریم.

وی با اشاره به رقم 12.5 میلیارد مترمکعب خروجی آب از لرستان گفت: امسال با شدت گرفت خشکسالی این رقم به کمتر از چهار میلیارد مترمکعب رسیده که همین میزان نیز از استان خارج شده و در پشت هیچ سدی جمع نمی شود.

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب شهری لرستان با تاکید بر اینکه شدت گرفتن خشکسالی ها تاثیر زیادی روی منابع آبی استان نهاده است، عنوان کرد: این در حالیست که آب شهر بزرگی مثل خرم آباد از چشمه ها تامین می شود و هر گونه تاثیر خشکسالی در دبی این منابع مرکز استان را با چالش مواجه می کند.

جلسات ستاد خشکسالی در آبفای لرستان همچنان ادامه دارد

اکبریان با بیان اینکه ما همچنان در حال تشکیل دادن جلسات ستاد خشکسالی در استان هستیم، افزود: با شدت گرفتن خشکسالی ها میزان خروجی آب چشمه مطهری که یکی از منابع تامین آب شهر خرم آباد است از 1250 لیتر به 300 لیتر رسیده است.

وی با اشاره به افت سطح منابع آب زیرزمینی در برخی شهرهای استان تا هشت متر و حتی 10 متر، گفت: ما برای تامین آب در سالجاری مجبور به حفر چاههای جدید در استان شدیم که این راهکار نیز در بلندمدت جوابگو نخواهد بود.

اکبریان معتقد است که با توجه به این چالشها باید با واقعی سازی آمار ارائه شده در سطح کلان سهم بیشتری از اعتبارات برای این استان به دست آورد.

مدیران مسئولیت گریز و مدیران مسئولیت پذیر

به هر روی هر چند که با انتشار گزارش خبرگزاری مهر برخی مدیران به تکاپو افتادند تا خود را از زیر بار علامت سوال بزرگ وضعیت اعتبارات خشکسالی برهانند ولی برخی دیگر نیز با قبول کاستی ها برای تحقق سهم استان شروع به پیگیری کردند.

این اتفاق در حالی در نزدیکی ماه هشتم سال 91 رخ می دهد که با جستجویی در فضای مجازی می توان به نام استانهایی برخورد که حتی خبر از رشد دو برابری اعتبارات خشکسالی خود در سال 91 نسبت به سال 90 داده اند.

با این تفاسیر به نظر می رسد اینجا پایان کار نیست بلکه باید متولیان امر از جمله ستاد مدیریت بحران استان در این زمینه ورود پیدا کرده و از دستگاههای مختلف بخواهد که مردم را در جریان روند جذب سهم استان از میزان اعتبارات متمرکز توزیع شده در وزارتخانه ها قرار دهند.

سهم لرستان از اعتبارات متمرکز خشکسالی در وزارتخانه ها چقدر بوده است؟

شاید بد نباشد بدانیم در طول سالهای اخیر از ارقام توزیع شده با نام و عنوان خشکسالی چه به صورت متمرکز از سوی وزارتخانه ها و چه از سوی ستاد مدیریت بحران وزارت کشور چه رقمی سهم استان لرستان بوده است.

این در حالیست که بارها استاندار لرستان از مدیران دستگاههای اجرایی خواسته که بودجه های متمرکز در وزارتخانه ها را شناسایی و در راستای گرفتن سهم استان از این اعتبارات اقدام کنند.

حبیب الله دهمرده که در طول سالهای اخیر حضور در استان نشان داده که مرد گرفتن بودجه های مطلوب در بخش های مختلف است پشتوانه خوبی برای تحقق سهم استان از وزارتخانه ها محسوب می شود، موضوعی که باید از سوی مدیران دستگاههای اجرایی به عنوان یک الگو نگریسته شود.

سال گذشته به گفته وزیر نیرو بیش از 3 هزار و 500 میلیارد ریال از درآمدهای نفتی به بحث خشکسالی روستاها اختصاص یافت؛ سوال این است که سهم لرستان در این اعتبار چقدر بوده و در چه جایگاهی قرار گرفته است.

سرپرست معاونت آب و آبفای وزارت نیرو نیز از اختصاص اعتبار خشکسالی برای ۵ استان کشور سخن گفته، سوال این است که در این بخش چقدر نصیب لرستان شده است و آیا اصلا سهمی داشته ایم یا خیر!

نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی از دیدار با وزیر جهاد کشاورزی سخن رانده و گفته است که اعتبارات خشکسالی استان فارس که در سال 90 مبلغ 340 میلیارد تومان بود در سال جاری به 600 میلیارد تومان افزایش یافته است؛ رقم این اعتبارات در استان لرستان چقدر بوده است؟!

آنچه مسلم است ما به دنبال مچ گیری از هیچ کدام از دستگاهها و مدیران استان نیستیم بلکه اعتقاد داریم باید آسیب شناسی جدی در این زمینه صورت گیرد تا اگر خدای ناکرده کوتاهی و یا قصوری صورت گرفته و یا به دلیل ارائه آمار و ارقام اشتباه حقی از استان ضایع شده در جهت جلوگیری از ادامه این خسارت برآمد و طرحی نو درانداخت.

شنیده ها حاکی از آن است که در هفته جاری جلسته ستاد خشکسالی کشور در وزارت کشور تشکیل و از استانها خواسته شده تا لیست پروژه های خود را در بخش های مرتبط با آب شرب ارائه دهند، حال زمان آن است که از این فرصت نهایت استفاده را برده و با بازنگری در آمار سهم واقعی لرستان را گرفت؛ چرا که جلوی ضرر را از هر کجا که بگیری منفعت است!

............................

گزارش: فاطمه حسینی
کد خبر 1722689

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha