به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز یکشنبه ادامه بررسی طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری را در دستور کار داشتند.
در آغاز بررسی این طرح تعداد زیادی از نمایندگان خواستار بیان تذکر به استناد مواد آیین نامه داخلی مجلس و اخطار قانون اساسی بودند به تعداد زیادی از این نمایندگان وقت بیان تذکر و اخطار قانون اساسی داده شد اما لاریجانی هیچکدام از این موارد را وارد ندانست و خواستار رسیدگی به ادامه طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری شد.
با این حال نمایندگانی که درصدد بیان تذکر و اخطار قانون اساسی بودند بر خواسته خود اصرار کردند و همین امر موجب شد تا حدود یک ساعت از وقت مجلس به بیان تذکرات و اخطارهای قانون اساسی گرفته شود در حالی که لاریجانی هیچکدام از آنها را وارد ندانست.
رئیس مجلس به طور مکرر از نمایندگان خواست اگر اخطار قانون اساسی آنها و یا تذکرشان مربوط به تبصره 4 طرح اصلاح قانون انتخابات که در حال بررسی بود است، تذکر و اخطار خود را بیان کنند با این وجود چند تن از نمایندگان مباحثی مطرح کردند که هیچ ربطی به طرح قانون اصلاحات ریاست جمهوری نداشت از جمله آقایان کوچکی نژاد نماینده رشت و بشیری نماینده پاکدشت بودند که درباره حادثه آتش سوزی مدرسه در شین آباد و پیرانشهر تذکر دادند.
کوچکی نژاد معتقد بود اگر مدیر مدرسه در مدرسه حضور داشت و کمک میکرد این اتفاق رخ نمیداد و از طرف دیگر بشیری در تذکر خود معتقد بود با آمدن وزیران به مجلس و ارایه گزارش درباره حوادث رخ داده نتیجهای نمیگیریم.
وی نسبت به لاریجانی اعتراض کرد که چرا از کمیسیون آموزش و تحقیقات نخواسته است تا جمع بندی این موضوع را داشته باشد و گزارشی به مجلس ارایه کند.
قاسم جعفری نماینده بجنورد نیز معتقد بود مسایل مهمترین نسبت به طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری وجود دارد که از جمله آن مسایل اقتصادی است که لاریجانی در پاسخ به وی گفت که اخطار شما وارد نیست . ما در مورد مسایل اقتصادی هم جلسه تشکیل دادیم و حتی قانون تصویب کردیم.
عبدالکریم جمیری عضو کمیسیون انرژی نیز نسبت به تکرار دستور کار هفتگی مجلس در هر جلسه انتقاد کرد.
لاریجانی وقتی با این نوع تذکرات و اخطارها مواجه شد از نمایندگان خواست در صورتی که اخطار تذکر آنها مربوط به موضوع مورد بحث است تذکر دهند.
قاضی پور نماینده ارومیه با لحنی که همراه با شوخی بود و خیلی با جدیت مطرح نشد، با استناد به بند 11 ماده 23 آیین نامه داخلی مبنی بر حفظ شان و جایگاه مجلس گفت: آقای دهقان (عضو هیات رئیسه مجلس) حق ما شهرستانیها را میخورد بهتر است این مسئولیت را از او سلب کنید در حالی که اسم نماینده تهران در لیست تذکردهندگان نبود چگونه به او اجازه بیان تذکر داده شد.
وی ادامه داد: بهتر است آقای عثمانی به جای او بیاید و آقای دهقان جای عثمانی بنشیند.
لاریجانی به قاضی پور توضیح داد که آقای دهقان سرش شلوغ است و اگر وقت به نمایندگان نداده برای این است که تصور کرده نمایندگان نسبت به ماده 35 این طرح تذکر دارند.
قاضی پور مجدداً گفت: این اولین بار نیست که آقای دهقان چنین کاری می کند. مگر آقای دهقان به هاله نور وصل است که بداند نظر ما چیست!؟
موسوی نژاد نماینده دشتستان با استناد به اصل سوم قانون اساسی مبنی بر رفع تبعیضات ناروا گفت: شما به عنوان رئیس مجلس در خصوص ارسال تسلیت و تذکر به مسئولان درباره حوادث پیش آمده باید عادلانه اقدام کنید. سیلابی در دشتستان آمد اما شما آنقدر که به مسایل دیگر حساسیت نشان دادید عمل نکردید در حالی که باید درباره دشتستان هم همانطور که درباره پیرانشهر و ورزقان عمل کردید، صحبت میکردید.
لاریجانی در خصوص پاسخ به موسوی نژاد گفت: این طور که شما میگویید نیست درباره سیلاب دشتستان دو بار موضوع مطرح شد یک بار بنده و یک بار هم آقای ابوترابی موضوع را مطرح کردیم.
لاریجانی که از وضعیت به وجود آمده در مجلس و بیان تذکرات بی پایه و اساس از سوی نمایندگان به ستوه آمده بود به همکارانش در هیات رئیسه گفت: ادامه جلسه به این شکل نمیشود بهتر است دستور را ادامه دهیم.
