دکترحسن فتحی در مورد عدم انطباق فرهنگ رسمی (آن فرهنگی که از سطوح بالا به بدنه جامعه تزریق میشود که منابع آن مبانی انقلاب اسلامی و قانون اساسی است) با فرهنگ غیررسمی ( فرهنگ وارداتی که در جامعه ساری و جاری است) به خبرنگار مهر گفت: من این مسئله را آسیب نمیدانم. اینکه میان آنچه که به عنوان قواعد کلی و رسمی رفتار تقنین میشود و عاملین اجرای آن که در اجرا با متخلفین برخورد کنند این بازگو کننده تمام آنچیزی که باید گفته و اجرا شود نیست.
وی افزود: این محدودیت از دو جهت است. اولاً همه افراد را با توجه به خصوصیات کلی آن افراد نمیتوان شامل شود ثانیاً گذر زمان همیشه قواعد کلی را(اگر رسماً نه ولی از نظر محتوا و اجرا و تطبیق در موارد) باعث میشود که کارایی آنها رو به کاهش باشند به عبارت دیگر پویایی فرهنگ است که قواعد دیروز را برای امروز و فردا ناقصتر و احیاناً ضروری برای تجدید نظر میگرداند.
این استاد گروه فلسفه دانشگاه تبریز تصریح کرد: یعنی تعاملی میان آنچه که تقنین شده و آنچه که متن جامعه در آن دیده میشود وجود دارد. اینکه بین ایندو یک تخطی یا ناسازگاریهایی است از این جهت میگویم آسیب نیست که گاهی کوتاهی یا عقب بودگی از آن چیزی که تقنین بوده است می باشد و گاهی پیشروی و گذر به جلو از آن جنبهای که تقنینی است میباشد میان ایندو باید فرق گذاشت. خود قوانین مدون هم باید بازنگری شوند برای مثال بوده اند کسانی که در دوره خودشان متهم به هنجارشکنی و خلافگویی و بر هم زدن فرهنگ مدون شدند در تاریخ مسیحیت تفتیش عقاید شدند یا در تاریخ کلام خودمان کسانی طرد شدند اما همانها بعد از گذر زمان پیشگامان و منادیان فرهنگی پیشرفته تر از آن فرهنگی که در روزگارانشان جاری بوده تحسین شدند.
این محقق و پژوهشگر حوزه ادامه داد: بنابراین اگر بی غرضی و صدق باشد و در اینگونه اختلاف، به دیده درس آموختن نگاه شود من این را آسیب نمیبینم.
این استاد گروه فلسفه دانشگاه تبریز درباره اثرات و تبعات این عدم انطباق هم اظهارداشت: اگر جنبه مثبت آن را در نظر بگیریم پویایی فرهنگ و تغییرات رو به رشد لازم است و اگر جنبه منفی آن را بنگریم یعنی برپایه اینکه چیزی بهتر از تقنین ها و اصول و مقرارتی که وضع شده نیاید مثلاً بر پایه تحلیل ها غیر آگاهانه یا عدم انضباط اخلاقی و سیاسی باشد میتواند آثار منفی به بار آورد.
نظر شما