۲۷ مرداد ۱۳۸۲، ۹:۳۷

بر آستان جانان - به استقبال هفته مساجد(8)

مسجد ؛ كانون ارتباطات ديني، علمي و تربيتي

مسجد ؛ كانون ارتباطات ديني، علمي و تربيتي

خبرگزاري مهر: مسجد علاوه بر موقعيت خاص وعبادي خود به عنوان مكاني براي ارتباط بنده با خدا ، از جمله معدود پديده هاي اجتماعي است كه با تمام قشر هاي مردم به نوعي در ارتباط است . كه اين ارتباط ورهگشايي براي مسلمانان از فلسفه هاي فطري اين مكان مقدس است.

مسجد اگر پاسخگوي نيازهاي جامعه خويش نباشد به هيچ وجه نمي تواند جايگاه مقدس خود را در ميان اقشار مردم حفظ كند .شهيد مطهري صلي الله عليه و آله مي فرمايد :

« مسجد مدينه در صدر اسلام تنها براي اداي فريضه نماز نبود ، بلكه مركز جنب و جوش و فعاليت هاي ديني و اجتماعي مسلمانان ، همان مسجد بود . هر وقت لاز م مي شد اجتماعي صورت بگيرد مردم را به حضور در مسجد دعوت مي كردند .......»

از ساخت نخستين عبادتگاه مسلمانان تا كنون بيش از دوارده قرن مي گذرد ، در طول اين مدت مسجد در دوره هاي گوناگون حكومت هاي اسلامي در عربستان و ايران در مناسبات سياسي و تصميم گيري هاي عمومي جامعه نقش اساسي و زير بنايي ايفا مي كرده است . تمام امور مربوط به جامعه اسلامي در مسجد مورد بررسي قرار مي گرفت و حتي محل درس و مدرسه در روزگار پس از ظهور اسلام با دوران حكومت بني اميه عبارت از مساجد و احيانا برخي از اماكن عمومي و خصوصي بوده است ؛ علما و دانشمندان در « مسجد نبوي » و « مسجد الحرام » و ساير مساجد ديگر ، علوم ديني و ادبي آموزش مي دادند و حتي مراكزي كه بعدها به عنوان مدارس پيشرفته در كشورهاي اسلامي تاسيس شد ، از نظر معماري ، تحت تاثير شكل وفرم مساجد به وجود آمد .

اساسا تاسيس حلقه هاي مساجد براي تعليم و تعلم از ابتكارهاي فرهنگ غني اسلامي است، به گونه اي كه اين شيوه كار تحت هيچ  يك از فرهنگ ها و تمدن هاي موجود ، همزمان با ظهور اسلام نبوده است ؛ تمامي اين مساجد با سادگي خاص خود به وجود آمده بودند و به هيچ وجه اثري از معماري معابد و كليساهاي ايران و مصر و روم در آن به چشم نمي خورد . در زمان پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و دوره بعد ، مساجد به عنوان پايگاه تعليم و تعلم و آموزش معارف اسلامي بوده است و هدف اساسي مساجد ، عبارت از تعليمات ديني و تفسير قرآن و تدريس حديث بود، معلمان آن جلوس مي كردند و براي شاگردان كلاس ها ، فقه و حديث و تفسير تدريس مي كردند .

در « مسجد نبوي » و مساجد اوليه اسلام ، د ركنا ر اجتماع ديني و مذهبي ، حلقه هاي علمي داير مي شد ، نخستين كسي كه در « مسجد نبوي » قصه هاي آموزنده به مردم تعليم مي داد ، سخنور گويا وفصيح و صحابي پيامبر گرامي صلي الله عليه وآله ، « تميم داري » بود . بعدها در مساجد ، مانند مدارس ، حجره هايي براي طلاب و دانشجويان ساخته شد كه هنوز نمونه بسياري از اين گونه مساجد در ايران و ساير كشورها ي اسلامي به چشم مي خورد ، لذا مدرسه و مسجد ، علي رغم اختلاف در مفهوم لغوي آن ، غالبا از نظر مصداق ، مترادف بوده اند ، حتي مراكز علمي مانند « جامع الازهر » مصر از جهت مذهبي عبادي و علمي به صورت كانون عظيمي براي تعليم و تعلم شناخته شد و متقالبا مدارس نيز داراي مسجدي بود كه نماز جماعت در آن اقامه مي شد و به هر حال صبغه و رنگ مذهبي و عبادي خود را حفظ مي كرد ؛ امروز نيز از مساجد چه در حوزه هاي بزرگ علمي و چه در شهرهاي ديگر ، به عنوان مدرسه ومركز تعليم معارف ديني ، استفاده مي شود و بسياري از مراجع و مدرسان جلسه هاي درسي خود را در مساجد داير مي كنند

کد خبر 17374

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha