فرزان افشار محقق و کارشناس - مجری برنامه "این شرح بینهایت" رادیو گفتگو در ارتباط با پرداخت به فرهنگ و تفاوت موقعیت جغرافیایی سرزمینهای عربنشین به خبرنگار مهر گفت: "این شرح بینهایت" مردم، فرهنگ و طبیعت سرزمینهایی مانند عراق عرب شامل بصره و کوفه را با سرزمینهایی مانند دمشق و حجاز مقایسه میکند.
وی ادامه داد: ما به بحثهای جامعهشناسی و روانشناسی مردم کوفه پرداختیم و سعی در کنار زدن پردهها داشتیم که فقط در روند واقعه کربلا مردم کوفه مقصر نبودند. مردم کوفه پیرو رأی و نظر رئیس قبیلهاند، هرچند که رو به تکثر باشند، در آن شرایط قبیله به احکام اسلام ارجحیت داشت و عبیدالله بن زیاد میتوانست با تطمیع قبایل آن جریان را مهار کند.
رویکرد فکری درباره چراییهای قیام عاشورا
افشار در تشریح تفاوت این برنامه با برنامههای دیگر گفت: ما به جای مباحث روایتی صرف به ابعاد تحلیلی و تاریخی واقعه کربلا نیز پرداختیم و مباحث فکری و چراییهای قیام عاشورا را با رویکردی کاملا فکری مطرح کردیم.
کارشناس - مجری "این شرح بینهایت" یادآور شد: رویکرد ما کاملا پژوهشی و تحقیقی بود و تا جای ممکن سعی کردیم دیدگاهمان واقعگرایانه و به دور از غلو باشد.
این محقق و مجری رادیویی تأکید کرد: ما تاریخ جهان اسلام و پیش از آن را بررسی کردیم و به دو شاخصه مهم آن زمان؛ یکی عصبیتهای قبیلهای و دیگری روح جوانمردی و جنگجویی پرداختیم.
افشار با اشاره به مقایسه بین دوران پیامبر و خلفای راشدین خاطرنشان کرد: ما دوران به خلافت رسیدن معاویه ابوسفیان را تحلیل میکنیم و موضوع مهم دلایل انحطاط امت اسلامی را بعد و قبل از وفات پیامبر در حجة الوداع مورد بررسی قرار میدهیم.
کارشناس مجری "این شرح بی نهایت" تصریح کرد: ما اشارهای نیز به جلسه 6 نفرهای که در بنی ساعده برگزار شد داشتیم که برخلاف وصیت پیامبر، ابوبکر به خلافت رسید. ما سعی در بیان حقایق به صورت عادلانه داشتیم و به این نتیجه رسیدیم که ابوبکر و عمر سعی داشتند که احکام دین را به همان شیوه زمان پیامبر اجرا کنند اما در زمان عثمان به دلیل عزل و نصبهای مکرر و تعصبات قبیلهای مسائل مختلفی به وجود میآید.
وی درباره چگونگی روی کار آمدن امویان گفت: عثمان بر اثر فشارهای بسیاری که به وی وارد میشود ابوموسی اشعری که از زمان عمر بود را برکنار میکند و مروان حکم و خاندان بنی امیه به قدرت میرسد. در واقع این دوره بازگشتی به زمان پیش از پیامبر است.
حتی از منابع سنی هم استفاده کردیم
افشار با اشاره به استفاده از منابع معتبر در "این شرح بی نهایت" اظهارکرد: من به عنوان محقق و کارشناس مجری برنامه سعی در استفاده از تمام منابع معتبر مانند تاریخ یعقوبی و طبری و حتی منابع اهل سنت داشتم. تلاش ما این بود که تمام آرا و عقاید را در برنامه مطرح کنیم و روایات را با بیان دلایل مستند درجهبندی کنیم که با توجه دلایل بیان شده کدام روایت مهمتر است.
مجری و کارشناس" این شرح بی نهایت" در تشریح اقدام امام حسین برای جنگ بیان کرد: بعضی معتقد بودند که اقدام امام حسین(ع) یک اقدام سیاسی و نظامی صرف بوده است و ما در پاسخ سعی در تجزیه و تحلیل این ادعا داشتیم و سعی داشتیم اثبات کنیم که دیدگاه ایشان صرف نظر از سیاسی و نظامی بودن یک دیدگاه ایده آلیستی و آرمانگرانه بوده است.
وی در پایان یادآور شد: امام حسین در مکتبی تعلیم دیده است که هنر چگونه زیستن و چگونه مردن را آموخته است و تنها سلاح را برای جاودانه ماندن قیام عاشورا مرگ میداند.
برنامه "این شرح بینهایت" از اول تا 13 محرم مصادف با 26 آبان تا 8 آذر از رادیو گفتگو روی آنتن رفت. آخرین قسمت برنامه امروز از ساعت 17 تا 18 پخش خواهد شد.
نظر شما