۱۳ آذر ۱۳۹۱، ۱۱:۵۰

معرفی کتاب/

آینه‏های روبرو منتشرشد/ بررسی نسبت خداشناسی و انسان شناسی عرفانی

آینه‏های روبرو منتشرشد/ بررسی نسبت خداشناسی و انسان شناسی عرفانی

خبرگزاری مهر-گروه دین و اندیشه: کتاب "آینه‎های روبرو" مباحثی در پیوند خداشناسی و انسان شناسی عرفانی نوشته سعید رحیمیان از سوی انتشارات حکمت منتشر شده است.

هر آنچه بهره‏ای از ظهور و وجود یافته اعم از جهان کبیر یا عالم صغیر، آیه و آینه‏ای است برای اسمای حسنای حق متعال. از سوی دیگر هر موجود آگاه ذی شعور به منزله آینه‏ای است در برابر هستی که حق سبحانه روزنه‏ای برای دریافت علم و ارتباط با دیگر موجودات را بر آن گشوده است و بر اساس ویژگی‏های آن آینه بهره‏ای از حقیقت در آن تابانده می‎شود.

از این رو نه تنها مجاری ادراکی انسان یعنی حس، عقل و قلب او آینه‏هایی برای انعکاس واقعیت یا بخشی از آنند بلکه خود نیز آینه‏ای است- به ظاهر صغیر- که توان باز نمایاندن جهان کبیر و از آن والاتر اسما و صفات حق را در خویش دارد.

بدان سان که اهل معرفت حدیث شریف « المومن مرآة المومن» را زبان حال این آینه‏گی دو جانبه (مرآتیت طرفینی) و از جمله خاصیت آینه‏واری روح انسان برای حق تعالی دانسته اند. این نکته شریف صحیح‏تر در حدیث شریف «من عرف نفسه فقد عرف ربه» انعکاس یافته است تا آینه جان افراد به سوی خود آنها برگردانده نشود و تا شهودی نسبت به خویش نیابند نمی‎توانند گواهی به ربوبت حق دهند.

بیشتر فصل‏ها و مقالات این کتاب به نحوه رویکرد عارفان، حکما و فیلسوفان به انعکاس متقابل حقیقت در این دو آینه روبه رو(حق و انسان) پرداخته است.

نویسنده بر این باور است که به هر روی چه عالم الست را عالمی منفصل از انسان و پیش از خلقت او بدانیم و چه متصل و همراه با او (ناظر به عالم فطرت) این مسلم است که تا شهود نفس و معرفت آن حاصل نشود شهود رب نیز برای او میسر نخواهد بود.

وی در مقدمه می‎نویسد: اگر حق متعال محیط بر مدرک و مدرَک و ادراک و عالم و معلوم و علم است خود را در لابه لای همه مجاری ادراکی بشر می‏نمایاند نه حس از درک مظاهر او ( به عنوان هوالمظاهر) محروم می‎ماند و نه عقل از فهم غایبانه اسماء و صفاتش ممنوع است و نه قلب از شهود حضور او در محظور می‎ماند.

کتاب حاضردر دو بخش «آینه خدای نما و آینه‏های رنگارنگ» تدوین شده است. بخش اول به موضوع خودشناسی از دیدگاه عرفان و حکمت می‎پردازد که رویکردهای متفاوت به روابط متقابل معرفت نفس و معرفت رب در تاریخ عرفان اسلامی، ارتباط خودشناسی با خداشناسی در عرفان ابن عربی، درونی کردن خدا و خدایی کردن در درون در مکتب ابن عربی، تأملی در ارتباط معرفت نفس و معرفت رب از دیدگاه صدرالمتألهین از جمله عناوین این بخش هستند.

بخش دوم به مباحثی درعرفان تطبیقی می‎پردازد که ارتباط جهان با مبدأ در مکتب ودانتا و مکتب عرفانی ابن عربی، بررسی تطبیقی پیوند خودشناسی و خداشناسی در عرفان و اندیشه ابن عربی و بوناونتوره، تحلیلی از وحدت وجود به سوی فرافلسفه حکمت شرقی، و خود تجلی‎گر در تصوف، تحلیلی از روانشناسی صوفیانه نجم الدین کبری از عناوین این بخش هستند. 

این کتاب در 245 صفحه برای نوبت اول از سوی انتشارات حکمت در سال 91 منتشر شده است. 
کد خبر 1756445

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha