به گزارش خبرنگار مهر، مردم لرستان نیز در روز عاشورا با همراهی هیئات و دستجات عزاداری در مراسم عزای سرور و سالار شهیدان شرکت می کنند و این مراسم تا ظهر عاشورا ادامه دارد و در نهایت با رسمی موسوم به "طوق اشگس" به پایان می رسد.
طوق(توغ) نمادی است از علم حضرت ابوالفضل (ع) (علمدار کربلا) که در عزاداری های مرسوم در برخی از نقاط استان برافراشته نگه داشته می شود و سنتی موسوم به "علم برداری" یا "علم گردانی" نیز در این زمینه مرسوم است.
علم مرسوم معمولا از چوبی به بلندی هشت تا 10متر به عنوان محور اصلی تشکیل شده که از یک متر به بالای آن از چندین حلقه متصل به چوب اصلی تشکیل می شود.
پارچه ای هم از جنس مخمل دور حلقه ها می بندند و در بالا و انتهای آن قندیلی نقره قرار می دهند و اطراف آن را با نوارهای رنگی ریشه دار و آینه های کوچک می آرایند که این علم تا ظهر عاشورا به وسیله عزاداران حاجتمند حمل شده و در نهایت در پایان ظهر عاشورا به نشانه افتادن علم حضرت عباس (ع) قسمت های مختلف آن از هم جدا می شود که در اصطلاح به این عمل "طوق اشگس" می گویند.
غمی که هنگام باز کردن و فرود آمدن علم در قلب مردمان لر می نشیند شهادت علمدار کربلا حضرت عباس (ع) را در اذهان یادآوری می کند.
پارچه ها و نخ های سبزی که عزاداران حسینی به علم گره زده اند پر از حرف های نگفتنی است. از حاجات پیرزنی که برای عاقبت به خیری پسرش دخیل می بندد تا زن جوانی که هنوز بیماری فرزندش ناامیدش نساخته است.
بیماران زیادی بوده اند که با دخیل بستن به علم شیرمرد کربلا حضرت ابوالفضل العباس(ع) حاجت روا شده اند و حال هر ساله در پیشاپیش هیئت های عزاداری برای غریبی حسین(ع) و عباس(ع) زنجیر و سینه می زنند.
با پایان یافتم مراسم عزاداری امام حسین در ظهر عاشورا همه دستجات و هیئات سینه زنی و زنجیر زنی به محل حسینه ها و مساجد شهر رفته و خود را برای اقامه نماز ظهر عاشورا آماده می کنند.
نظر شما