عبدالعلي مير كوهي در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري "مهر" با بيان اين مطلب افزود: مسوولان قوه قضاييه بر نحوه برخورد مناسب قضات با مردم تاكيد دارند اما با اين وجود به دلايل مختلف و وجود مشكلاتي براي قضات شاهد برخورد نامناسب برخي قضات با مردم هستيم .
وي افزود : مراجعه كنندگان به دليل عدم اطلاع از چگونگي سير پرونده هاي قضايي توقع دارند قاضي تكليف پرونده هاي آنان را در مدت زمان كوتاه مشخص كند و از طولاني شدن سير رسيدگي به پرونده خود ناراضي هستند ، در حالي كه برخي پرونده ها نياز به بررسي طولاني دارد و نمي توان به سرعت حكمي را صادر كرد .
مير كوهي در ادامه تصريح كرد اكثر قضات مجبور هستند در طول روز به طور ميانگين به 10 الي 15 پرونده قضايي و حقوقي رسيدگي كنند كه اين امر از توان يك قاضي خارج است و از سوي ديگر عجله مردم براي رسيدگي به پرونده باعث نارضايتي قضات و حتي بروز برخي رفتارهاي نامناسب از سوي آنان مي شود .
قائم مقام رييس كل دادگستري استان تهران خاطر نشان كرد: واحد هاي نظارتي به طور مداوم رفتار قضات با مراجعه كنندگان را تحت كنترل و بررسي دارند و در صورت برخورد نامناسب با آنان برخورد خواهند كرد كه به طور حتم افزايش اين واحد ها در كنترل دقيق تر كار و نحوه برخورد قضات موثر تر خواهد بود .
نظر شما