به گزارش خبرنگار مهر: نمایشگاه رسانه های دیجیتال در دومین سال اجرایی خود در 10 بخش با 80 غرفه از ناشران کشوری و با هدف معرفی و آشنایی شهروندان، دانش آموزان و دانشگاهیان با آخرین دستاوردهای دیجیتالی کشور برگزار شد.
با وجود اینکه نه تنها استانهای شرکت کننده در این نمایشگاه به درستی مشخص بود در تعداد ناشران حاضر در نمایشگاه نیز ابهامات بسیاری وجود داشت، بطوریکه با وجود اظهارات مسئولان مبنی بر حضور 10 غرفه از استان اردبیل این سوال به وجود آمد در حالی که استان اردبیل تنها یک تولید کننده بازیهای رایانه ای دارد نقش سایر غرفه ها در فضای نمایشگاه چه بوده است!!
علاوه بر این رسالت این نمایشگاه آشنایی گروه هدف با دستاوردهای دیجیتالی و ایجاد فضای امن مجازی بود موضوعی که به عقیده دانشگاهیان نه تنها محقق نشد بلکه برگزاری نمایشگاه به این شکل نشان داد برنامه ریزیهای صورت گرفته در این راستا نیازمند بازنگری است.
نمایشگاه رسانه های دیجیتالی سواد دیجیتالی نداشت
یکی از دانشجویان مراجعه کننده به نمایشگاه در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح کرد: تنها دستاورد این نمایشگاه برای دانشجویان لوحهای فشرده درسی و کمک درسی بود که در تمامی فروشگاههای سطح شهر هم می توان نمونه آن را تهیه کرد.
حسن بهروش معتقد است به دلیل ضعف تعامل دانشگاه های استان با برنامه ریزان این نمایشگاه، خروجی برای دانشجویان قابل قبول نبوده و تاثیری در سواد دیجیتالی آنها نکرده است.
وی که در رشته نرم افزار کامپیوتر تحصیل می کند،افزود: دانشگاه ها با اطلاعات به روزی که دارند می توانستند مسئولان برگزار کننده را از آخرین دستاوردهای بازار دیجیتال مطلع کرده و در برگزاری کیفی نمایشگاه نقش داشته باشند.
دانش آموزان محروم از نمایشگاه
عدم حضور دانشجویان و دانش آموزان در نمایشگاه رسانه های دیجیتال که از مهمترین جامعه هدف آن بودند، از دیگر مسایلی بود که نمایشگاه را از روزهای شلوغ دور کرده بود. این در حالی است که مدیر کل ارشاد اسلامی استان اردبیل پیش از این در گفتگو با مهر عنوان کرده بود که دانش آموزان استان با هماهنگی مدارس مختلف به صورت دسته جمعی از نمایشگاه بازدید خواهند کرد.
به گفته منصور شرفی بازدید مدارس با برنامه ریزی و هماهنگی قبلی انجام خواهد شد تا فرصت آشنایی دانش آموزان با آخرین تولیدات رسانه های دیجیتال کشور فراهم شود.
وی با بیان اینکه مدارس و دانشگاهها از طریق ارسال پوسترها و بروشورهای تبلیغاتی به صورت کامل در جریان آغاز به کار نمایشگاه قرار گرفته اند، یادآور شده بود برای اطلاع رسانی دومین نمایشگاه رسانه های دیجیتال تبلیغات گسترده ای صورت گرفته که شامل تیزر تلویزیونی، توزیع پوستر، نصب آویز و بنر و هماهنگی با دانشگاهها و مراکز آموزشی است.
شرفی تاکید داشت به منظور مشارکت شهرستانها با فرمانداریهای 9 شهرستان تابعه هماهنگی انجام شده تا زمینه حضور مراکز علمی، دانشگاهی و مدارس خود را در فرصت پنج روزه نمایشگاه فراهم کنند.
اما این تاکیدات در حالی انجام شد که بازدید برنامه ریزی شده دانش آموزان تنها به مراسم افتتاحیه نمایشگاه محدود شد و در پی سوال از غرفه های شرکت کننده بازدید نظام مندی توسط مدارس صورت نگرفت.
تبلیغات امسال رشد نسبی داشت
با وجود ضعفهای محتوایی در جذب مخاطب نمایشگاه رسانه دیجیتال به نسبت سال گذشته در تبلیغ خود با رشد نسبی مواجه بود.
یکی از غرفه داران در این خصوص به مهر گفت: تبلیغات چنین نمایشگاههایی حداقل از یک هفته قبل در استانها آغاز می شود و تبلیغ نقش مهمی در حضور بازدید کننده دارد.
سلیمانی با بیان اینکه انتظار می رفت بازدید امسال به نسبت سال گذشته افزایش یابد، اضافه کرد: اما به نظر می رسد تغییرات چندانی در میزان بازدید به وجود نیامده است.
جلوگیری از تکرار تجربه بازدید اندک از نمایشگاه سال گذشته به دلیل مشکلاتی نظیر تبلیغات نامطلوب و نبود وسیله ایاب و ذهاب، برگزاری در فصل سرد سال و... از جمله موضوعاتی بود که مورد تاکید متولیان برگزاری این نمایشگاه بود.
