به گزارش خبرنگار مهر، پس از آن که از طریق رسانههای مختلف اعلام شد شبکه مستند سیما قصد دارد در کنار پخش آثار مستند حرفهای، بخش ویژهای را نیز به پخش آثار دانشجویی اختصاص دهد، درصدد ان برآمدیم تا پای صحبتهای رضا پورحسین مدیر شبکه مستند بنشینیم تا از کم و کیف پخش این آثار و روندی که شبکه مستند تاکنون در این زمینه پیموده است، باخبر شویم. آنچه در پی میآید توضیحات این مدیر سیما درباره این موضوع است.
خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و هنر: دو هفته از اعلام عمومی فراخوان شبکه مستند برای جمعآوری آثار دانشجویی میگذرد، تا به حال استقبالی از این طرح شده است؟
پس از این که به طور رسمی اعلام کردیم قصد داریم جشنوارهای از آثار دانشجویی و نیمهحرفهای برگزار کنیم، با استقبال خوبی از سوی مخاطبان مواجه شدیم. طی دو هفته اخیر بیش از 250 فیلم مستند دانشجویی برای پخش از شبکه مستند، اعلام آمادگی کردند و با توجه به این که تا 29 آذر ماه مهلت ارسال آثار برای جشنواره "نردبان" باقی است، مخاطبان ما میتوانند آثار خود را به شبکه مستند ارسال کنند.
امیدواریم بتوانیم برنامهای را نیز به طور روزانه و صرفا به معرفی و پخش آثار دانشجویی اختصاص دهیم. استقبال مخاطبان از جشنواره "نردبان" بیانگر این واقعیت است که در کنار تنوع و تعدد آثار، علاقه مخاطبان و به ویژه قشر دانشجو به مقوله فیلم مستند، بیشتر شده است. نکته قابل توجه این است که تولید اثر مستند تنها به دانشجویان رشته فیلمسازی و یا حتی رشتههای مختلف هنری اختصاص ندارد و طیف متنوعی از دانشجویان به کار مستندسازی روی آوردهاند و حتی در بین دانشجویان دانشکدههای فنی نیز مستندسازان خوبی دیده میشوند.
*چرا میخواهید به دانشجویان فرصت دهید؟ برخی معتقدند پخش کار دانشجویی پیآمدهایی نیز در پی خواهد داشت.
هدف ما مشخص است. قبول دارم که تفاوت فیلم دانشجویی در روحیه ساختارشکنی و همچنین نگاه آرمانگرایانه آن است و خود به خود جسارت و تیزبینی را به همراه دارد و اتفاقا ما هم در پی ایجاد همین فرصت هستیم تا بتوانیم آثار دانشجویی را از شبکه مستند پخش کنیم. چون معتقدیم نگاه دانشجو در اغلب اوقات صادق بوده و گرفتار مناسبات اجتماعی مصلحتگرایانه نشده است. پس دید متفاوت و نگاهی تیزبین دارد.
در این صورت در کنار فرصت پخش آثار به دانشجویان، به مخاطبان نیز فرصت آشنایی با نگاههای تازه را میدهیم. جوانان ما توانمندیهای فوقالعادهای دارند که متاسفانه به دلایل مختلف فرصت اعتماد به آنها را از دست دادهایم. گرچه این اعتماد هزینههایی را نیز در پی خواهد داشت، اما در نهایت سودمند است. ضمن آن که توجه به آثار دانشجویی مزیتهایی را نیز در حوزه سینمای مستند ایجاد خواهد کرد؛ تزریق روحیه شجاعت به فیلمسازان جوان، گسترش محدوده مستندسازی و خروج آن از انحصار عدهای خاص که منجر به جوشش انگیزه در جوانان و تلاش بیشتر مستندسازان حرفهای میشود و تأکید بر این نکته که میتوان با هزینه کم، آثار ارزشمند و با کیفیت پدید آورد.
*برنامه "نردبان" شبکه مستند نیز به پخش آثار غیرحرفهای اختصاص دارد. تفاوت این برنامه جدید در چیست؟
برنامه "نردبان" برنامهای هفتگی است که به پخش آثار آماتور اختصاص دارد و تنها مختص به پخش آثار دانشجویی نیست. همچنین در این برنامه بخشی نیز به آموزش مستندسازی اختصاص دارد. اما در این برنامه جدید که احتمالا عنوان آن "با مسئولیت محدود" خواهد بود، به دنبال شکلدهی قابی برای پخش آثار دانشجویی هستیم. هر دانشجویی که توانایی تولید اثر مستند را دارد میتواند با ارائه کارت دانشجویی در کنار اثرش فرصت دیده شدن را از قاب رسانه ملی به دست آورد و کارش را در معرض دید مخاطبان بیشتری قرار دهد.
نگاه دانشجو به مسائل مختلف نو و متفاوت است. حتی مستندسازان حرفهای نیز میتوانند آثار دوران دانشجویی خود را به شبکه مستند ارسال کنند. البته جزئیات این برنامه و اینکه پخش روزانه خواهد داشت و یا خیر منوط به آینده و تعداد آثار دریافتی و قابل پخش است. ضمن اینکه ما آثار را خریداری نمیکنیم و تنها پدیدآورنده فرصتی خواهیم بود برای ارائه نگاههای تازه و نو.
*آیا شبکه مستند حمایت مالی نیز از تولید این آثار میکند؟
خیر. ما قصد پخش آثار را داریم اما از آثار برتر نیز حمایت خواهیم کرد. ضمن این که امروز تنها کافی است علاقمند و کنجکاو بود تا بتوان با یک بودجه مختصر، کارهای خوبی ساخت. این کوشش برای ساخت و ارائه اثر ، نشان از عزم فرد سازنده برای حرفهای و دیده شدن دارد.
*نگران کیفیت آثار ارسالی برای پخش نیستید؟
تا حدی که امکان پخش اثر وجود داشته باشد، اولویت با پخش آثار است. مگر این که اثر ساختهشده از نظر کیفیت بسیار نازل باشد. اطمینان دارم با قرار دادن این فرصت در اختیار جوانان، زمینه رشد فیلمسازان حرفهای آینده به روشی سنجیده فراهم خواهد شد و این یکی از همان اهدافی است که از ابتدای کار شبکه مورد نظربوده است.
------------------------
گفتگو: مریم عرفانیان
نظر شما