در همین حین کوچک زاده از جا برخاست و فریاد زد: من نمیتوانم اخطارم را بیان نکنم.
لاریجانی خطاب به وی گفت: اگر اخطار هم داشته باشید باید به نوبت باشد.
کوچک زاده هم در این حین لاریجانی را فردی مستبد خواند و گفت: شما استبداد می کنید من آبرویم را برای اخطار گرو میگذارم.
لاریجانی هم پاسخ داد: من به شما اخطار می کنم که بنشینید نباید این طور حرف بزنید.
با نحوه اداره جلسه توسط لاریجانی مجلس دوباره به بررسی تبصره 4 ماده مذکور پرداخت.
پس از آن که پیشنهاد حذف این تبصره داده شد و موافق و مخالف صحبت کردند مجدداً نمایندگان خواستار بیان اخطار و تذکر شدند و یک بار دیگر رسیدگی دستور کار مجلس معطل ماند.
لاریجانی خطاب به نمایندگان گفت: نیم ساعت از وقت مجلس می گذرد و ما فقط اخطار و تذکر گوش کردهایم و راه حلی هم برای این موضوع نداریم که بدانیم کدام اخطار و تذکر وارد است. تا کنون هرچه گوش کردیم ربطی به موضوع نداشته است.
کوچک زاده مجدداً ا ز جایش برخاست و با فریاد به لاریجانی گفت: من آبرویم را گرو گذاشتهام و باید اخطار دهم.
لاریجانی هم به وی گفت: همه آبرویشان را میگذارند. این حرف ها لازم نیست ما نیاز به قسم شما نداریم. شما بگویید چه راهی برای مطمئن شدن از وارد بودن اخطارها و تذکرها هست. اگر بدون نوبت به شما وقت دهیم دیگران معترض میشوند. بنابراین راهی به غیر از رعایت نوبت نیست بهتر است سر جایتان بنشینید.
مجدداً لاریجانی از دهقان مسئول تذکرات و اخطارها در هیات رئیسه خواست تا بر اساس نوبت نمایندگان و در صورتی که مربوط به موضوع است وقت صحبت دهد.
تابش نماینده اردکان طی سخنانی گفت: پیشنهاد من این است کلاس چگونگی آموزش بیان و اخطار قانون اساسی برای نمایندگان بگذارید. دفتر فناوری مجلس هم جدول اخطارها و تذکرات را به گونهای طراحی کند که این موارد پیش نیاید.
وی گفت: من به خاطر مجلس از اخطارم صرفنظر میکنم.
حسینی صدر نماینده خوی نیز در سخنانی حرف تابش را تایید کرد و گفت: ساعت 9:30 است و فقط زمان ما صرف بیان اخطار تذکر شده در این صورت دستور کار باید تغییر کند من هم به احترام مجلس از تذکرم صرفنظر میکنم.
این با وقت به کوچک زاده رسید که وی گفت: آبروی بنده گرو است اگر خارج از موضوع اخطار دهم.
وی گفت: با تبصره 2 نمایندگان برای رفع ابهام بندی را اضافه کردند که معتقدند مشکل را حل نمیکند. در تبصره 2 آمده است "چنانچه هیات مرکزی نظارت به هر دلیلی کل یا تعدادی از معتمدان پیشنهادی را تایید نمود، وزیر کشور موظف است به تعداد دو برابر مورد نیاز ، افراد واجد شرایط دیگری را به هیات مرکزی نظارت پیشنهاد کند. هیات مرکزی نظارت موظف است حداکثر ظرف 24 ساعت نظر خود را کتباً اعلام کند".
وی ادامه داد: سوال این است که اگر باز هم نظر مخالف وجود داشت باید چه شود این قانون می تواند کشور را معطل کند زیرا خلاف عقل و قانون اساسی است.
لاریجانی اخطار وی را وارد ندانست و گفت: هیچ بن بستی وجود ندارد. کشور با عقل باید اداره شود نمیشود هرچه را عقل میپسندد در قانون بیاوریم.
مهرداد بذرپاش نماینده تهران نیز اخطار اصل 160 را ارایه کرد و گفت: تبصره 4 مغایر اصل 160 قانون اساسی است. اگر دبیر ستاد انتخابات با موافقت وزیر کشور نباشد اما به تایید هیات اجرایی برسد مشکلاتی برای کشور به وجود میآید.
لاریجانی اخطار وی را نیز وارد ندانست و گفت: این تبصره اشکال قانون اساسی ندارد.
به گزارش مهر، در تبصره 4 این طرح آمده است در اولین جلسه با دعوت وزیر کشور دبیر ستاد انتخابات کشور با پیشنهاد وزیر کشور و تایید هیات اجرایی مرکزی انتخاب میگردد. دبیر ستاد انتخابات مسئولیت دبیری هیات اجرایی مرکزی را نیز بر عهده دارد.