البته این تمام ماجرا نبود و در جلسات متعدد که برای هماهنگی دومین نمایشگاه تربیت می یافت حتی از کوتاهی برخی دستگاههای اجرایی در برگزاری این نمایشگاه خبر داده می شد، چنانچه به اعتقاد یکی از مسئولان استانداری برخی دستگاهها به تعهدات خود عمل نکردند و با گذشت نزدیک به 10 ماه هنوز مبالغ بدهی خود را پرداخت نکرده اند.
نمایشگاه رسانه های دیجیتال اردبیل اینترنت نداشت
از جمله مهمترین مطالبات این نمایشگاه که در تمام دنیا و حتی استانهای کشور مرسوم است، اتصال غرفه ها به خطوط اینترنت رایگان بود که نماینده شرکت مخابرات در بسیاری از جلسات هماهنگی از پذیرش ارائه آن توسط این شرکت خودداری کرد، که با بازدید از غرفه مخابرات مشخص شد که این غرفه به عنوان یکی از غرفه های فروش محصولات دیجیتال به واگذاری خط تلفن ثابت و همراه اول خلاصه شده است.
از طرفی با وجود اینکه مسئولان قول مساعد حضور رسانه های دیجیتال شامل خبرگزاریهای فعال استان را داده بودند این مهم بدون کوچکترین اطلاع رسانی و در سکوت مسئولان به دلیل نبود خط اینترنت و فضای اختصاصی مناسب به فراموشی سپرده شد.
کودکان چشم انتظار هنرمندان صدا و سیما ماندند
نامه های اجرایی جنبی است که شامل برگزاری مسابقات، بازیهای رایانه ای، جشنواره کودک و رسانه با حضور هنرمندان صدا و سیما، نرم افزارهای تلفن همراه، پایگاههای اینترنتی، هنرهای دیجیتال، سینمای سه بعدی و کارگاههای آموزشی می شود که اینگونه فوق برنامه ها یا اجرا نشد یا نصفه و نیمه و رفع مسئولیت اجرا شد.
وعده آمدن عمو پورنگ و عمو قناد از جمله موضوعاتی بود که در جلسه هماهنگی برگزاری نمایشگاه رسانه های دیجیتال مسئولان با بی میلی در خصوص آن توافق کردند که این موضوع نیز با این عنوان که نمایشگاه پنج روزه به مناسبتهای عزاداری برخورد کرده است، از حضور این هنرمندان خبری نشد.
اما سوال این است که آیا متولیان و برنامه ریزان اینگونه نمایشگاه ها از مناسبتهای تقویمی اطلاعی ندارند تا وعده ای در خور اجرا بدهند، و یا اینکه در زمان برگزاری برنامه های خود نه به مناسبتها و نه به قولهای وعده داده شده خود توجه نمی کنند.
تولیدات ناشران تقلید مشابه خارجی است
موضوع مهم دیگر تقلید ناشران و تولید کنندگان از نمونه مشابه خارجی بود که مدیر اجرایی نمایشگاههای استانی مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال با رد این موضوع تصریح کرد: تولید ایرانی تقلید مشابه خارجی نیست.
اما این در حالی است که نگاهی اجمالی به لوحهای کمک درسی و بازی های رایانه ای رگه های تقلید از آثار خارجی را با رنگ و لعاب ایرانی نشان می دهد.
در عین حال سعید پور ابوالقاسم اعتقاد داشت نمی توان به صراحت گفت خروجی نمایشگاهها چند درصد در ترجیح تولیدات ایرانی به خارجی تاثیر گذار بوده اما در بازارهای رقابتی رشد قبال توجهی نداشته ایم.
این مسئول تصریح کرد: با وجود اینکه سقف کیفی تولیدات آثار دیجیتالی قابل قبول نیست اما نمی توان گفت تمام آثار به تقلید از مشابه وارداتی ساخته شده است.
نقش کمرنگ خانه های فرهنگ در نمایشگاه دیجیتال
پنج شهرستان استان اردبیل شامل خلخال، نمین، بیله سوار، پارس آباد و اردبیل خانه فرهنگ دارند که به عنوان یکی از محورهای برگزار کننده نمایشگاه رسانه های دیجیتال در نظر گرفته شده بود.
بنا به گفته مسئولان استان و کشور مهمترین وظیفه خانه های فرهنگ ایجاد محیط امن فرهنگی برای گروههای سنی نوجوان و جوان است تا گروههای سنی هدف از تهدیدات رسانه های دیجیتال مصون باشند.
اما ارزیابی خانه های فرهنگ در طول مدت برگزاری نمایشگاه نه تنها نمره قابل قبولی برای کارنامه فعالیت آنها نداشت بلکه به عقیده بازدید کنندگان این خانه ها با وجود جذب اعتبارات بیشتر به شکل نمایشی فعالیت می کنند و ایجاد آن در پنج شهرستان نیز نتوانست در کیفیت برگزاری نمایشگاه امسال تاثیر گذار باشد.
نبود فضای فیزیکی مناسب از جمله مشکلاتی بود که حتی مسئولان نیز به آن اذعان داشتند تا نمایشگاهی که به نیاز مخاطبان پاسخگو نبود از استانداردهای لازم نیز برخوردار نباشد.
..........................
گزارش: ونوس بهنود
نظر شما