۱۰ آبان ۱۳۹۱، ۸:۵۷

رسالت روشنفکر/

هنجارشکنی معیار انتخاب برخی فیلمهای ایرانی در جشنواره‌های خارجی شده است

هنجارشکنی معیار انتخاب برخی فیلمهای ایرانی در جشنواره‌های خارجی شده است

یک استاد گروه فلسفه دانشگاه تبریز با اشاره به اینکه ندیدن مشکلات و سیاه نمایی ها هر دو مذموم هستند، گفت: گاهی کارگردانی با هنجارشکنی موافق میل دشمن عمل کرده و فیلم او صرف نظر از اینکه مایه علمی و فکری داشته باشد یا نه مورد اقبال قرار گرفته و بزرگنمایی شده است.

دکترحسن فتحی درمورد اینکه روشنفکر کیست و چه رسالتی دارد به خبرنگار مهر گفت: واژه روشنفکر تاریخی طولانی دارد و در دوره‏های مختلف معنای آن یا هاله‎های معنایی آن متغییر بوده و از هر دوره‏ای به دوره دیگر فرق داشته است.

وی افزود: آنچه که وجه جامع میان اینها بوده و یا در حد آرمانی باید باشد این است که روشنفکر نه در جمود سنت است یعنی چیزهای به ارث رسیده به او رانسنجیده نمی‎پذیرد و نه فریب ظواهر را می‏خورد. روشنفکر از سنت گرایان محافظه کار گذر کرده و از پذیرندگان مقلد و ناسنجیده هم فراتر رفته است. در جایگاهی میان خشک اندیشی و مقلد بودن صرف(قرتی بازی) در یک حد اعتدال قراردارد. دارای فکر مستقل سنجش گر و نقاد است.

 این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه در مورد اینکه در برخی محافل، سیاه نمایی، نوعی ژست روشنفکری شده این موضوع با مفهوم روشنفکری که نوعی روشنگری است چه نسبتی دارد هم گفت: نگاه منفی همیشه بوده است اما اگر کسی نکات منفی و نیست‏ها را بزرگ کند و درشت جلوه دهد این مذموم است البته من چنین چیزی در محافل آکادمیک و روشنفکری نمی‎بینم. روشنفکر مستقلاً خودش واقعیات را می‏بیند و می‎گوید و خیلی ضرورت ندارد وارد جزئیات بشود. یا در کمبودها مبالغه کند و از نام روشنفکری سوء استفاده کند.

 این استاد گروه فلسفه دانشگاه تبریز عنوان کرد: باید برای روشنفکران نام آشنا فضا به گونه‏ای باز باشد تا نقشش را در پیشرفت جامعه و جلوگیری از حوادث بدی که ممکن است از سر خام دستی یا تعصب یا کوته بینی پدید آمده باشد ایفا کند. زیرا صدمات چنین مواردی فراگیر است و روشنفکر نمی‎تواند در قبال این مسائل سکوت کند.

 فتحی در مورد بعضی از فیلمهایی که بواسطه سیاه نمایی جایزه جشنواره‎های خارجی را می‎برند هم یادآورشد: ما دشمن داریم چه داخلی و چه خارجی. ما از این بابت در یک طرف هستیم و دشمنان ما هم در طرف دیگر هستند. روشنفکر هر دو طرف را می‎بیند. مواردی دیده شده که کارگردانی با هنجارشکنی موافق میل دشمن عمل کرده و فیلم او صرف نظر از اینکه مایه علمی و فکری داشته باشد یا نه مورد اقبال قرار گرفته و بزرگنمایی شده است. ولی معدل فرهنگی و هنری کشور را باید دید.

این استاد فلسفه اظهارداشت: در چند صد سال اخیر دو طرف تجددگرایان و سنت گرایان را دیده‏ایم. یا از کندی سنت گرایان و ندیدن تحولات جامعه توسط آنها در رنج بوده ایم و یا از تندی تجدد گرایان آسیب خورده‏ایم. از اینرو باید هردوطرف را دید. در شاخه‎های علمی و فرهنگی هم همینطور است نمی‏توان یک شبه شاهد دانشگاه‏های پیشرفته شد و هم نمی‏شود یک شبه دانشگاه‏ها را اسلامی کرد. ندیدن مشکلات و سیاه نمایی ها هر دو مذموم هستند.

کد خبر 1731809

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha