به گزارش خبرنگار مهر، مراسم گرامیداشت دویستمین سال ورود صنعت چاپ به ایران و تقدیر از برگزیدگان یازدهمین دوره مسابقات تخصصی صنعت چاپ، شب گذشته پنجشنبه 25 آبان با حضور سید محمد حسینی وزیر ارشاد، علی اسماعیلی سرپرست معاونت فرهنگی وزارت ارشاد و مسئولان دفتر امور چاپ وزارت ارشاد در تالار وحدت برگزار شد.
سالانه 120 میلیون یورو ماشینآلات چاپ وارد میکنیم
اسماعیلی در این برنامه گفت: گردش مالی صنعت چاپ و نشر در جهان امروز بالغ بر 800 میلیارد دلار است یعنی یک و نیم برابر بیش از گردش مالی صنعت توریسم. کشورهایی چون چین، روسیه و مالزی هم بیشترین سهم رشد را در این صنعت دارند. اما متاسفانه میزان واردات محصولات چاپ در کشور ما 3 برابر صادرات است و سالانه رقم 120 میلیون یورو واردات ماشین آلات چاپ به کشور داریم. مهمترین شرکای اقتصادی ما هم در این زمینه امارات، اتریش، آلمان و چین هستند. در مجموع در عرصه صنعت چاپ در کشورمان بیش از 4 هزار واحد فعال بوده و بیش از 500 نوع شغل وجود دارد. ارزش تولیدات صنعت بستهبندی ما هم 6 میلیارد یورو است.
وی افزود: امروز صنعت چاپ و نشر یکی از کلیدیترین صنایع در جهان است. این صنعت نه تنها در توسعه فرهنگی نقشی انکارناپذیر دارد بلکه به عنوان یک فرهنگ، هنر و صنعت زیرساختی ایفای نقش می کند. «جهادیه» قائم مقام فراهانی اولین چیزی است که در ایران چاپ شده است و 7 سال پس از تاسیس چاپخانه تبریز هم اولین چاپخانه در تهران تاسیس شد. این صنعت، بدون شک پیشتازترین صنعت در جوامع پیشرفته و در حال پیشرفت است و موجب انتقال فرهنگ به مرزهای خارج از جامعه می شود.
سرپرست معاونت فرهنگی وزرات ارشاد ادامه داد: ظهور و بروز نسل جدید فعالان، بازارهای جدید در قفقاز و خاورمیانه، صادرات به کشورهای همسایه و از همه مهم تر موقعیت ژئوپولوتیک و ژئواستراتژیک جمهوری اسلامی ایران علی رغم وجود تحریم ها، همه و همه فرصت هایی هستند که رو به روی صنعت چاپ کشورمان قرار دارند. دویستمین سال تولد صنعت چاپ کشور، فرصت خوبی برای ارج نهادن به این صنعت است. نقش راهبردی و استراتژیک این صنعت و رشد و توسعه دیگر صنایع، ضرورت داشتن نگاه علمی به این حوزه را مشخص می کند.
اسماعیلی گفت: اهداف راهبردی و داشتن استراتژی است که می تواند آینده این صنعت را رقم بزند و بسترهای لازم را برای بهره برداری از بخش های دولتی و غیردولتی فراهم کند. ماموریت اصلی صنعت چاپ، در حال حاضر افزایش خدمات در بازارهای داخلی و بین المللی، در مواجهه با تهدیدات محیطی است.
وی همچنین گفت: با توسعه صنعت چاپ می توان قدم های بزرگی در جهت رسیدن به اهداف چشم انداز 1404 برداشت. توسعه و گسترش مراکز آموزش صنعت چاپ در کشور می تواند فرصت های شغلی فراوانی در کشور ایجاد کند. رسیدن به اهداف هم نیازمند همت عالی کسانی است که در این عرصه نقش کلیدی و اساسی دارند. باید تلاش های مضاعفی صورت بگیرد تا صدای صنعت چاپ در تمامی کشور طنین انداز شود.
سرپرست معاونت فرهنگی وزرات در پایان گفت: تعامل قوای سه گانه با صنعت گران عرصه چاپ می تواند به رونق این صنعت کمک بزرگی کند و صنعت چاپ هم می تواند با تکنولوژی های روز جهان پیش برود.
در ادامه این مراسم علی مغانی پیشکسوت برگزیده از مشهد و گفت: آقای اسماعیلی همه آمارها را دادند و کار را راحت کردند. هدف از به وجود آمدن روز ملی چاپ این بود که مسئولان را متوجه این صنعت کنیم و جایگاهش را بیان کنیم. چاپ در بین رسانههای دنیای جدید، قدیمیترین رسانه بین المللی است که در گذشته و حال بیشترین نقش را در تغییر و تحول جوامع داشته است و در کشورهای مختلف در عرصه اقتصاد و کارآفرینی در رتبه های سوم تا هفتم قرار دارد.
وی افزود: در سال های پس از انقلاب، چاپ پیشرفت های قابل قبولی داشته اما در سال های اخیر، کشورهایی چون چین، روسیه و مالزی از جهت سازماندهی و حمایت، پیشروترین کشورها بوده و بیشترین میزان رشد را در این صنعت به خود اختصاص داده اند. با زحمات وزارت ارشاد، سهم توسعه صنعت چاپ قابل قبول بوده است اما متاسفانه در مقایسه با کشوری مانند ترکیه، که جمعیت آن برابر جمعیت ما و ارزش صنعت بسته بندی آن کمتر از صنعت بسته بندی ماست، سهم صادرات این کشور 40 درصد و سهم صادرات بسته بندی ما 4 و نیم درصد است. صادرات چاپی ترکیه در سال 2011 بالای 250 میلیون یورو و واردات چاپی ما در مدت مشابه، 3 برابر صادرات ترکیه بوده است.
ضعف در بستهبندی صادرات کالای ایرانی را کم کرده است
این پیشکسوت صنعت چاپ ادامه داد: تنها 10 درصد از خرمای خوب کشور ما به خارج صادر می شود. دلیلش هم ضعف در بسته بندی است. در مورد باقی محصولات هم وضع به همین گونه است. ما در کشورمان بیش از 4 هزار واحد صنعت چاپ داریم که پروانه کار دارند و بیش از 500 گونه شغلی نیز در این عرصه وجود دارد. این آمار میزان اشتغال زایی صنعت چاپ را نشان می دهد در حالی که بودجه اش، کمتر از 10 درصد بودجه سینمایی کشور است. من این سوال را مطر ح می کنم که آیا در حق صنعت چاپ ظلم نشده است؟
این سخنان مغانی با تایید عده ای از حاضران در سالن روبرو شد.
مغانی گفت: آقای وزیر خودشان از خانواده چاپ هستند. آقای حسینی اگر در زمان شما، چاپ به جایگاه واقعی خود نرسد، حقیقتا در آینده با مشکلات بیشتری روبرو خواهد شد. خواهشمندیم به این موضوع عنایت در خور داشته باشید. با ارتقای دفتر چاپ ارشاد به سازمان صنایع ملی چاپ و توسعه امکانات آن و اعمال سیاست های حمایتی، عقب افتادگی های این صنعت را جبران کنید. فراهم کردن امکانات از دیگر درخواست های خانواده چاپ است. شاید طرح این سوال از بانک مرکزی کشور بی مورد نباشد که چه طور دارو در اولویت اول است ولی جعبه دارو در اولویت چندم؟
نظر شما