دکترحسن فتحی درمورد اینکه روشنفکر کیست و چه رسالتی دارد به خبرنگار مهر گفت: واژه روشنفکر تاریخی طولانی دارد و در دورههای مختلف معنای آن یا هالههای معنایی آن متغییر بوده و از هر دورهای به دوره دیگر فرق داشته است.
وی افزود: آنچه که وجه جامع میان اینها بوده و یا در حد آرمانی باید باشد این است که روشنفکر نه در جمود سنت است یعنی چیزهای به ارث رسیده به او رانسنجیده نمیپذیرد و نه فریب ظواهر را میخورد. روشنفکر از سنت گرایان محافظه کار گذر کرده و از پذیرندگان مقلد و ناسنجیده هم فراتر رفته است. در جایگاهی میان خشک اندیشی و مقلد بودن صرف(قرتی بازی) در یک حد اعتدال قراردارد. دارای فکر مستقل سنجش گر و نقاد است.
این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه در مورد اینکه در برخی محافل، سیاه نمایی، نوعی ژست روشنفکری شده این موضوع با مفهوم روشنفکری که نوعی روشنگری است چه نسبتی دارد هم گفت: نگاه منفی همیشه بوده است اما اگر کسی نکات منفی و نیستها را بزرگ کند و درشت جلوه دهد این مذموم است البته من چنین چیزی در محافل آکادمیک و روشنفکری نمیبینم. روشنفکر مستقلاً خودش واقعیات را میبیند و میگوید و خیلی ضرورت ندارد وارد جزئیات بشود. یا در کمبودها مبالغه کند و از نام روشنفکری سوء استفاده کند.
این استاد گروه فلسفه دانشگاه تبریز عنوان کرد: باید برای روشنفکران نام آشنا فضا به گونهای باز باشد تا نقشش را در پیشرفت جامعه و جلوگیری از حوادث بدی که ممکن است از سر خام دستی یا تعصب یا کوته بینی پدید آمده باشد ایفا کند. زیرا صدمات چنین مواردی فراگیر است و روشنفکر نمیتواند در قبال این مسائل سکوت کند.
فتحی در مورد بعضی از فیلمهایی که بواسطه سیاه نمایی جایزه جشنوارههای خارجی را میبرند هم یادآورشد: ما دشمن داریم چه داخلی و چه خارجی. ما از این بابت در یک طرف هستیم و دشمنان ما هم در طرف دیگر هستند. روشنفکر هر دو طرف را میبیند. مواردی دیده شده که کارگردانی با هنجارشکنی موافق میل دشمن عمل کرده و فیلم او صرف نظر از اینکه مایه علمی و فکری داشته باشد یا نه مورد اقبال قرار گرفته و بزرگنمایی شده است. ولی معدل فرهنگی و هنری کشور را باید دید.
این استاد فلسفه اظهارداشت: در چند صد سال اخیر دو طرف تجددگرایان و سنت گرایان را دیدهایم. یا از کندی سنت گرایان و ندیدن تحولات جامعه توسط آنها در رنج بوده ایم و یا از تندی تجدد گرایان آسیب خوردهایم. از اینرو باید هردوطرف را دید. در شاخههای علمی و فرهنگی هم همینطور است نمیتوان یک شبه شاهد دانشگاههای پیشرفته شد و هم نمیشود یک شبه دانشگاهها را اسلامی کرد. ندیدن مشکلات و سیاه نمایی ها هر دو مذموم هستند.
نظر شما