محجوب و آصفری نیز با استند به اصولی از قانون اساسی اخطارهایی بیان کردند که لاریجانی مجدداً آنها را وارد ندانست.
رسایی نماینده تهران نیز با استناد به اصل 66 قانون اساسی و مواد 80، 81، 82 و 83 آیین نامه داخلی مجلس اخطار و تذکری بیان کرد.
وی گفت: این اخطار را برای خاتمه پیدا کردن موضوع اخطارها و تذکرات بیربط با موضوع بیان میکنم.
وی ادامه داد: در اصل 66 قانون اساسی تصریح شده اداره مجلس باید براساس آیین نامه داخلی مجلس باشد و در صورتی که نمایندگان نظم و آیین نامه داخلی را رعایت نکنند تذکر، اخطار و توبیخ از سوی هیات رئیسه باید انجام گیرد.
وی خطاب به لاریجانی گفت: اگر 4 بار به آیین نامه عمل کنید دیگر این اتفاقات نمیافتد.
لاریجانی هم در پاسخ به رسایی گفت: شما به آیین نامه عمل کنید ما هم عمل می کنیم. آیا الان زمان اخطار شما بود؟ من این اخطار را وارد نمیدانم.
در ادامه توکلی نماینده تهران نیز طی اخطار قانون اساسی به استناد به اصل 60 قانون اساسی گفت: تذکر و اخطار نسبت به مذاکرات موجود در مجلس است. آقای رسایی درست ذکر و اخطار دادند برای این که این نحوه اداره جلسه با آیین نامه نیمخواند.
وی ادامه داد: شما حق دارید به ما اخطار دهید و توبیخمان کنید. شما از این اخطار استفاده کنید که نظم جلسه حاکم شود.
توکلی گفت: اصل 60قانون اساسی می گوید اعمال قوه مجریه جز در اموری که در این قانون مستقیماً بر عهده رهبری گذاشته شده، از طریق رئیس جمهور و وزرا است.
وی خاطرنشان کرد: بلاشک انتخابات یک امر اجرایی است. شاهد آن هم این است که در تمام طول تاریخ پارلمان ایران وزیر کشور است که از اجرای انتخابات به مجلس گزارش میدهد و تمام اختیارات در وزارت کشور متمرکز است الا نظارتی که استصوابی است و بر عهده شورای نگهبان است.
نماینده تهران گفت: این که شما می فرمایید در شهرستانها هیات اجرایی انتخابات را انجام میدهد، اختیارات فرماندار محکم سر جایش باقی است و وقتی فرماندار هیات اجرایی را انتخاب میکند فقط نظارت استصوابی که بر عهده شورای نگهبان است اعمال میشود.
لاریجانی گفت: نخیر. اختیارات فرماندار سرجایش نیست. حتی هیاتهایی که سر صندوق هستند از طرف هیات اجرایی در آنجا قرار میگیرند.
توکلی ادامه داد: انتخاب اعضای هیات اجرایی به پیشنهاد فرماندار است و اعمال نظارت قانون اساسی با شورای نگهبان است اما در این جا هیات اجرایی را بالای دست وزیر کشور گذاشتهاید یعنی هیات اجرایی میخواهد انتخابات را اجرا کند.
وی ادامه داد: در قانون انتخابات مجلس قانون اساسی به شما این اختیار را داده که شما هیات اجرایی را تعیین کنید اما در این طرح شما بالادست وزیر کشور که مجری اصلی انتخابات است یک هیات قرار دادهاید.
لاریجانی اخطار توکلی را وارد ندانست و گفت: در اصل 116 قانون اساسی گفته شده است نحوه انتخابات ریاست جمهوری را قانون مشخص میکند. یعنی شما باید مشخص کنید و این تفاوتی با انتخابات مجلس شورای اسلامی ندارد. در انتخابات مجلس شورای اسلامی شرایط انتخاب شوندگان را هم قانون مشخص می کند. در اصل 115 قانون اساسی برای رئیس جمهور قانون اساسی شرایط را مشخص کرده است. در نحوه اجرا هر دو یکی هستند. ما در تبصره 4 گفتهایم وزیر کشور رئیس هیات اجرایی است و خودش اعضای معتمد را به هیات نظارت معرفی میکند بنابراین خارج از ید وزیر کشور نیست و مشکلی هم نیست.
به این ترتیب تذکرات و اخطارها در یک ساعت اول بررسی این طرح وقت مجلس را گرفت و جز بررسی پیشنهاد حذف تبصره 4 هیچ پیشنهاد دیگری مطرح نشد که البته با این پیشنهاد حذف هم مخالفت شد و به دلیل نبود پیشنهاد دیگری تبصره 5 مورد بررسی قرار گرفت که در این تبصره مجلس به نتیجهای نرسید و ادامه برسی آن به بعد از سخنان ناطقان میان دستور یا جلسه بعدی مجلس موکول شد.
نظر شما